$
בארץ

תחזיות 2014

זהירות, שנה של האטה במשק עומדת להתחיל

הצמיחה תיעצר, הדולר הנמוך עלול לפגוע בהשקעות בארץ, מחירי הסלולר יעלו וחברות הסטארט־אפ כבר לא ייתנו הזדמנות לעובדים חסרי ניסיון. בכירי המשק מעריכים: כך תיראה 2014

כתבי כלכליסט 06:5330.12.13

"רכבים יהיו נגישים יותר לציבור"

ערן יעקב סמנכ"ל רשות המסים

 

 "הכנסת נוסחת המס הירוק החדשה תיצור השפעה חיובית של המשך יבוא כלי רכב פחות מזהמים, העדפה לרכבים זולים יותר לאזרח ומעבר לכך - תהיה הטמעה של אבזור בטיחותי", כך צופה ערן יעקב, סמנכ"ל רשות המסים. "המהפכה שקרתה בהנגשת רכבים לציבור היא מהפכה צרכנית המתיישרת בקו אחד עם נושא המחאה החברתית".

 

ערן יעקב ערן יעקב צילום: אוראל כהן

 

יעקב מזהה יבוא של חלקי חילוף לרכב ביבוא אישי כטרנד החם של 2014, ואומר כי "לפי המחירונים של הרכב אין עלייה ריאלית במחירים, ובשוק הרכב המשומש יש ירידות כך שהרכבים יהיו נגישים יותר לציבור. למרות שערי החליפין, יבואני הרכב לא ממהרים להעניק הנחות".

תומר הדר

 

"ייכנסו שחקנים חדשים בטלוויזיה"

אייל חומסקי, מבעלי אדלר חומסקי

 

"ב־2014 יהיה שינוי משמעותי בבעלות של ערוצים 2 ו־10. ייכנסו שחקנים חדשים ואפשרות של שני זכיינים שמשדרים שבעה ימים כל אחד", זה השינוי המהותי שצופה אייל חומסקי, מבעלי משרד הפרסום אדלר חומסקי & ורשבסקי, בשנה הקרובה. חומסקי מעריך שבשנה הקרובה "נראה מעבר לצריכה משמעותית של תכני וידיאו באינטרנט".

עמיר קורץ

 

אייל חומסקי אייל חומסקי צילום: עמית שעל

 

"לקראת שנה של האטה"

אלפרד אקירוב, בעל השליטה בקבוצת אלרוב

 

"תהיה שנה פחות טובה. שער הדולר מכה חזק מאוד בתעשייה ובתיירות", כך אומר אלפרד אקירוב, יו"ר ובעל השליטה בקבוצת אלרוב. אקירוב לא חוזה מיתון קשה אבל אומר שתהיה האטה בפעילות הכלכלית: "חלק מהמפעלים ייסגרו, אנחנו רואים את זה כבר עכשיו". אקירוב מוסיף כי "מחירי הדירות יכולים לרדת רק אם הקרקע תהיה זולה, אחרת נראה עליות, כי הכל רק עולה: תשומות הבנייה, כוח האדם. ככל שהקרקע יותר יקרה כך כל התשלומים מסביב יקרים – ריביות המימון, מע"מ, מס רכישה".

הדס שפר

 

אלפרד אקירוב אלפרד אקירוב צילום: אוראל כהן

 

"תחום אבטחת המידע יגדל"

פול צוקר, מנכ"לית נישה

 

"תחום ה־Cyber Security הולך לפרוץ במהלך 2014 והביקוש לעובדים ילך ויגדל משמעותית בהתאם", כך אומרת פול צוקר, מנכ"לית נישה, חברת השמה להייטק ולביוטק, בתחזית לשנה הבאה. אנו צופים שיקומו לא מעט סטארט־אפים חדשים בתחום אבטחת מידע, ניטור מידע, איתור פריצות והגנה מפני התקפות סייבר".

 

צוקר אומרת כי היחלשות חברות החומרה וציוד התקשורת תימשך, ולעומת זאת "תחומי האונליין וה־BIG DATA ימשיכו לצמוח ב־2014 ואיתם הביקוש לעובדים. גם עולם המובייל ימשיך להיות נושא חם ומתפתח והביקוש למפתחים, למעצבים ולמנהלי מוצר בתחום יגבר משמעותית".

