$
חקר ביצועים

חקר ביצועים: השבוע של דורית סלינגר וניר גלעד

וגם: נמשכת הטלטלה בא.די.בי, תוכנית הרדיו הפופולרית בארה"ב מבקשת תרומות, גוגל יוצאת בניסוי חדש וקוקה קולה משיקה מוצר בריא חדש

כתבי כלכליסט 07:2227.11.14

הגנה על החוסכים לפנסיה

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר מגיבה מהר. כבר שנים מתריע "כלכליסט" על הפערים הבלתי נתפסים בין החוסכים ה"חזקים" בפנסיה, המאוגדים היטב, שנהנים מדמי ניהול אפסיים, לבין החוסכים האחרים - 750 אלף חוסכים פעילים משלמים היום את דמי הניהול המקסימליים, רובם בעלי שכר נמוך המחויבים לחסוך לפנסיה מכוח החוק. השבוע, אחרי שנה בתפקיד בלבד, חשפה סלינגר יוזמה שיכולה לשנות את המצב בכך שתציע לחוסכים כאלה קרנות עם דמי ניהול מופחתים. עכשיו מתחיל המבחן האמיתי: סלינגר יצאה השנה בלא מעט כותרות על רפורמות מרחיקות לכת. הרעיון הזה, בעניין דמי הניהול, הוא אחד החשובים. צריך לוודא שהוא לא נשאר רק כותרת.

רחלי בינדמן

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: נמרוד גליקמן

 

Serial - אם זה טוב, נשלם

בשבוע שעבר הוקדשה במוסף הזה כתבה ל"Serial", תוכנית הרדיו הפופולרית של הרדיו הציבורי האמריקאי NPR, שעושה עבודה עיתונאית יוצאת דופן וחוקרת את סיפורו של עדנאן סייד, נער אמריקאי ממוצא פקיסטני שהורשע ברצח חברתו היי מין לי. השבוע אוהדי התוכנית, ובהם כותבת שורות אלו, בקריז קשה: בגלל חג ההודיה שידור פרק 10 נדחה בשבוע. את הזמן מנצלים רבים כדי לתרום כסף שיבטיח עונה נוספת של התוכנית. זה מוזר שתחנת רדיו ציבורית מבקשת מהציבור תרומות כדי להמשיך בעבודתה. מצד שני, זו הוכחה נוספת לכך שאנשים מוכנים לשלם תמורת תוכן מעולה. ערוצים 10, 2 ורשות השידור, שמתמודדים עם סוגיות כלכליות ותוכניות קשות, צריכים להביא את זה בחשבון.

קרן צוריאל הררי

 

ניסוי חדש של גוגל

גוגל החלה בסוף השבוע בניסוי מצומצם, אבל כזה שעשויות להיות לו השלכות מרחיקות לכת: משתמשים שיקבלו הזמנה לניסוי יוכלו להימנע מפרסומות של גוגל באתרים מסוימים, תמורת תשלום חודשי של דולר עד שלושה דולרים. אם הם יבחרו בכך, לגוגל הרבה פחות ישתלם לאסוף עליהם מידע. אז נכון, רבים מאיתנו כבר עובדים עם AdBlock ודומיו ונמנעים מפרסומות בכל מקרה. אבל יש כאן הצהרה חשובה, דווקא מצד החברה שמזוהה ביותר עם הנטייה להפר את פרטיות הגולשים למטרות פרסום ממוקד: אפשר אחרת. אפשר להתקדם לעידן אינטרנטי שבו לגולשים תהיה בחירה אם לשלם במידע אישי או לשלם בכסף. ארוחות חינם בכל מקרה אין.

דור צח

 

סרגיי ברין ולארי פייג' סרגיי ברין ולארי פייג' צילום: בלומברג

 


 

אונס השופטת די ל"דבר הנכון"

שופטת סירבה להגיש תלונה נגד שוטר שעל פי החשד אנס אותה, והציתה מחלוקת ציבורית: מה גובר על מה, זכותה כאדם להחליט מה טוב ונכון עבורה, או חובתה, כשופטת, להציב דוגמה לנשים אחרות ולחזק את האמון במערכת המשפט. הגישה השנייה מציבה את הקולקטיב – כלל הנשים, מערכת המשפט — לפני טובת הפרט, ומתעקשת לצקצק ש"לא יעלה על הדעת" ששופטת לא תעשה את "הדבר הנכון". כאילו שיש כאן רק "דבר נכון" אחד, ולא דילמה אמיתית והחלטה אנושית. אבל גם את זה צריך להגיד: אם לא הוגשה תלונה, מוטב לא לנהל משפט ציבורי ולהרשיע את השוטר בתקשורת.

