$
דעות

טאו תשומות

פירוק טאו: השיעור לכך שדחיית הקץ מביאה תשומות במקום תשואות

עופר שפירא 18:2304.03.13

בדצמבר 2011 דווח על הסדר אליו הגיע אילן בן דב עם מחזיקי אגרות החוב של טאו תשואות. עיון באותו "הסדר" העלה מייד שמדובר במסמך שלא היה שווה את הנייר שעליו הוא נכתב.

בהקשר זה כתבתי פה כבר אז, בין השאר, כי "לא מובן מה מצאו להם המחזיקים במקרה זה להסכים להסדר עם בן דב שאינו כולל פירעון חובות משמעותי, ובכל זאת כולל המשך השליטה בידי בן דב עצמו, כאילו עולם כמנהגו נוהג ולא ארע דבר". מאז חלפו 14 חודשים, בן-דב הציע וחזר בו, מחזיקי אגרות החוב התכנסו שוב ושוב טרו ושקלו, זומנו והתפזרו, ולבסוף הגיעו לנקודת ההתחלה. היום מינה בית המשפט מפרק לטאו.

 

אין ספק, שהגעה להסדר חוב במקרים מסוימים משפרת את מצבו של ציבור מחזיקי אגרות החוב ויש בה כדי להתגבר על חוסר הוודאות שבהליכים משפטיים מסוימים, בצד יתרון מובנה של המשך סחירותן של אגרות החוב כניירות ערך. הסדרים כאלה מוצדקים בעיקר כאשר בעל השליטה מציע ערך מוסף אמיתי כדוגמת תרומה כספית או נכסית למסת נכסי החברה, או יכולת עסקית יוצאת מן הכלל ושאינה ניתנת להחלפה.

 

במקרים אחרים, ומקרה טאו הוא הדוגמא, הסדר אינו אלא בזבוז מוחלט של זמן וכסף, ומוטב לחסוך את הישיבות, הנציגויות, ההצבעות, הדיונים והפרסומים באמצעות הליך מובנה ומסודר המנוהל על ידי בעלי מקצוע שזו מומחיותם בפיקוח בית המשפט.

 

אילן בן דב  אילן בן דב צילום: אוראל כהן

 

הליכי חדלות פירעון (פירוק או הקפאת הליכים) מציעים דרך נאותה, כלכלית ומוסרית לפיתרון תרחיש של חדלות פירעון, ועיקרם כינוס כלל נכסי החברה וניהולם בידי בעל תפקיד שימונה על ידי בית המשפט, עריכת חקירות נאותות באשר לדרכים שבה נוצרו החובות בהיקף ובמתכונת שנוצרו, ובעיקר: עריכת מכרז ראוי בין גורמים שונים בארץ ובעולם העשויים להתעניין ברכישת השליטה בעסק הקורס לפני שיהפוך לאפר ואבק. לחילופין, ובהינתן שממילא רוב הסיכון נותר על שכמם של המחזיקים-הנושים יכולים המחזיקים לחתור להסדר שיכלול המרת החוב להון מניות תוך מינוי הנהלה מקצועית ומוכשרת לניהול החברה עד לימים טובים יותר, ואז לפחות ייהנו לא רק מהסיכון אלא גם מהסיכויים שבהליך הבראה.

 

מקרה טאו ייזכר כשיעור טוב לכך שדחיית הקץ אינה מביאה כל תשואות  אלא רק תשומות, תוך הותרת כל הסיכון לאי הפירעון שוב על ציבור המחזיקים. במקרים הבאים יהיה נכון לשקול מראש ובמקצועיות את הנסיבות, וכך גם טייקונים אחרים יפנימו את המסר שיחסוך זמן ומשאבים: בעל שליטה שאינו מסוגל להביא ערך מוסף לנושיו – יואיל לפנות את מקומו או יפונה משם ללא כחל ושרק.

 

עו"ד עופר שפירא, שותף מנהל במשרד שפירא ושות', הוא מומחה לטיפול בחברות בקשיים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x