$
בארץ

הכסף של הדסה עומד להיגמר עוד לפני תום הקפאת ההליכים

מדו"ח שהוגש לביהמ"ש עולה שהכסף שהזרימו המדינה וארגון נשות הדסה לבית החולים, שאמור היה להספיק עד אמצע מאי, ייגמר כבר בחודש אפריל. זאת עקב תחזית שגויה של ההנהלה לגבי הפגיעה בהכנסות כתוצאה מהירידה בפעילות הרפואית

שאול אמסטרדמסקי וענת רואה 07:0418.03.14

הכסף שהבעלים של בית החולים הדסה (ארגון הפילנתרופיה האמריקאי נשות הדסה) והמדינה העמידו לרשות ביה"ח לשלושה חודשים עלול להיגמר עוד קודם, כך נודע ל"כלכליסט". ב־11 בפברואר אישר בית המשפט המחוזי בירושלים את בקשת הנהלת הדסה להקפאת הליכים לתקופה של 90 יום, בכפוף להסכם מימון שחתמו המדינה ונשות הדסה, שבמסגרתו כל צד הסכים להזרים 50 מיליון שקל בשביל לממן את פעילות ביה"ח בתקופת ההקפאה. בית המשפט התנה את הקפאת ההליכים בכך שבית החולים לא ייכנס לגירעון בתקופה זו, שכן המשמעות תהיה תספורת לבעלי החוב.

כשייגמר הכסף שהזרימו המדינה ונשות הדסה, ביה"ח ייאלץ להיכנס לגירעון - דבר שאסור בהקפאת הליכים. המשמעות עלולה להיות בסופו של דבר פירוק בית החולים, מבלי שהנהלתו מצליחה להגיע לתוכנית הבראה מול העובדים. ב־3 במרץ, שלושה שבועות אחרי שההקפאה נכנסה לתוקף, התחייבו הנאמנים שמינה בית המשפט - עו"ד ליפא מאיר ועו"ד אשר אקסלרד - למסור לו דו"ח בכל שבועיים על הנעשה בבית החולים. על פי הדו"ח הראשון שהגישו ב־9 במרץ, הכסף עלול להיגמר כבר באפריל, כלומר בתוך שבועות ספורים.

 


 

 

הצניחה בהכנסות

 

מאז תחילת ההקפאה חלפו 33 יום, כלומר נותרו לה עוד חודשיים. הנתונים הכספיים האחרונים טרם התבררו סופית, אולם כבר עתה מסתמן כי ההכנסות של הדסה מפעילות רפואית ירדו מעבר להערכת ההנהלה - בין היתר בשל 16 ימי עיצומים ושביתה של העובדים על רקע החלטת ההנהלה להגיש בקשה להקפאת הליכים.

 

הפער בין התחזית למציאות גדול מאוד. הנהלת הדסה העריכה כי הפגיעה בהכנסות בית החולים מקופות החולים (שקונות שירותים רפואיים מבית החולים עבור המבוטחים שלהן) תהיה רק 5%, וכעת ההערכה היא כי זו עלולה להגיע ל־15%, כלומר פי שלושה. עיקר הירידה דווקא מצד קופת החולים הגדולה ביותר בישראל - הכללית - שההכנסות ממנה צפויות לרדת ב־18 מיליון שקל יותר מכפי שחזתה במקור ההנהלה. כמו כן, חלה פגיעה משמעותית, מעבר לחזוי, בהכנסות בית החולים מפעילות פרטית (שר"פ - ניתוחים תמורת תשלום). עם זאת, ההכנסות מתיירות רפואית דווקא צפויות לעלות מעט על התחזית המקורית של בית החולים, כמו גם ההכנסות מלידות (שמקורן בכסף שמשלם ביטוח לאומי לבתי החולים עבור כל לידה שנערכת בתחומם - כ־12 אלף שקל ללידה).

 

הערכה מלאה של הפגיעה בהכנסות צפויה להיות מוגשת לבית המשפט בימים הקרובים, אולם מהמידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי כבר בשלב זה ההפרש לעומת התחזית עומד על כ־30 מיליון שקל למשך שלושת חודשי ההקפאה - 7% מעל התחזית המקורית.

