$
בארץ

מלחמה בעזה

השפעת המבצע בעזה חמורה פחות מהתחזית

עוד בחודש מאי לפני חטיפת הנערים הפיץ האוצר למוסדיים מסמך המפרט תרחישי קיצון לתגובת המשק

רחלי בינדמן 13:2027.07.14
"נפילות בנתב"ג — פגיעות במסלול, בטרמינל 3 — השדה נסגר למספר יממות". זהו אחד מתרחישי הקיצון שאליהם נערך משרד האוצר ומצפה כי הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור ייערכו אליהם.

 

מסמך שהפיץ אגף שוק ההון באוצר למוסדיים בחודש מאי, עוד לפני תחילת ההסלמה הביטחונית, כולל תרחישים עם דמיון רב למציאות: “פיגוע בעין השלושה בעוטף עזה עם הרוגים וחשד לחטופים, צה”ל מגיב מול עזה ומתחילה הסלמה קשה בדרום. בעקבות תגובת צה”ל בוצע ירי של רקטות ופצמ”רים למרחב עוטף עזה ומרחב דרום המדינה. כמו כן, היה ירי לאזור בית שמש, אזור המרכז וגוש דן, במקביל בוצע ירי לעבר העיר אילת”. בהמשך אף “מתבצעת כניסה קרקעית של צה”ל לרצועת עזה”. עם זאת, אם לסמוך על המשקיעים בבורסה, המוסדיים יכולים לישון בשקט וכלכלת ישראל תמשיך להתנהל על מי מנוחות. ייתכן שבגלל התגובה האדישה של המשקיעים להתרחשויות בפועל, גם באוצר יכולים להמשיך לנמנם.

 

"פיגועים לצד ירי"

 

באוצר ביקשו מהגופים המוסדיים להסביר כיצד הם מתכננים להיערך לתרחישי הקיצון המפורטים במסמך במובן של שמירת כספי החוסכים.

 

התרחישים של האוצר כללו גם “התקפות סייבר על אתרי שלטון ומוסדות ציבור של המדינה, ירי על אילת ומלונות ים המלח, החיזבאללה מבצע ניסיון חטיפה בצפון". בהמשך מתואר ירי מצד הג'יהאד בלבנון שמביא ל"פגיעה בגן ילדים בקיבוץ סאסא — במקום הרוגים ונפגעים רבים. צה"ל מגיב בירי ארטילרי ותקיפות מטוסים... הצתה בכרמל, המשך הירי על עוטף עזה. צה"ל תוקף אמל"ח בסוריה. נפילות בנמל אילת — סגירת הנמל. פגיעה באספקת החשמל (חיפה, גוש דן, נתניה ועוד)", וכן הלאה וכן הלאה.

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: יוסי זמיר

 

במשרד האוצר מצפים במצב זה לתגובה כלכלית עמוקה. זאת בזמן שלפחות עד עתה, יש מיעוט נפגעים בקרב האוכלוסייה האזרחית והסוחרים בבורסה המקומית מתעלמים כמעט לחלוטין מהמצב ועליות השערים נמשכות. באוצר צופים כי במצב קיצון "בתחילת האירועים מסתמנת תופעה של ירידות שערים, פיחות וחשש של משקיעים להמשיך בפעילות בארץ כתוצאה מירידות חדות של שערי המניות בבורסה ופיחות משמעותי בשער השקל. משקיעים בחו"ל מביעים דאגה מהמצב בארץ. ירידות דרמטיות של נכסים פיננסיים (מדדי ת"א־25, ת"א־75 ומדדי היתר) ירדו ב־20% מאז פרוץ האירועים".

 

 

 

לעומת זאת, מאז פרוץ האירועים מדד ת"א־25 דווקא עלה ב־2.36% ומדד ת"א־75 הוסיף 1.74%. באוצר מסבירים כי הירידות החדות בתחזית מקורן ב"בבריחת משקיעים זרים משוק ההון שהזרימו ביקושים למטבע זר, דבר שהביא לפיחות לשער של 4.01 שקלים לדולר בתוך שבועיים". בפועל, שער השקל כמעט שלא השתנה.

 

“יציאת הון זר מהארץ”

עוד מזהיר משרד האוצר כי בתרחיש קיצון צפויה להסתמן "מגמה של משיכת חסכונות ארוכי טווח על ידי ישראלים רבים – שבירת קופות ותוכניות חיסכון, קרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות, זאת למרות ההפסד הגדול העלול להיגרם לציבור עקב תשלום מס של 35% בשל המשיכה המוקדמת". בינתיים בימי הלחימה הציבור נותר כמעט אדיש ולא מושך כספים מהחסכונות ארוכי הטווח. זאת כאשר במקביל נרשמת משיכה מסוימת של כספים קצרי טווח שהושקעו בקרנות נאמנות, בעיקר בקרנות אג"ח קונצרניות בארץ.

 

בתרחיש הקיצון של האוצר "בולטת יציאת הון זר מהארץ. משיכות ההון הגיעו בימים האחרונים להיקף של כ־3 מיליארד דולר. התופעה הולכת ומתעצמת ומשקיעים זרים מוכרים אג"ח מדינה ומצטיידים בדולרים". כמו כן, לפי התרחיש תתרחש האטה במשק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x