$
בארץ

תעש לא תסביר את ההוצאות והמדינה תכסה לה את החוב

דו"ח מבקר המדינה על ההתנהלות הכספית של תעש נדחה כבר ארבע פעמים כדי לאפשר להפרטה להתקדם. אלא שלמרות שסלע המחלוקת העיקרי נפתר וסוכם שמרבית עובדי חטיבת גבעון של החברה יהפכו לעובדי משרד הביטחון, פרסום הדו"ח לא נראה באופק

הדר קנה 06:5813.01.13

הפעם זה כבר לא מפתיע אף אחד: דו"ח מבקר המדינה בנושא תעש, שהיה אמור להתפרסם ביום חמישי האחרון, נדחה שוב. זו כבר הדחייה הרביעית, והפעם הפרסום נדחה למועד בלתי ידוע. 

דו"ח המבקר בנוגע לתעש היה אמור להתפרסם במקור ב־14 בנובמבר, אך הוא נדחה בשל בקשה חריגה ומשותפת של מנכ"ל משרד הביטחון אודי שני, מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר ומנכ"ל משרד האוצר דורון כהן, שהופנתה ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה. הדחייה המקורית היתה ל־18 בנובמבר, אך מאז נדחה הפרסום שתי פעמים נוספות — האחרונה כאמור בסוף השבוע האחרון.

 

 

בקשה לדחיית דו"ח של מבקר המדינה נחשבת לחריגה, ודחיות חוזרות ונשנות הן דבר חריג במיוחד. הגורמים הנוגעים בדבר בלשכת רה"מ, משרד האוצר, משרד הביטחון ותעש עצמה טוענים כי "אם יפורסם הדו"ח לפני סגירת מתווה ההפרטה, הנזק לחברה עצום". לטענתם, לקוחות מחו"ל יברחו, וחברה המבוססת על כ־70% יצוא לא יכולה להרשות את זה לעצמה.

 

תוכן הדו"ח עצמו אסור לפרסום, מעבר לידיעה כי הוא עוסק במעקב על הדו"חות הכספיים של תעש לשנים 2003–2009.

כל יום עולה מיליון שקל

 

היחיד שמוכן להגיד דברים בשמו בהקשר זה הוא ח"כ שי חרמש, שעם טמיר כהן מונה על ידי ועדת הכספים לקדם את ההפרטה. חרמש אמר ל"כלכליסט" כי "היות שדו"ח המבקר הוא חסוי וסודי והיות שאנחנו בשלב הרגיש של הליכה לקראת הסדר, ויש חשש שהדו"ח יפגע במוניטין תעש כלפי לקוחות בחו"ל, הרי שטובת ביטחון המדינה מחייבת סבלנות ואיפוק. יש לחץ כבד על משרד הביטחון להתיישר עם המתווה. אני שב ואומר: כל יום שעובר ללא הפרטה עולה למדינה מיליון שקל".

מקורבים להפרטה טוענים כי "היה ברור שהדו"ח לא יתפרסם גם הפעם, לא כל עוד ההפרטה לא תצא לדרך. אין ספק שהנושא לא ייסגר עד לאחר הבחירות".

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורי אריאל, שינה את הטון מצדו. רק בחודש שעבר הוא אמר ל"כלכליסט" כי יתעקש שהדו"ח יתפרסם ב־10 בינואר, ואף הוסיף כי "פרסום הדו"ח אינו הרסני, מקסימום שהחברה תעבור לכונס. לפחות הוא ינהל את החברה ולא את הפוליטיקה". כעת אריאל טוען כי התאריכים שניתנו לפרסום הדו"ח היו תנאי אל מול הממשלה, כדי שתקדם את ההפרטה. מטעמו של אריאל נמסר ל"כלכליסט" כי "אם אריאל היה רואה שמשחקים איתו משחקים הוא היה מפרסם את הדו"ח, אך הוא ראה שיש התקדמות אמיתית. תאריכי היעד הצליחו לקדם בחודשיים מה שהיה תקוע כבר שנים, ועכשיו הוא בחר שלא לתת תאריך - הוא יעקוב אחרי ההליך ויראה. אריאל התייעץ עם מבקר המדינה, ושניהם מבינים את האחריות שבפרסום הדו"ח. המבקר שמע את הדברים ואישר".