 

פול צוקר פול צוקר צילום: אוראל כהן

 

לדבריה, "בכל הנוגע לתהליכי הגיוס, חברות מבינות יותר ויותר את חשיבות ההון האנושי בארגון, תהליכי הגיוס יהפכו להיות ממוקדים יותר ומקצועיים יותר. כבר לא יסכימו להתפשר על מועמדים שלא עונים בדיוק על דרישות התפקיד. גם בקרב סטארט־אפים נראה את הגברת רף הסינון כדי להגיע למועמדים 'כוכבים'. אם בעבר היתה פתיחות מצדם לקלוט גם מועמדים חסרי ניסיון עשיר, כיום הם לא מתפשרים ומחפשים את המועמד שיביא איתו ערך מוסף וידע רב שהכרחי להתפתחות הסטארט־אפ".

 

צוקר מוסיפה כי "חברות יפנו יותר משאבים לשימור עובדים וטיפוח ה'כוכבים' שלהן. אם בעבר חברות היו נשארות אדישות לנוכח עזיבה של עובדים, כיום הן נלחמות על העובד על ידי מתן תמריצים להישארות, מתוך הבנה שההוצאה הכרוכה בשימור העובד נמוכה מזו הכרוכה בגיוס עובד חדש ושחזור הידע שנלמד".

 

אסף גלעד

 

"מחירי הסלולר יעלו השנה"

גיל שרון, מנכ"ל פלאפון

 

"מחירי הסלולר בישראל כיום הם מהנמוכים בעולם, ובוודאי אינם משקפים את העלות הכלכלית האמיתית, לכן אנחנו צופים שהם יעלו במהלך השנה הבאה", כך אומר מנכ"ל פלאפון גיל שרון בתחזית ל־2014.

 

גיל שרון גיל שרון צילום: אוראל כהן

 

להערכת שרון, אנחנו צפויים לראות רשת דור רביעי בסלולר (LTE) מוקמת בישראל כבר ב־2014, וכך להתחיל לסגור את הפער הטכנולוגי מול רוב מדינות המערב שבהן כבר הוקמה רשת כזאת. "אם בתוך כמה חודשים משרד התקשורת והממונה על הגבלים עסקיים יאשרו את ההסכם להקמת רשת סלולרית משותפת על ידי פלאפון, סלקום וגולן טלקום, נוכל להקים רשת דור רביעי עד לסוף 2014. רשת כזו תאפשר מהירויות גלישה מהגבוהות בעולם, של עד 100 מגה־ביט לשנייה, שיאפשרו צפייה בווידיאו וחוויית לקוח ברמה שלא היתה כאן עד היום".

 

אופיר דור

 

"קצב ההשקעות תלוי בשער המטבע"

ארנה ברי, סגנית נשיא EMC

  

"מעבר היחידות הטכנולוגיות של צה"ל לנגב, ברגע שיעלה על מסלול הביצוע, הוא לדעתי המהלך הכלכלי־חברתי המשפיע ביותר שמצפה לנו בשנה הקרובה", כך אומרת ארנה ברי, מנהלת מרכז המצוינות של EMC בישראל. "התכנון וההתארגנות בנושא מתנהלים בכיוון הנכון, ואני מקווה ומצפה לראות ב־2014 יותר התקדמות בצד הביצועי".

 

ארנה ברי ארנה ברי צילום: יובל חן

 

ברי אומרת כי "הענן ימשיך להיות הכלי המרכזי לעמידה בדרישות המחשוב התובעניות, כאשר הוא מאפשר לתמוך בצורה הטובה ביותר בגידול המהיר בכמות האפליקציות, בהיקפי המידע ובסוגים השונים של יחידות הקצה. מטה הסייבר הלאומי צפוי לקדם בשנה הקרובה נושאים של חדשנות בתחום אבטחת המידע, ויש תוכניות טובות וראויות בתחום זה".

