$
בארץ

התאחדות התעשיינים: סך הנזק למפעלים בעקבות מבצע צוק איתן מוערך ב-1.32 מיליארד שקל

כ-625 מיליון שקל מהנזק הוא למפעלי הדרום. האומדן אינו כולל נזקים כספיים מפגיעות ישירות במפעלים ונזקים עקיפים. עוד עולה, כי שיעור התייצבות העובדים בממוצע בכלל המפעלים עומד על כ-89% - כאשר במפעלי הדרום ועוטף עזה הוא עומד על 80% בלבד

דוד רפאלי 12:4728.08.14
התאחדות התעשיינים מעריכה בתום מבצע "צוק איתן" את הנזק לכלל מפעלי התעשייה בארץ, בכ-1.32 מיליארד שקל, מתוכם כ-625 מיליון שקל למפעלים באזור הדרום ועוטף עזה, 575 מיליון שקל במרכז ובחיפה, ו-120 מיליון שקל באזור ירושלים והצפון. הנזק הוערך על ידי האגף למחקר כלכלי בהתאחדות, על בסיס סקר בקרב מפעלים ברחבי הארץ.

מפעל בקריית גת מפעל בקריית גת צילום: עמית שעל

 

האומדן אינו כולל נזקים כספיים מפגיעות ישירות במפעלים, נזקים עקיפים כגון פגיעה במוניטין מול לקוחות בחו"ל, ביטול עסקאות עתידיות, אי עמידה בלוחות זמנים וכדומה. התחשיב לוקח בחשבון רק הפסד תוצר יומי לפי ערך עלות שכרם של העובדים שלא הגיעו לעבודה, וכן פגיעה ברווח ואובדן חלקי של חומרי גלם טריים. בנוסף, לוקח בחשבון האומדן הערכה זהירה של פגיעה מסוימת בפריון העובדים שהתייצבו לעבודה, אך עבודתם שובשה. כמו כן, נלקח בחשבון נזק מסוים לפעילות גם בימי הפסקות האש לאחר סיום הפעולה הקרקעית, זאת לאור ההפרות החוזרות ונשנות.

 

עוד עולה מהסקר, כי שיעור התייצבות העובדים בממוצע בכלל המפעלים עומד על כ-89% - כאשר במפעלי הדרום ועוטף עזה הוא עומד על 80% בלבד. על-פי דיווחים מהשטח עולה כי בימיו האחרונים של המבצע ירד משמעותית שיעור ההתייצבות באזור עוטף עזה, על רקע הירי המאסיבי לאזור.

 

המפעלים דיווחו גם על פגיעה ברווח – מפעלי הדרום דיווחו על אובדן של כ-30% מהרווח (בעיקר במפעלים רציפים ובמפעלי מזון). המפעלים בשאר חלקי הארץ סבלו מאובדן רווח של כ-7%-8%. חלק מהמפעלים דיווחו על אובדן חומרי גלם בשיעור ממוצע של כ-2% בלבד.

 

"מי שבעיקר סבל אלו המפעלים בעוטף עזה ובשדרות", אמר לכלכליסט מאיר שימקו, מנהל מרחב דרום בהתאחדות התעשיינים. "שם אפשר לראות גם 40%-50% היעדרות של עובדים והפסקות ייצור הרבה יותר גדולות. מאות שעות של הפסקת עבודה בכל יום. ככל שמתרחקים זה פוחת והמפעלים יותר בשיגרה".

 

המפעלים כבר החלו בימים האחרונים לקבל מקדמות פיצויים עד תקרה של 500,000 שקל למפעל. מפעלים יכולים להגיש בקשת מקדמה באמצעות טופס פשוט של עמוד ולקבל את המקדמה בתוך ימים ספורים. באשר למלוא הפיצויים – תקנות הפיצויים הקיימות מכסות נזקים שנגרמו עד ה-31 באוגוסט או עד תום הלחימה. תקרת הפיצויים למפעל עומדת כרגע על 4 מיליון שקל (לאחר שהועלתה פעם אחר פעם לאור התארכות הלחימה). לשם השוואה – במבצע "עמוד ענן", תקרת הפיצויים למפעל עמדה על 1 מיליון שקל, וזאת עבור 8 ימי לחימה בלבד. מבצע צוק איתן ארך 50 ימים - כלומר למעלה מפי 6.

 

"יש מפעלים קטנים שבוודאות לא ישרדו את התקופה הזאת", אומר שימקו בצער. "הם נכנסו כבר בשן ועין למבצע, והדבר האחרון שהיה חסר להם זה מלחמה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x