$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": המטה לביטחון לאומי ידרוש תוספת תקציב לאבטחת מתקני הגז

משרד הביטחון לא נואש מסירוב האוצר לתוספת תקציב, ועירב את המטה שצפוי להגיש הצעת מחליטים להקצאת 700 מיליון דולר לאבטחת המתקנים

ליאור גוטמן 07:1006.08.12

המטה לביטחון לאומי (המל"ל) צפוי להגיש עד אוקטובר להחלטת הממשלה הצעת מחליטים להקצאת 700 מיליון דולר עבור אבטחת מתקני הגז הימיים של ישראל, כך נודע ל"כלכליסט". ההצעה תועבר באמצעות המטה, שבראשו האלוף (מיל') יעקב עמידרור, או באמצעות משרד ראש הממשלה, שהמטה כפוף אליו.

 

הדרישה לאבטחה מיוחדת, שאינה קשורה לפעילות האבטחה השוטפת של חיל הים, זכתה לברכת הדרך של שר הביטחון אהוד ברק. משרד הביטחון כבר דרש ביוני האחרון תוספת תקציב של כ־3 מיליארד שקל עבור הנושא, אולם האוצר מתנגד נחרצות להעברת הכסף, ולפיכך החליטו במשרד הביטחון לערב את המטה לביטחון לאומי. השימוש במטה כאסמכתא ביטחונית פוטר את משרד הביטחון מלהתעמת עם האוצר על השאלה אם יש צורך להגדיל את תקציב אבטחת המתקנים.

 

קידוח תמר (ארכיון) קידוח תמר (ארכיון) צילום: אלבטרוס

 

אם תתקבל ההצעה, הכסף יועבר לידי חיל הים, וזה ישתמש בו למימון ארבע ספינות טילים (סטי"לים), מטוסים זעירים ללא טייס (מזל"טים), מכשירי התרעה מפני חדירה ימית והכשרת צוותים ייעודיים לטיפול במקרה של סכנה למתקנים.

מערכת הביטחון החלה לדון בנושא עם בכירי האוצר, ולדברי גורמים במערכת הביטחון, הפתרון שמסתמן כרגע הוא פריסת הסכום על פני שש שנים, כך שהנטל התקציבי על קופת המדינה יסתכם בכ־116 מיליון דולר בשנה. עם זאת, מקורבים לעסקה אמרו ל"כלכליסט" כי בימים האחרונים עלתה האפשרות לפרוס את התשלום על פני 15 שנה, כך שהנטל התקציבי על קופת המדינה יסתכם בכ־46 מיליון דולר לשנה. במקרה כזה יידרש תשלום ריבית של 3%–4% לשנה, עלות שבה יישא משרד הביטחון.

 

במשרד האוצר לא מתכוונים לשחרר את הכסף כל כך מהר, וההערכות הן שתידרש חלוקה תקציבית בין משרד הביטחון לאוצר, ומשרד הביטחון יישא בעד שליש מהעלות הכוללת של התוכנית ומשרד האוצר יישא ביתר העלות.

 

עם המתקנים שמערכת הביטחון תאבטח נמנה גם מתקן יצוא הגז הנוזלי שהמדינה מתכננת להקים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", המדינה שוקלת להציב מתקן ימי קבוע במרחק של 8–10 ק"מ מחופי ישראל ובשטח המים הטריטוריאליים שלה. הנושא נידון במסגרת ועדת צמח לבחינת משק הגז, שלפי הערכות תקבע מכסה של 350–450 מיליארד מ"ק גז טבעי שיותר ליצוא.

 

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שהמיקומים שהמדינה בוחנת להקמת המתקן הם אזור מפרץ חיפה, אזור השרון ואזור אשקלון. למדינה עוד אין העדפה רשמית והיא מבצעת בדיקות מקדמיות בימים אלו, אולם בכירים בתעשייה מסבירים כי אזור חדרה מסומן כמועדף, בשל מערכת מצוף הולכת הגז הנוזלי שהניחה שם חברת נתיבי גז עבור חברת החשמל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x