 

ברי צופה כי "חברות רב־לאומיות יוסיפו לבצע השקעות בישראל, אולם הקצב והכמות של השקעות אלו תלוי מאוד בשער המטבע. עלינו להיערך פיננסית כדי ששער המטבע לא יוציא אותנו אל מחוץ לשוק העולמי, שהוא תחרותי ביותר".

מאיר אורבך

 

"הליסינג יתרחב גם לצרכנים הפרטיים"

אייל גור, מנכ"ל שלמה Sixt

 

"ליסינג תפעולי למגזר הפרטי יהיה הטרנד החם בענף הרכב ב־2014", כך מעריך אייל גור, מנכ"ל שלמה Sixt. "הצרכן הפרטי בשל כיום לבצע עסקאות ליסינג תפעולי. הנטייה הצרכנית היום בכל התחומים היא לעסקאות שמגלמות בתוכן פתרונות כוללים. יש ערך אדיר לעסקה שמציעה ביטוח, תחזוקה ושירותים נוספים הכלולים בעלות החודשית של הרכב ובזמינות לאוכלוסייה רחבה ביחס לחלופת רכישה".

 

מגרש מכוניות בחברת ליסינג מגרש מכוניות בחברת ליסינג צילום: shutterstock

 

גור אומר כי "שיווק מוצרי הליסינג למגזר הפרטי והפיכתו לפופולרי ומקובל הוא מהלך שהחל לפני כמה שנים, וימשיך לדעתי להשפיע על הענף. הפוטנציאל הגדול טמון במגזר הפרטי, שמספר מחזיקי הרכב בו עלה משמעותית בשנים האחרונות. יתר תחומי הפעילות בענף הרכב יישארו יציבים פחות או יותר לאורך השנים".

 

גור מציין כי "ענף הרכב מצוי תחת תהליכים רגולטוריים, נרחבים יותר ופחות, זה כ־15 שנה. להערכתי, חוק רישוי רכב שצפוי לעבור בשנה הקרובה הוא היתד האחרונה של הרגולציה בענף, ולא תהיה לו השפעה משמעותית על שוק הליסינג. אני מקווה ורוצה להאמין שנושא יבוא רכב משומש לישראל לא ייכלל בסופו של דבר בהצעת החוק, מכיוון שהיצע הרכבים המשומשים הקיים היום רחב דיו, והיבוא יעלה סוגיות של אמינות וגילוי נאות".

תומר הדר

 

 

"תהיה ירידה בביקוש לנדל"ן"

דורון אביב, מנכ"ל קבוצת אביב

 

"אני חושב שנראה ירידה מסוימת בביקושים לנדל"ן כתוצאה מהמצב הכלכלי, ואולי אפילו נראה ירידה מסוימת במחירי הקרקעות שיוקצו לענף הנדל"ן", כך אומר דורון אביב, בעליה של קבוצת אביב, אחת מחברות הבנייה הפרטיות הוותיקות והמובילות בישראל. "המחירים הגיעו לנקודה שבה הרווחיות נמוכה. התהליכים בנדל"ן ארוכים ומלאי הקרקעות הקיים נקנה במחירים של היום, עלות הבנייה לא מוזלת ולכן לא נראה ירידה של מחירים כרגע".

 

דורון אביב דורון אביב צילום: אוראל כהן

 

בנוסף צופה אביב האטה במשק: "התוצר יקטן בצורה מסוימת ואחוז האבטלה יגדל קצת. זו תהיה שנה פחות טובה. מה שאנחנו רואים זה שינוי מבני במשק. ענף ההייטק, שהיה הקטר של המשק, עובר שינוי, התעשייה משתנה, הדולר יורד. זה יביא לדעתי לגידול באחוזי האבטלה, ואני לא רואה תחום אחר שבו האנשים האלה ייקלטו. אני לא חושב שזו תחילתו של משבר כי יש לנו משק חזק ותוצר טוב. נצטרך למצוא את הקטר הבא שיביא את הצמיחה. יכול להיות שזה יבוא מהביוטכנולוגיה".

