$
דעות

הזמן להסיר את הקביים

המשק האמריקאי והשווקים הפיננסיים חזקים מספיק כדי להתרגל להפחתת הרכישות של הפד

אלכס זבז'ינסקי 13:5124.06.13

לפי תגובת השווקים, הודעת הנגיד האמריקאי תפסה אותם בהפתעה, זאת למרות שבזמן האחרון הבנק המרכזי ונציגיו הבולטים פיזרו לא מעט רמזים על כך שקו המדיניות הולך להשתנות.  

נראה, שאילו הנגיד האמריקאי היה מודיע שלא יחול שינוי בתוכנית הרכישות בעתיד נראה לעין, ההפתעה הייתה אמורה להיות אף גדולה יותר. אולם, כשהבנקים המרכזיים הגדולים מתנהלים ב"שטח לא מוכר" של מדיניות הדפסת כסף מסיבית, כל שינוי וכל אמירה יכולים לזעזע את השווקים. ראינו לאחרונה את הדוגמה של הבנק המרכזי היפני שיצא עם כמה הודעות סותרות וגרם למהומה רבתית בשווקים שלא נרגעה עד היום.

 

הדעה הנפוצה טוענת שכל המבנה הכלכלי הנוכחי עומד על פיגומים של כסף זול. לפי אותה הדעה, הסרה, אפילו הקלה ביותר, של תמיכת הבנקים המרכזיים, תמוטט את כל המגדל.

 

אולם, בחינה מעמיקה של המצב יכולה לגלות שאולי המשק האמריקאי והשווקים הפיננסיים כבר מספיק חזקים כדי להתרגל בהדרגה להסרת "הקביים" של הרכישות של הבנק המרכזי. המקום השברירי והרגיש ביותר להפסקת הרכישות נמצא בשווקים פיננסיים. התיזה לפיה הכלכלה משפיעה על השווקים, כבר מזמן נכונה גם בכיוון הפוך. משברים בשווקים הופכים פעם אחרי פעם לסיבה לנפילת הכלכלה.

 

האם השווקים יעמדו במבחן הסתלקות הפד?

שוק המניות האמריקאי עלה בשנה האחרונה בשיעור לא קטן של קרוב ל-20%. אולם, יש לזכור, שבמהלך תקופה זו המצב בכלכלה האמריקאית השתפר משמעותית. המשק האמריקאי צפוי לצמוח השנה בקצב גבוה יותר מאשר בשנה שעברה, וזאת למרות שהשנה כ-1% מהצמיחה "מגלחים" הקיצוצים בתקציבה של הממשלה האמריקאית.

 

הצמיחה נשענת גם על יותר גורמים מאשר בשנה שעברה, כאשר שוק הנדל"ן, הצריכה הפרטית, גידול באשראי ושוק האנרגיה מובילים את המגמה. כמו כן, במהלך השנה האחרונה פחתו משמעותית "סיכוני קצה", כמו התפרקות של גוש היורו, שעד לפני שנה היה איום מאוד מוחשי.

 

לבסוף, אם נבחן את רווחי החברות האמריקאיות ביחס לגובה של מדד המניות S&P500, נגלה שהתמיכה הכלכלית במדד איתנה יותר היום לעומת התקופות בהן ביקר המדד ברמות אלה בעבר.

 

שוק האג"ח הקונצרניות האמריקאי, במיוחד הסקטור מתחת לדירוג השקעה, אכן נראה מנופח. חיפוש תשואה עודפת הוביל את המשקיעים לקנות אג"ח אלה במחירים מאוד גבוהים ולעתים בלי בטחונות מספיקים. ראינו לאחרונה, עוד לפני ההודעה של ברננקי, שאוויר חם מתחיל לצאת משוק זה ויתכן שעוד לא ראינו את הסוף.

 

בן ברננקי בן ברננקי צילום: איי פי

ההשפעה של הפסקת הרכישות על האג"ח הממשלתיות

בשנים האחרונות הופיעו הערכות שונות על "אם של כל הבועות" בשוק האג"ח הממשלתיות שנוצרה כתוצאה מבריחת המשקיעים לנכסים בטוחים ונתמכת על ידי הרכישות של הבנק המרכזי. האמת היא שלפי בחינות שונות, נראה שאחרי ירידות שערים בשוק האג"ח הממשלתיות שהיו בחודשיים האחרונים, תשואת האג"ח האמריקאית ל-10 שנים כבר קרובה לרמה "כלכלית", בהינתן היעדר אינפלציה במשק האמריקאי והריבית האפסית שלא תשתנה עוד זמן רב.

 

נראה, שהפסקה הדרגתית ומבוקרת של הרכישות לא אמורה לחולל אסון בשווקים. יש לקחת בחשבון שכל עוד האינפלציה לא מרימה ראש, "הקלפים" נמצאים בידיו של הבנק המרכזי. לעת עתה לא קיימים לחצים מיידיים שידחפו אותו לצמצום מהיר של הרכישות. הבנק המרכזי יוכל לווסת את הנסיגה מהמדיניות המרחיבה בהתאם להתפתחויות בשווקים ובכלכלה ובכל מקרה, להאט או אף לעשות סיבוב פרסה, אילו האפקט החיובי שיצרו הרכישות על השווקים ועל הכלכלה יתחיל להתפוגג.

 

הכותב הוא הכלכלן ראשי במיטב-דש בית השקעות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x