 

מערכת חץ דורבן של תעש מערכת חץ דורבן של תעש צילום: ישראל יוסף

 

גם מבקר המדינה, שהגיב בפעם הקודמת בתקיפות על דחיית הדו"ח ואף הגדיל והוציא הודעה מטעמו המבהירה שהדחייה אינה בהסכמתו אך הוא מחויב לפעול על פי חוק, לא נקט הפעם את אותה הדרך.

 

טוענים שההפרטה קרובה

 

אז עכשיו הדו"ח נדחה שוב, לא ידוע למתי. נראה שאורי אריאל הבין שאין טעם לנקוב בתאריכי יעד שברור שלא יתממשו. לכולם כבר ברור, כולל למבקר המדינה, שעד שמתווה הפרטת תעש לא ייסגר הרמטית בין כל הגורמים הנוגעים בדבר, הדו"ח לא יפורסם.

 

אלוף (במיל') יעקב עמידרור, ראש המטה לביטחון לאומי, מונה לפני כחודשיים מטעם ראש הממשלה ליישב את המחלוקות בין הצדדים הנוגעים להפרטת תעש. ביום רביעי שעבר הוא נועד עם אורי אריאל ושכנע אותו שעל אף התאריך, לא ניתן לפרסם את הדו"ח. עמידרור הבטיח לאריאל כי הפרטת תעש קרובה מאי פעם וכי כבר יש הסכמות מתקדמות בנוגע ליחידת הסמך גבעון, אחת החטיבות היוקרתיות והרווחיות בחברה.

 

גורם המקורב לנושא סיפר ל"כלכליסט" כי "מה שהוסכם הוא ש־300 מאנשי היחידה (מתוך 400 — ה"ק) יסופחו למשרד הביטחון והיא תישאר בקשר עם תעש עצמה. זאת לעומת המתווה הקודם, שדיבר על הישארותם של 100 עובדים בלבד". הגורם הגדיל ואמר כי "מדברים אפילו על משקיעים פוטנציאליים לרכישה".

 

גורמים נוספים המקורבים להפרטה מאשרים כי בשבוע שעבר חלה התקדמות ממשית בנוגע לגבעון וההסכם כבר מובנה, אך אחרים המקורבים לתעש מתעקשים כי "עדיין אין שורה תחתונה".

 

מיליארדי שקלים יימחקו

 

בחודשים האחרונים יחידת גבעון היתה במרכז המחלוקת בנוגע לתעש. באוקטובר 2012 הושלמו הסכמים שכללו את פרישתם של 950 עובדים — המהווים שליש מעובדי החברה — בתוך שנה, ביצוע רפורמה על ידי שינוי המבנה הארגוני והתחייבות של האוצר לשפר את מבנה ההון של החברה ונושא הרכש של משרד הביטחון. עם זאת, לאחר מכן החליט משרד הביטחון לסגת מההסכמות שהיו בנוגע לגבעון, לא הסכים שיחידת הסמך תצטמצם והתנער מההתחייבות לשמור על רמה של 50% מקדמות בתמורה למוצרים שתעש מספקת לו.

 

החזרה מההסכמים של משרד הביטחון עוררה תרעומות בקרב המעורבים השונים. גורמים בתעש ובאוצר האשימו את משרד הביטחון בהשארת גבעון כקלף מיקוח במטרה לסחוט את האוצר. יו"ר ועדת הכספים משה גפני אף הגדיל ואיים על משרד הביטחון שאם ימשיך לעכב את ההפרטה הוא ידאג לקיצוץ מתקציבו, אך זה לא קרה.

 

מאז 2003, ישראל הזרימה לתעש הלוואות בגובה של כ־2.173 מיליארד שקל שעד כה לא נפרעו. בכל חודש שעובר ללא הפרטה המדינה מזרימה עשרות מיליוני שקלים נוספים. כחלק ממבנה ההפרטה, משרד האוצר ימחק לתעש את ההלוואות הללו.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי הוא "ממשיך לפעול באופן נמרץ על מנת שניתן יהיה להוציא לדרך את הפרטת תעש תוך הגנה על האינטרסים הביטחוניים". גורמים במשרד מסרו כי "יש התקדמות משמעותית במו"מ, אך עדיין לא הגענו להסכמות סופיות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x