 

הדס שפר

 

"מחירים יירדו רק אם תשומות הייצור יוזלו"

אילנה קאופמן, מנכ"לית קבוצת גולף

 

"ב־2014 לא צפוי שינוי מהותי במהלך העסקים אלא אם תהיה ירידת מחירים של תשומות ייצור שמחירן מוכתב על ידי הממשלה כמו חשמל, תעריפי ארנונה ונמלי ישראל, לצד מחירי הנדל"ן הגבוהים", כך מעריכה מנכ"לית קבוצת גולף אילנה קאופמן. לדבריה, "מחירי החשמל, הנמל והארנונה הם מהגבוהים בעולם, ומהווים 'מס עקיף' המשוקלל במחיר הסופי של המוצרים בענף. כל ירידה במחירים אלה תועבר לצרכן".

 

אילנה קאופמן אילנה קאופמן צילום: צביקה טישלר

 

קאופמן הוסיפה כי "אם בעבר הרחוק המסחר בענף האופנה התנהל בחנויות רחוב, ולאחר מכן 'הרחוב' נכנס לקניון, בשנים האחרונות היינו עדים ליציאת חנויות חזרה לרחוב בשל מחירי השכירויות. אני לא צופה אופוריה לשנה החדשה ולכן חשוב לדאוג לבסיס כלכלי מוצק. העסקים בענף יצטרכו לדאוג לתזרים מזומנים חיובי".

עמיר קורץ

 

"מחירי הדירות בפריפריה יעלו"

יגאל דמרי, בעלים של חברת י.ח. דמרי

 

"הטרנד החם בענף ב־2014 יהיה פיתוח מאסיבי של שכונות מגורים בערים פריפריאליות דוגמת קריית גת, חריש ואשקלון", כך אומר יגאל דמרי, הבעלים של חברת י.ח. דמרי. "בערים אלו מתפתחות שכונות ענק שמהוות אלטרנטיבה למשפחות צעירות".

 

דמרי מעריך כי "מחירי הדירות ישמרו על רמתם הנוכחית ובפריפריה תירשם עליית מחירים של כ־5%–7%. לעניות דעתי, הרגולטורים לא יביאו בשלב זה לשינוי חיובי בענף. כדי לבצע שינוי חיובי צריך להיות שיתוף פעולה של משרדי ממשלה ושל הרשויות המקומיות, וזה לא נראה באופק".

טל פמסון

 

יגאל דמרי יגאל דמרי צילום: חיים הורנשטיין

 

"הטרנד החם בענף הרכב יהיה ג'יפונים"

רן דנאי, מנכ"ל יוניון מוטורס

 

בשנים האחרונות אנו עדים לשלוש מגמות מרכזיות בתחום המוצר והביקושים - מעבר לרכבים קטנים יותר לצד שיפור יכולותיהם של דגמים אלו, מעבר לג'יפונים לצד הגדלת היצע של דגמים בסגמנטים אלו, והתחזקות מכירות מותגי הפרימיום לאור כניסה לדגמי יוקרה קטנים ומוזלים. ב2014 המגמות הללו צפויות להימשך אך בצורה מתונה יותר מבעבר", כך מעריך רן דנאי, מנכ"ל יוניון מוטורס, יבואנית טויוטה.

 

רן דנאי רן דנאי

 

לדבריו, "במקביל צפויות שלוש מגמות נוספות: התחזקות סגמנט המשפחתיות שנחלש בשלוש השנים האחרונות, עם הגדלת ההיצע והשקת הדגמים חדשים של הקורולה והמזדה 3; העמקת החדירה של טכנולוגיה היברידית, עם הגדלת היצע הדגמים והכרה ביתרונות הטכנולוגיה מצד הלקוחות, בהם מינהל הרכב הממשלתי; והתחזקות המותגים היפניים, לאחר כשנתיים שבהן המותגים היפנים התקשו להתחרות עקב שער הין".

 

להערכתו, "הטרנד החם בענף צפוי להיות הג'יפונים הקטנים. הם מאגדים את שני הטרנדים שציינתי - מעבר לרכבים קטנים ומעבר לג'יפים".

