$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

אסותא מעדיף חולים צעירים ובעיקר רווחיים

נתונים חדשים חושפים שהחולים שמנותחים באסותא צעירים משמעותית מאלה שבמערכת הציבורית, כך שגם ההליכים שהם עוברים פשוטים וזולים יותר. הניתוחים המסובכים והיקרים נדחקים לבתי החולים הממשלתיים

שאול אמסטרדמסקי 07:0924.11.14

אסותא לא גורף את השמנת רק מבחינת החולים העשירים יותר - נתונים חדשים שהגיעו לידי "כלכליסט" חושפים שבית החולים הפרטי המוביל מקבל גם את החולים הצעירים יותר, שהם לרוב גם בריאים יותר. הנתונים, שמשרד הבריאות אוסף באופן שוטף, מבוססים על הניתוחים הנפוצים ביותר שבוצעו בישראל בשנים האחרונות, ומראים באופן ברור שהחולים שמגיעים לעבור ניתוח באסותא צעירים משמעותית באופן ממוצע מאלה שמגיעים למערכת הציבורית. מכך נובע שבמערכת הציבורית נמצאים החולים הזקנים יותר, שהם לרוב גם חולים יותר, ולכן עולים לה יותר כסף, בזמן שהמערכת הפרטית מרוויחה.

יעל גרמן יעל גרמן צילום: אוראל כהן

 

הנתונים הזמינים האחרונים הם מ־2011, אבל התמונה הכוללת לא השתנתה מאז (והיתה דומה גם לפני כן). מתוך 20 סוגי ניתוחים שבחר ארגון ה־OECD כמייצגים את מרבית הניתוחים שנעשים בכל מדינה, רק באחד מהם - ניתוח להחלפת ירך מלאה - שיעור החולים המבוגרים שמנותחים באסותא ובבתי החולים הפרטיים האחרים גבוה יותר משיעור החולים המבוגרים שמנותחים בבתי החולים הציבוריים.

 

בכל יתר הניתוחים הנפוצים, מקטרקט דרך תיקון בקע ואפילו עד ניתוחי לב, שיעור המבוגרים שמנותחים באסותא נמוך משיעורם בבתי החולים הציבוריים, לפעמים אפילו נמוך בחצי. בניתוח להסרת בלוטת הערמונית למשל רק 56% מהחולים שמגיעים לבתי החולים הפרטיים הם מעל גיל 65, לעומת 68% בבתי החולים הממשלתיים. ואם בודקים את שיעור החולים שעברו את גיל 75 הפערים אפילו גדולים יותר.

 

משלמים יותר על אותו דבר

 

המגמה שתוארה למעלה אומרת בעצם שרוב החולים שבאים לעבור ניתוח בבתי החולים הפרטיים הם חולים קלים יותר שזקוקים להליכים פשוטים יותר ונוטים פחות להסתבך. ניתוחים כאלה אפשר להריץ בסרט נע ולבצע כמות גדולה מהם בזמן קצר. בינתיים, במערכת הציבורית מצטברים הניתוחים המסובכים יותר, שכתוצאה מכך גם עולים יותר.

 

 

זה חשוב בגלל קרב הבלימה שאסותא מנהל בימים אלה מול הסעיפים בחוק ההסדרים שמנסים להגביל את פעילותו. בית החולים נמצא על הכוונת של משרדי האוצר והבריאות כבר כמה שנים, מאז שביתת הרופאים הגדולה ב־2011. באוצר ובבריאות הגיעו למסקנה שהגידול המואץ בפעילות מערכת הבריאות הפרטית בשנים האחרונות השפיע לרעה על מערכת הבריאות הציבורית, ובעיקר הביא לגידול בשכר הרופאים מבלי לשפר את איכות הבריאות. כלומר, שהציבור משלם יותר ומקבל את אותו דבר.

 

כעת בממשלה מבקשים להגביל את גידול הפעילות באסותא באמצעות מיסוי על תיירות מרפא וגם באמצעות סעיף בחוק ההסדרים שקובע שאם פעילות בית החולים תצמח יתר על המידה - הוא ישלם מס של עד 67% למדינה. אסותא הוא חברה בע"מ שפועלת למטרות רווח, ולכן אין כמעט סיכוי שיהיה מוכן לשלם מס כה גבוה. המשמעות היא שהוא לא יבצע ולו ניתוח אחד מעבר לתקרה שתקבע המדינה, וזה בדיוק מה שרוצים במשרדי האוצר והבריאות. באסותא מאיימים שהמערכת הציבורית תוצף והתורים רק יתארכו עוד יותר, משום שגם מי שיש לו ביטוח פרטי לא יזכה לממש אותו.

 

הצביעות של אסותא

 

זה הזמן לחזור לנתונים שנחשפו לפני כמה פסקאות. גם היום רוב מי שיש לו ביטוח פרטי לא זוכה לממש אותו. מי שכן זוכים לעשות זאת הם הצעירים, המבוססים והבריאים יותר, שיכולים לעמוד גם בהשתתפות העצמית הכרוכה בניתוח פרטי, שיכולה להגיע לאלפי שקלים. כך שהמצב שאסותא נזעקת נגדו מתרחש כבר היום בפועל - וזו הצביעות של בית החולים.

אם פרויקט קיצור התורים במערכת הציבורית של משרד הבריאות יצליח, היחידים שיפסידו יהיו הרופאים המנתחים שכיום מרוויחים המון מהגידול בפעילות הפרטית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x