$
בארץ

הקפאה סולארית

המדינה הציבה לעצמה יעד לייצר עד סוף 2014 5% מהחשמל, באמצעות אנרגיות מתחדשות. האם דווקא הוזלת הפאנלים הסולאריים תרמה לאי עמידה ביעד?

עוזי בלומר 13:3105.03.15

 

בינואר 2009 קבעה הממשלה יעד ולפיו עד שנת 2020 תייצר המדינה 10% מהחשמל שלה באמצעות שימוש באנרגיות מתחדשות (סולאר ורוח). יעד הביניים שנקבע היה ייצור 5% מהחשמל בצורה זאת, עד סוף שנת 2014. בין הסיבות להחלטה היו שמירה על איכות הסביבה, גיוון מקורות האנרגיה בישראל, והוזלת תעריפי החשמל.

כמאה חברות ישראליות נכנסו בעשור האחרון לתחום ייצור חשמל סולארי, אולם היעד של ייצור 5% מהחשמל מאנרגיות מתחדשות עד סוף שנת 2014 לא הושג. רוב החברות הקטנות והבינוניות שהחלו לפעול בתחום ייצור החשמל הסולארי קרסו או עזבו אותו. כיום פועלות בו מספר חברות בודדות גדולות.

.

על גג בניין משרדי בפ"ת נפגשנו עם דני דנן, מנכ"ל חברת "אנרפוינט ישראל". על הגג התקינה החברה שלו 360 פאנלים סולאריים בשטח של כ-550 מ"ר, והם מייצרים חשמל בשווי כ-220 אלף ש"ח בשנה. לדברי דנן, הסיבה לקשיים בהם נתון ענף ייצור החשמל הפרטי היא רגולציית יתר של רשות החשמל שלמעשה אינה מאפשרת לענף להתפתח. לדבריו, ללא רגולציה, ורק על סמך ההיצע והביקוש היה ניתן לייצר תוך מספר שנים למעלה מגיגה-וואט חשמל למשק.

 

 

 


 

לדברי איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חב' אנרגיה ירוקה לישראל, דווקא הוזלת עלויות הפאנלים הסולאריים, שהוזילה את העלויות ליצרנים הפרטיים, מקשה על התפתחות הענף.

בעבר קבעה רשות החשמל יעד תשואה של ארבעה עשר אחוז ליצרן הפרטי. לאחר שהפאנלים הסולאריים המיוצרים בסין הוזלו בכשמונים אחוז בשלוש השנים האחרונות, נוצרה אפשרות להעלאת הרווח ליצרנים הפרטיים, אבל רשות החשמל הורידה את התעריף שהיא משלמת ליצרנים הפרטיים עבור החשמל שהם מזרימים לרשת הארצית, ובכך חיסלה את הכדאיות הכלכלית ליצרנים הפרטיים.

בינתיים הענף נמצא בסוג של הקפאה. "הגז ייגמר בסוף, זה עלול לקרות במהלך חייהם של ילדינו או נכדינו, אבל זה בהחלט צפוי. כדאי לבנות תשתית ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות במבט של עשרים או שלושים  שנה קדימה, זה לא רק עניין כלכלי אלא גם צורך לגוון את מקורות האנרגיה," אומר דני דנן.

 

רשות החשמל מסרה בתגובה: "המכסות נקבעו בהחלטות ממשלה במהלך השנים 2009, 2011 ולאחרונה באוקטובר 2014. מתוך רצונה של רשות החשמל לסייע בהתפתחות וקידום ענף האנרגיות המתחדשות והחשמל הירוק בישראל, קבעה הרשות בשנת 2013, תוך שהיא מסתייעת בסעיף מתוך החלטת הממשלה ב-2011 המאפשר קידום טכנולוגיות ללא עלויות עודפות למשק החשמל, מכסה נוספת של 400 מגה ואט בייצור חשמל לצריכה עצמית בשיטת מונה נטו.

תעריפי ההזנה אשר קבעה רשות החשמל במתקנים הסולאריים במשך השנים, הובילו למימוש מלא של המכסות שהגדירה הממשלה - 300 מתוך 300 מגה ואט של מכסות שקבעה הממשלה למתקנים סולאריים ברשת החלוקה התממשו, 200 מתוך 200 מגה-ואט המחוברים לרשת ההולכה התממשו, וכך גם בשורה ארוכה של הסדרות במתקני גגות קטנים יותר.

בימים אלו מקדמת רשות החשמל שורת רפורמות ושיפורים נוספים שנועדו לסייע בהקמתם של מתקנים סולאריים קטנים על גגות. כך לדוגמא, לפני מספר שבועות פרסמה הרשות שימוע ציבורי להחלת הסדרת מונה נטו על צרכנים ביתיים פרטיים, תוך פישוט ודה רגולציה של הסדרה זו.

רשות החשמל תמשיך לפעול לקידום משק האנרגיות המתחדשות במדינת ישראל במחירי שוק ובעלויות זולות ככל האפשר לצרכנים. אולם, למרות מאמצי הרשות, עלויות האנרגיה המתחדשות במדינת ישראל עדיין גבוהות מעלויות החשמל הקונבנציונאלי וכבר הובילו להתייקרות תעריף החשמל בכ- 3.5% אחוזים בשנה ולתשלום עודף של הצרכנים – נכון ל-2015, של כ-800-1,000 מיליון  ₪ בשנה. הרשות פועלת בהתמדה להתאים את התעריפים לשינויים בעלויות הציוד וההקמה כדי להבטיח עלות מזערית לציבור ותשואה מספקת ליזמים.

 

 

פאנלים סולאריים לייצור חשמל, על בניין משרדים במרכז הארץ פאנלים סולאריים לייצור חשמל, על בניין משרדים במרכז הארץ צילום: חגי דקל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x