תומר הדר

 

"הטרנד הבא הוא מחשוב לביש"

מולי אדן, נשיא אינטל ישראל

 

"'אומת הסטארט־אפ' כבר לא מספיקה כדי להבטיח עתיד לתעשיית ההייטק הישראלית", מתריע נשיא אינטל מולי אדן, "אנחנו צריכים תעשייה יציבה שנשענת לא רק על מחקר ופיתוח, אלא גם על ייצור והשקעות זרות, ואלה לא יגיעו אם המדינה לא תהיה תחרותית. צריך לזכור שמדינות רבות מתחרות בנו בכך: בהודו יש המון מהנדסים מעולים, בסין יש יכולות יצור מצוינות, ובמדינות אחרות יש תנאים כלכליים מצוינים. אמנם היתרון האנושי מבדיל אותנו, אבל גם אותו צריך לטפח: בחינוך, בתשתיות ובפתיחת התחום לאוכלוסיות מגוונות".

 

מולי אדן מולי אדן צילום: ענר גרין

 

לדברי אדן, "הרגולטורים צריכים לדאוג לכך שחברות רב־לאומיות שפעילות בישראל יוכלו להתחרות, ולכן התפקיד שלנו הוא לדאוג לכך שהמספר של חברות רב־לאומיות יגדל והן יפתחו כאן פעילות מחקר ופיתוח, ובמיוחד ייצור. עם זאת, הדאגה לחברות אלה לא צריכה לבוא על חשבון חברות קטנות. מדינת ישראל צריכה לדאוג שתהיה כאן כלכלה בריאה שמקדמת עסקים קטנים וגדולים".

 

להערכת אדן, "הטרנד הבא שאנחנו נראה בענף הטכנולוגיה הוא מחשוב לביש (Wearable Computing). כוח המחשוב מגיע לנקודה שכל צרכן יוכל לקבל בכל רגע נתון מידע על מצבו, למשל על הדופק שלו או על לחץ הדם. גם השבבים והמעגלים על שבבים יהפכו להיות זעירים יותר כדי שיוכלו לתמוך בטכנולוגיה. באופן כללי ניתן לומר שבשנה הבאה המחשבים יהיו חזקים יותר, זולים יותר וקטנים יותר".

 

"דבר נוסף שיקרה ב־2014 הוא שהמחשבים יוכלו להגיב לא רק לדיבור או למחוות גוף, אלא גם לקרוא את מצב הרוח שלנו, למשל."

מאיר אורבך

 

"שיעור האבטלה יעבור את ה־7%"

עופר בלוך, מנכ"ל נייר חדרה

 

"אם לא ייעשו שום צעדים בצד הממשלה הדולר ימשיך לרדת, ואם הוא יירד מתחת ל־3.4 שקלים יהיו לזה משמעויות קשות על היצוא ועל האבטלה", כך צופה עופר בלוך, מנכ"ל נייר חדרה.

 

"אני חושב שתהיה עלייה באבטלה ב־2014", אומר בלוך, "ואני מעריך ששיעור האבטלה יעבור את ה־7% לראשונה זה הרבה זמן. זה יקרה מפני שהמשק הולך להאטה. אני מאוד חושש למצב התעסוקה אצל התעשיינים, בעיקר אצל היצואנים".

 

עופר בלוך עופר בלוך צילום: מיכאל קרמר

 

בלוך מעריך עוד כי "הצמיחה ב־2014 תהיה נמוכה, סביב ה־1%. אם מורידים את הגז, הצמיחה יורדת מתחת ל־1%. זה משק שאם הוא לא במיתון, אז הוא לפחות בצמיחה אטית. הגז הטבעי יפחית חלק מהוצאות האנרגיה, אבל לצד זה אנחנו רואים שכל מה שקשור לגזירות על המגזר העסקי - מחירי החשמל, המים, העלייה בארנונה והמיסוי לסוגיו - פועל כצעד מרסן לעומת ההשפעה החיובית לגז.

גיל קליאן

 

"ניאבק בהצפה של עורכי דין"

עו"ד דורון ברזילי, ראש לשכת עורכי הדין

 

"הצפת המקצוע תעמוד בראש סדר היום של לשכת עורכי הדין בשנה הקרובה, 55 אלף עורכי דין זה דגל אדום", כך אומר עו"ד דורון ברזילי, ראש הלשכה.

