$
בארץ

החלה הפגישה בין לפיד לנתניהו בעניין הקיצוצים בתקציב

בין השאר, צפוי כי המע"מ יעלה ל-18% ומתוכננת פגיעה בקצבאות הילדים ובתקציב הביטחון; פקידי האוצר הדגישו שסירוב לפיד לרוב הצעותיהם מחייב עדכון יעד הגירעון

אמנון אטד ומיקי פלד 11:3411.04.13

שר האוצר יאיר לפיד והצוותים המקצועיים במשרדו החלו את הפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, להצגת עקרונות התקציב לשנים 2013-14 שגיבשה צמרת האוצר. זאת לקראת סדרת הדיונים בהצעת התקציב ובחוק ההסדרים הנלווה אליה שאותה אמורה הממשלה להתחיל לקיים בעוד כארבעה שבועות. 

 

נתניהו אמור לבחור בין החלופות השונות שיציגו בפניו לפיד ואנשיו, וגם בהן צפויים אנשי האוצר להכניס שינויים שונים במהלך השבועות שנותרו עד לתחילת הדיונים בממשלה. הפגישה המקורית היתה אמורה להיערך אתמול בערב ונדחתה. ככל הידוע, הדחייה של הרגע האחרון במועד הפגישה נבעה מהעובדה שגם אחרי דיונים של יותר משבועיים משרד האוצר לא הצליח לסגור את נתוני התקציב.

 

יאיר לפיד יאיר לפיד

 

פקידי האוצר מסרו ללפיד כי במצב הנוכחי ולאור דחיותיו את הצעותיהם לקיצוצים והעלאות מסים, אין מנוס מהעלאת יעד הגירעון. יעד הגירעון שעליו החליטה הממשלה היוצאת הוא 3% מהתוצר (כ־30 מיליארד שקל) ל־2013 ו־2.75% מהתוצר ל־2014.

 

שכר העובדים על המוקד

 

בשלושת הימים האחרונים דחה לפיד כמה מההצעות לקיצוצים בקרב אנשי הדרג המקצועי באוצר. שלשום הוא דחה את ההצעה להעלות את שכר הלימוד באוניברסיטאות ולקצץ בתקציבי המוסדות להשכלה גבוהה. יום קודם לכן הודיע לפיד כי הוא אינו מקבל את הצעת אנשיו לבטל את חצי נקודת הזיכוי במס הכנסה לנשים עובדות, שאמורה היתה להגדיל את הכנסות המדינה ממסים בסכום שנתי של כ־700 מיליון שקל. עכשיו צריכים אנשי האוצר למצוא חלופות כספיות להצעות שנדחו.

 

על פי הצעת האוצר, תקציב 2013 יקוצץ בכ־14 מיליארד שקל, ותקציב 2014 יקוצץ בכ־6 מיליארד שקל נוספים. התקציב, ללא החזר חובות, יסתכם השנה (במחירי 2012) בכ־296 מיליארד שקל, ובשנה הבאה הוא יגדל לכ־304 מיליארד שקל. כדי לעמוד ביעדי הגירעון לשנתיים הקרובות שאישרו הממשלה והכנסת כבר בקיץ האחרון, מציע האוצר להגדיל השנה את ההכנסות ממסים בסכום של כ־6 מיליארד שקל, ובסכום דומה גם בשנה הבאה.

 

את הנתח הגדול בקיצוץ התקציבי בשנתיים הקרובות, בהיקף כולל של כ־4–5 מיליארד שקל, מציע האוצר לבצע בשכר עובדי השירות הציבורי, שלדבריו צפויים לקבל השנה במסגרת הסכמים שנחתמו בעבר תוספות שכר שונות בהיקף כולל של כ־15 מיליארד שקל. האוצר יציע לקצץ 2%–3% משכר העובדים, בין היתר על ידי דחיית מתן תוספות שכר שכבר הובטחו להם בחוזים חתומים.

 

על רקע זה נפגש לפיד שלשום בלילה עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני וביקש ממנו את עזרת ההסתדרות למהלכים הכואבים שבהם יצטרכו לקחת חלק כל אזרחי המדינה. ככל הידוע, עיני לא נתן את הסכמתו, והשניים סיכמו לשוב ולהיפגש כמה פעמים נוספות במהלך התקופה הקרובה.

 

קיצוצים נוספים מציע האוצר בתקציב מערכת הביטחון, כ־3–4 מיליארד שקל; בקצבאות הילדים, בהיקף של כ־3–4 מיליארד שקל; ובהשקעה בתשתיות, בהיקף של 2–4 מיליארד שקל.

 

בתחום המסים הציע תחילה הדרג המקצועי באוצר ללפיד להסתפק בביטול פטורי מס ולא להעלות שיעורי מס קיימים. אולם בימים האחרונים השתכנעו כולם כי אין מנוס גם מהעלאת שיעורי מס, ולפיד צפוי לכן להציע היום לראש הממשלה להעלות את שיעור המע"מ ב־1% ל־18%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x