$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

בנק לאומי באמת: 4ניצחונות על השוק החופשי מדי

יוזמת Fed Up דורשת להחזיר את הפדרל ריזרב למטרתו, לייצר משרות ולשפר את המצב הכלכלי של כלל האוכלוסייה

איתי להט 10:2605.03.14

לתנועת Up Fed נמאס מהפד. הפדרל ריזרב, אותו גוף שמאות אלפי אנשי פיננסים וכלכלנים מצפים לדבריו כמו בת קול משמים מדי חודש, אותו הגוף שבפועל מנהל את כלכלת ארצות הברית ואיתה את זו של העולם, נמצא עכשיו על הכוונת של אנשי תנועת אוקיופיי. ולא לחינם. אחרי הכל, הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של אמריקה, הוא - תאמינו או לא - בנק פרטי. הוא לא מהווה בשום צורה מוסד פדרלי, לא חייב בדיווח לציבור האמריקאי אלא לבעלי המניות שלו ומדי פעם לקונגרס. ובעלי המניות שלו, כפי שוודאי ניחשתם, הם הבנקים הגדולים של אמריקה. הפד עצמו, מוסד בנקאי לכל דבר שרושם מדי שנה רווח, משלם לבנקים דיבידנדים נדיבים. ובכמה רווח מדובר? בשנה האחרונה זה היה 77 מיליארד דולר. כדי לשים את זה בפרופורציה, ענקית החיפוש גוגל הרוויחה בשנה החולפת כ־5 מיליארד דולר בלבד. אז האם יש סיבה שהפד הוא בכלל חברה פרטית? אנשי פד־אפ בטוחים שלא.

 

פסל הנשר בבניין הפדרל ריזרב פסל הנשר בבניין הפדרל ריזרב

 

1. מחיקת חובות ל־99%

האמריקאים חייבים 1.4 טריליון דולר

אנשי פד־אפ, שצמחו מתנועת אוקיופיי, חושבים שהלאמת הפדרל ריזרב היא הדבר הנכון לעשות מפני שיש סיבות פיננסיות טובות לעשות זאת. הם רוצים שהבנק המרכזי ו־12 החברות־הבנות שלו יהיו בידי המדינה וישמשו ליצירת משרות חדשות, יספקו דין וחשבון על פעולותיהם לאזרחים וישתמשו בהון שברשותם כדי לעצב מחדש את החברה לטובה. אחד ההסברים המשכנעים של אנשי פד־אפ לצורך בהלאמה הוא שמשלם המסים האמריקאי חייב לפדרל ריזרב 1.4 טריליון דולר מהחוב הלאומי. הלאמה תאפשר מחיקה של הסכום הזה.

 

2. המפלט האחרון להלוואה

מערכת תשלומים בין־בנקאית

ההיסטוריה של הפד מתחילה ב־1913, אז הוקם כדי לרשת את מנגנון ה־Clearinghouse של ניו יורק, שהיה לא יותר מזירה שבה בנקים גדולים באו להסדיר את החובות שלהם זה לזה. הפד הוקם בידי הבנקים כדי להתמודד עם הגידול החד בענף הבנקאות האמריקאי, והוא משמש בהגדרתו כ"מפלט אחרון להלוואה". למעשה, הוא לא יותר ממערכת תשלומים בין־בנקאית. לכן הוא גם מחזיק את פיקדונות הביטחון של כל הבנקים הגדולים ומשלם להם ריבית שאותה מממן, שוב איך לא, משלם המסים האמריקאי.

 

3. 85 מיליארד דולר בחודש

תזרים המזומנים לבנקים הגדולים

ומה קורה כשבנקים מקימים גוף שיטפל במערכת שלהם ובאינטרסים שלה? דוגמה קיבלנו במשבר של 2008. בסוף השבוע שקדם לנפילה של בנק ההשקעות בר־סטרנס נערכה פגישה חשאית של מועצת הפד. בין חברי המועצה היה גם ג'יימי דיימון, נשיא ג'יי.פי מורגן צ'ייס, אותו בנק שקיבל מהפד תזרים מזומנים לרכוש את בר־סטרנס בפני לדולר כשבוע לאחר מכן. אבל ההקלה שבמסגרתה מספק הפד לבנקים הגדולים מדי חודש 85 מיליארד דולר בשנתיים האחרונות, כדי "להמריץ את הכלכלה", מספרת את הסיפור כולו.

 

4. מחאה בוועידה בניו יורק

מכינים שאלות לג'נט ילן

פד־אפ מתכננת לגשת ישר ליו"ר החדשה ג'נט ילן, ולשאול אותה איך משרת הפד את ה־99% מהרחוב, ולא את ה־1% מאצולת הממון. היא מתכננת לעשות זאת כבר ב־21 במרץ בוועידה הבינלאומית למדיניות מוניטרית שיארח הפד בניו יורק. התנועה החדשה תנסה להציג מודלים כלכליים־מוניטריים שמשפיעים על חיי האוכלוסייה ככלל. אבל התנועה לא חייבת לחפש רחוק. מודל כזה קיים עוד בטרם הפד והבנקאות ברזרבה חלקית. הוא נקרא בנקאות ברזרבה מלאה, והוא מחזיר לציבור את השליטה על הנפקת כסף.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x