 

"מאבק נוסף עוסק בהסגת גבול מקצוע עריכת הדין – שירות משפטי יש לקבל רק ממי שהוסמך לכך, ולהביא לסוף את גילויי האלימות כלפי עורכי דין", מסביר ברזילי. "המשטרה ואנחנו שותפים במאבק זה למען שלומם של אנשי המשפט".

 

דורון ברזילי דורון ברזילי צילום: בועז אופנהיים

 

ברזילי אומר כי "נמשיך לשים על סדר היום של הלשכה את צעירי הלשכה, עשרות אלפי עורכי הדין הצעירים שעדיין לא מצאו את מקומם בשוק העבודה. עבורם מיקדנו תוכניות ייחודיות, ביניהן פרויקט חונכות ופרויקט אימות תצהירים. כמו כן דו"ח ועדת פרוקצ'יה עתיד להתפרסם בתקופה הקרובה, אשר יבחן סוגיות מהותיות לטובת ציבור עורכי הדין והציבור הרחב כגון הצפת המקצוע, הסדרת המקצוע – התמחות והסמכה, הפחתת דמי חבר ושינוי צביון הלשכה".

עמי ברנד

 

 

"נראה יותר השקעות בטכנולוגיה רפואית"

יואב שלוש, מראשי האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות

 

"האוצר מקדם כיום רגולציה שטומנת בחובה סכנה להייטק - הגבלת דמי הניהול שיכולים גופים מוסדיים לשלם לקרנות שמתמחות בתחומי השקעה שונים. המדיניות החדשה של האוצר עלולה להקטין השקעות בהייטק הישראלי", כך מעריך יואב שלוש, מראשי האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות.

 

יואב שלוש יואב שלוש

 

"נושא משמעותי נוסף שהרגולטור צריך לטפל בו השנה ובצורה אקוטית הוא שער הדולר", אומר שלוש, "משום שיש לו השפעה ישירה על הצמיחה. מי שסובלים מהנושא ישירות הם היצואנים שמייצרים פיזית מוצרים בארץ; ומרכזי המחקר ופיתוח, שחברות האם שלהן משלמות בדולרים ועלות ההעסקה שלהם בארץ נהפכת ליקרה".

 

שלוש מעריך כי "ב־2014 אנחנו נראה השקעות גוברות בתחום הרפואה הדיגיטלית ובתחום הטכנולוגיות לחינוך והוראה. כמו כן נראה השנה יותר ויותר כניסות של גופי השקעות של חברות שרואות בהשקעות כלי אסטרטגי לפיתוח פעילותן בישראל כגון קרן ההשקעות של מיקרוסופט,סמסונג ו־קוולאקום".

להערכת שלוש, הטרנד החם בשנה הבאה יהיה "השתתפות המונים, על נגזרותיו השונות: שימוש של יזמים במימון המונים לגיוס הון, שימוש בחכמת ההמונים לפיתוח רעיונות ותהליכי שיווק, אפיון מוצרים וכדומה".

מאיר אורבך

 

"השנה נפסיק לייצר חשמל מסולר וממזוט"

יפתח רון־טל, יו"ר חברת החשמל

 

"שנת 2014 תהווה חוליה נוספת משמעותית מאוד במהפכת האנרגיה ההיסטורית המתחוללת כאן - המעבר של משק האנרגיה לשימוש בגז טבעי כמקור עיקרי והפיכתה של מדינת ישראל לאומה שנשענת על מקורותיה שלה עבור ייצור חשמל או אנרגיה", כך מעריך יו"ר חברת החשמל יפתח רון־טל.

לדבריו, "ב־2014 לא יהיה יותר ייצור בסולר ובמזוט, וייצור החשמל בפחם יהפוך לנקי יותר לאורך זמן". להערכתו, ייתכן שכבר ב־2014 ובוודאי ב־2015 ייצור החשמל יהיה זול יותר ויוזיל עלויות לכלל הציבור.

 

יפתח רון טל יפתח רון טל צילום: ענר גרין

 

בהתייחסו לרפורמה הצפויה בחברת החשמל העריך רון־טל כי "2014 היא שנת ההכרעה. כל השחקנים מבינים שללא מימוש הרפורמה משק החשמל יהיה לא יציב, והסכנות בו יהיו גדולות מהסיכויים, ובניגוד לרפורמות בארגונים אחרים הן ההסתדרות והן ארגון העובדים מבינים שמדובר בצורך חיוני לא רק למשק ולכלכלה, אלא גם לעובדים של החברה ולביטחון התעסוקתי שלהם".