 

כמו כן, ההנהלה תכננה לקצץ 10% משכר העובדים במהלך ההקפאה, אלא שהעובדים נעמדו על רגליהם האחוריות ולאחר כמה ימי עיצומים הושגה פשרה בינם לבין ההנהלה, והוחלט שהקיצוץ לא יחול על עובדים שמשתכרים עד 15 אלף שקל בחודש ברוטו. לכן ההנהלה מוציאה כרגע יותר על שכר משתכננה במקור - עוד עובדה שתורמת לכך שהכסף עומד להיגמר לפני תום הקפאת ההליכים.

 

מנכ"ל הדסה אביגדור קפלן. מה יהיה כשייגמר הכסף? מנכ"ל הדסה אביגדור קפלן. מה יהיה כשייגמר הכסף? צילום: אוראל כהן

 

המדינה תשלם יותר

 

עוד עולה מדו"ח הנאמנים כי בניגוד להסכם המימון שעליו חתמה המדינה עם נשות הדסה, שמטרתו להזרים כסף לבית החולים שווה בשווה בתקופת הקפאת ההליכים, מתברר כעת כי המדינה תשים את חלק הארי של הסכום (61 מיליון שקל לעומת 39 מיליון שקל שהעבירו נשות הדסה). ובכל מקרה, עד ל־9 במרץ המדינה ונשות הדסה העבירו לקופת ביה"ח 44 מיליון שקל מתוך ה־100 מיליון המובטחים, כפי שהוסכם מראש בהסכם המימון. שני הצדדים מעבירים את הכסף לבית החולים במנות חודשיות.

 

עד ל־9 במרץ (התאריך שבו הוגש הדיווח האחרון לבית המשפט), חודש מאז שההקפאה יצאה לדרך, נערכו 12 פגישות בלבד בין ההנהלה לבין העובדים, ההסתדרות או האוצר, בניסיון להגיע לתוכנית הבראה. שבע פגישות נערכו עם ועד הרופאים, שלוש עם ההסתדרות ועובדי המינהל והמשק, ועוד שתי פגישות עם סגן הממונה על התקציבים באוצר משה בר סימן טוב.

 

במסמכים שהוגשו לבית המשפט מתברר גם היקף הפגיעה בשכר העובדים בתקופת ההקפאה. עובדים ששכרם עד 15 אלף שקל בחודש ברוטו לא יספגו שום קיצוץ בתקופת ההקפאה. עובדים בשכר של 15–20 אלף שקל בחודש יספגו קיצוץ של 7.5%, עובדים בשכר של 20–25 אלף שקל בחודש יספגו קיצוץ של 10%, וכך הלאה עד עובדים ששכרם 90 אלף שקל בחודש ויותר (למשל המנכ"ל אביגדור קפלן) יספגו קיצוץ של 22.5%.

 

עוד מתברר כי לרופאים שעוסקים בשר"פ (מבצעים ניתוחים פרטיים בתשלום בהדסה) תינתן רק 75% מהמשכורת שהם מקבלים דרך השר"פ בתקופת הקפאת ההליכים, וכי רופאים־חוקרים שרשמו פטנטים ומכרו אותם לשימוש מסחרי דרך החברה־הבת של הדסה, הדסית - יזכו לראות בתקופת ההקפאה רק רבע מהתמלוגים שמגיעים להם מהפטנטים שלהם.

 

נשות הדסה תוקפות: "שהממשלה תבין מה האחריות שלה"

 

המספרים העגומים של הקפאת ההליכים והעובדה שהכסף צפוי להיגמר לבית החולים מוקדם מהמתוכנן עשויים להסביר את החלטת ארגון נשות הדסה להחריף את הטון שהן נוקטות כלפי ממשלת ישראל. בתחילת השבוע פורסם ב"כלכליסט" שארגון נשות הדסה תולה את האחריות למשבר בבית החולים בממשלות ישראל לדורותיהן, בשל שיטת התקצוב הגירעונית מלכתחילה של מערכת הבריאות הישראלית.

 

היום אמורות נציגות הארגון להפגין באופן תקדימי במאהל מחאה מול הכנסת כדי ש"הציבור בירושלים יזכור כי אחת הסיבות לכך שישראל מובילה בעולם ברפואה ובמחקר הרפואי היא בית החולים הדסה, ושהממשלה תבין מה אומר הנכס הזה ומה האחריות שלה לשמור עליו", כפי שאמרה השבוע ל"כלכליסט" נציגת ארגון נשות הדסה אודרי שמרון.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x