משה גורלי

 

מוצר בריא חדש

הקמפיין האמריקאי נגד משקאות ממותקים מתרחב, ונראה שהוא כבר מתחיל להלחיץ את קוקה־קולה. השבוע בישרה ענקית המשקאות על השקת משקה חדש, fairlife. מדובר בכלל במשקה חלב פרימיום, יקר פי שניים מחלב רגיל, עם שיעורי סידן וחלבון גבוהים יותר, תכולת סוכר נמוכה יותר, טעם משודרג — וללא לקטוז. החברה היתה גלויה למדי בהודעה הרשמית, וציינה כי אינה מצפה שהטרנד יתפוס מיד אך מעריכה שבעתיד החלב הזה "ימטיר עליה כסף". קוקה־קולה משיקה מוצר בריא? חשוד. קוקה־קולה משיקה מוצר בריא כי היא רואה בו פוטנציאל רווח אדיר? כבר יותר סביר. קוקה־קולה מודה בזה בפה מלא? לפחות זה.

תמר טוניק

 

אוהדי מכבי מה הם אשמים?

עשרת אלפים אוהדי מכבי תל אביב שהשקיעו במינוי כבר הוציאו השנה יותר מ־1,800 שקל בממוצע, כל אחד, כדי להגיע למשחקים בבלומפילד, המגרש הביתי. השבוע הוחלט כי בשלושת משחקי הבית הבאים הם יצטרכו להשקיע עוד קצת כסף וזמן, כי הם יתקיימו בנתניה — כעונש על כך שכמה אוהדים התפרעו בדרבי שאירחה הפועל. מחקרים כבר הוכיחו שענישה קולקטיבית לא באמת יעילה במגרשי הכדורגל, ולא מונעת מקרי אלימות עתידיים. שלא לדבר על זה שהיא לא מוסרית ולא הגיונית, לא כשהיא נעשית על תלמידי בית ספר ולא כשהיא נעשית על עם שלם, כפי שנקבע באמנת ז'נבה. רק בית הדין של ההתאחדות לכדורגל ממשיך לדבוק בה. אולי הגיע הזמן לתבוע אותו בעניין.

אוריאל דסקל

 

מכבי תל אביב מכבי תל אביב צילום: ראובן שוורץ

 

נמשכת הטלטלה באי.די.בי

לפני שנה וחצי פנה ג'רמי בלנק מקרן יורק, ממחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח, לבית המשפט. החברה אמנם שירתה את חובותיה, אך בלנק חשש שהחברה־האם אי.די.בי אחזקות תעשה בקופת פתוח כרצונה. בית המשפט קיבל את בקשתו, וטבע את המושג "סביבת חדלות פירעון" לתיאור מצב שבו הוא יכול להתערב, גם אם החברה עדיין משלמת את חובותיה. ההגדרה הזאת היא מדרון חלקלק שלא ברור איפה הוא ייגמר. כבר עכשיו היא חוזרת כמו בומרנג לבעלי האג"ח של אי.די.בי פתוח, כשמחזיקי האג"ח של החברה־הבת דסק"ש חוששים מסביבה חדלת פירעון בחברה־האם ויוצאים נגד דיבידנד שחולק. אם אכן יקבע בית המשפט שדסק"ש בסביבת חדלות פירעון, ההחלטה תגביל משמעותית את חופש הפעולה הניהולי של אי.די.בי פתוח, ובלנק יגלה שהוא נפל בטריק שהוא עצמו המציא.

אתי אפללו

 

8 מיליון דולר לניר גלעד

עידן עופר בטוח שיצא צדיק. מותחים עליי ביקורת בגלל השכר שאני מוכן לשלם למנהלים שלי? אני אראה לכם שאני יכול להסתדר בלעדיכם. יש לי מספיק כסף ואני אשלם את הבונוס לניר גלעד מכיסי. לכאורה, אין בעיה עם סכום כסף שעובר מאיש עשיר אחד לאיש עשיר שני, והדרך הזאת באמת עונה על הדרישה לא לשלם את הבונוסים המופרכים האלה מקופת החברה הציבורית. אלא שעופר מפספס את מהות הביקורת שנמתחה על שכרו של גלעד. היא עסקה במסר שהוא מעביר, שלפיו יש מנהלים ששווים 8 מיליון דולר רק כבונוס, נוסף על השכר השוטף האסטרונומי. והיא התייחסה לתובנה העקומה שעולה מהתשלומים האלה: אין קשר בין השכר לביצועי מנהלים בכירים. סליחה, יש כאלה שקיים אצלם קשר הדוק, ויש כאלה שלא.

גלית חמי

 

ניר גלעד ניר גלעד צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x