$
בארץ

בדקה ה-90: משרד האנרגיה האריך רישיון קידוח של דלק ואבנר

המדובר ברישיון "רות C" בו שותפה גם נובל אנרג'י ואשר תוקפו פג היום. בנוסף, פג הרישיון של בני שטיינמץ וטדי שגיא בקידוח "ישי"

ליאור גוטמן 23:1101.09.14

חברות דלק קידוחים ואבנר דיווחו היום (ב') על הארכת מועד תוכניות הקידוח ברישיון "רות C". מדובר ברישיון שממוקם בין מאגר "תמר" לבין מאגר "דלית", שם על פי ההערכות קיים פוטנציאל למציאת גז בהיקף שטרם פורסם.

 

מועד הרישיון פג היום, אך משרד האנרגיה מצא כי "תוכנית העבודה ברישיון רות C בוצעה במלואה ועל כן הוחלט להאריך את הרישיון. בהתאם לממצאים שהוצגו מסתמן שיש מקום להמשך פעילות החיפושים ברישיון ובמהלך 2015 צפויה החברה לבצע קידוח ברישיון" לפיכך, תוקף הרישיון הוארך עד לפברואר 2016 כאשר עד אוגוסט 2015 יפורסם פוטנציאל המאגר שקיים שם.

  

בעל השליטה בדלק יצחק תשובה בעל השליטה בדלק יצחק תשובה צילום: גיל יוחנן, Ynet

 

רישיון "רות C" מוחזק בידי נובל אנרג'י (47%), אבנר (25%) ודלק קידוחים. הבוקר פגו תוקפם של רישיונות גז אחרים שנמצאים בידי החברות הללו לרבות "אלון A", "אלון C" ו"אלון D". דלק ונובל אנרג'י הודיעו במקביל כי ביקשו הארכת מועדי עבודה שם; משרד האנרגיה מסר בתגובה כי "לגבי 'אלון A, 'אלון C' ו'אלון D', בעלי הרישיון הגישו בקשות להארכתם, טרם התקבלו ההחלטות לגבי רישיונות אלה".

 

בנוסף, פג הבוקר גם הרישיון של בני שטיינמץ וטדי שגיא בקידוח "ישי" כמו גם זה של רישיון "גבריאלה" שנשלט על ידי מודיעין. חלק מהחברות כבר הודיעו שהן שוקלות בקשת הארכת מועדי קידוח. 

 

אז מדוע האריך משרד האנרגיה את רישיונות הקידוח? תלוי את מי שואלים. לכאורה, משרד האנרגיה יכל להפקיע את הרישיון ולהוציא אותו למכרז חדש כדי להכניס שחקן חדש לשוק. זה היה נדרש להשקיע מיליוני דולרים בפענוח שכבות הקרקע, ובמידה שהיה מוצא משהו - היה צריך להגיש תוכנית פיתוח ולהביא אסדה בעלות של כ-150 מיליון דולר. הבעיה היא שהיזמים נרתעים עקב מבנה הרגולציה ואיומי הפיקוח על מחירי הגז.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", רק לפני שלושה שבועות הודיעה ענקית האנרגיה האיטלקית אדיסון למשרד האוצר שאם יטיל פיקוח על מחירי הגז, היא תפרוש לאלתר מהמרוץ לרכישת מאגרי "כריש" ו"תנין", מהלך שאמור לייצר לראשונה תחרות מקומית במשק הגז. לפיכך, הממונה על הנפט החליט "ללכת על בטוח" ולהאריך את רישיונות הקידוח בידיעה שהיזמים המקומיים לפחות יודעים את הפוטנציאל ועשויים לפתח שדות גז חדשים בתוך כמה שנים. אם מוסיפים למשוואה את העובדה שרישיונות "אלון C" ו"אלון D" שוכנים צפונית לראש הנקרה ופחות מ-100 ק"מ מערבית מחופי לבנון, כך שקל להבין מדוע הפקעה של הרישיונות והוצאתם למכרז עלולות להיכשל.

 

עם זאת, במשרד האנרגיה התעלמו בעבר מאי פיתוח מאגרי גז או מגרירת רגלים בכל הקשור לטיפול ברישיונות קיימים. כך למשל חזקת "דלית", שהוכרזה כמאגר מוכח בשלהי 2009, לא פותחה עד היום למרות דרישות החוק.

 

במקביל, ערעור שהוגש על ידי דלק בגין הלאמת רישיונות, "אביה" ו"קרן" בסוף 2011 ובתחילת 2012, לא נידון עד היום; תיאורטית, משרד האנרגיה יכל להוציא אותם למכרז חדש ולייצר תחרות במשק הגז. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x