ליאור גוטמן

 

 

"בענף המזון צפויה צמיחה של 2%–3%"

גדי לסין, מנכ"ל קבוצת שטראוס

 

השפעת המהפכה הדיגיטלית על התנהגותם של הצרכנים היא גדולה וניכרת בממדים רבים — באופן שבו הצרכנים מתחברים למותגים, בידע שעליו הם מתבססים ברכישת מוצרים, בהרגלי הקנייה ובערוצי הקנייה. אני מאמין שהמשך צמיחת הדיגיטל כתשתית לאינטראקציה של היצרנים עם הצרכנים וכפלטפורמת מכירה יצברו תאוצה השנה", כך חוזה מנכ"ל קבוצת שטראוס גדי לסין.

 

גדי לסין גדי לסין

 

לדבריו, "הצרכן של היום הוא צרכן מודע ומתעניין, והוא מחפש ערך מוסף ממשי כתנאי לקנייה של מוצרים. הדיגיטל משחק תפקיד חשוב מאוד בבדיקה הזו, ובהמשך לבחירת המוצרים ואפילו לקנייתם. המעבר הזה מחייב את התעשייה להתאים עצמה לעולם החדש הזה, להנגיש את עצמה בצורות חדשות, וליצור שיתופי פעולה חדשים עם עולם ההייטק".

 

לסין סבור שב־2014 "נמשיך להיות עדים למגמות מקומיות שהתפתחו בשנים האחרונות: מחד צמיחה נמוכה, שער דולר שפוגע ביצוא, העמקת אי־השוויון בחלוקת ההכנסות, השתתפות מועטה של מגזרים מסוימים בשוק העבודה ופריון נמוך. כמו כן, כמו בכל שנה, סיטואציות ביטחוניות עלולות לפגוע במוטיבציית הקנייה. מאידך הון אנושי, חדשנות וקדמה טכנולוגית מייצרים הזדמנויות לצמיחה. ישראל יכולה להיות מעצמה של חדשנות, בעיקר בתחום המזון, ואנחנו שמים על כך דגש משמעותי אצלנו. בענף המזון באופן פרטני צפויה צמיחה מתונה של 2%–3% והמשך הלחץ על המרווחים - מגמות שראינו גם ב־2013".

עמיר קורץ

 

"חברות ירצו לגדול, ולא למהר לאקזיט"

מייקל אייזנברג, ממייסדי קרן אלף

 

"השנה היתה פריצת דרך של ממש בכמה חברות שהגיעו לרף השווי החשוב של מיליארד דולר: ווייז, וויקס וקונדואיט. בנוסף להן, אאוטבריין, גיגיה ופיוניר הצהירו על כוונתן להפוך לחברות גדולות. לדעתי, חברות אלה מסמנות תפנית מגמה בהייטק הישראלי — במקום לעשות אקזיט, שואפים לבנות חברות גדולות", כך מעריך אחד ממייסדי קרן ההון־סיכון אלף מייקל אייזנברג.

 

מיקל אייזנברג מיקל אייזנברג צילום: עמית שעל

 

לדבריו, "בישראל יש כישרונות מיוחדים בעולם הביג דאטה (מאגרי מידע מרובי נתונים ממקורות שונים ובפורמטים מגוונים — דב"נ) החם היום, וביחד עם המובייל הם מייצרים תשתיות שיהפכו את כל התעשיות במשק היום, כולל ענפים שאליהם לא חשבנו שהאינטרנט יגיע, כמו ספנות, תחבורה או ביטוח רפואי. אנחנו עוברים מכלכלה של חברות מרוכזות שווקים גיאוגרפיים לשוק גלובלי שהכל בו די נזיל. גם הצורך שלנו לרכוש דברים יורד — אם יש שוק פתוח אני לא חייב לקנות רכב, אני יכול פשוט לשכור אותו".

דיאנה בחור־ניר

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x