$
דעות

השותפות שתשנה את תעשיית הפלסטיק

חברות הענק מניחות את היריבות ביניהן בצד כדי למתן את מלחמת המחירים על הפלסטיק הצמחי

איתי להט 08:3912.07.12

מדוע בעצם פלסטיק ממקור צמחי אינו נפוץ יותר בעולם הפלסטיק שבו אנו חיים? התשובה על פי יוזמה חדשה של כמה תאגידים שהתאחדו כדי לטפל בתופעה: היצע. לא יותר מזה. מתברר כי בעוד שעשרות חברות ענק כמו קוקה־קולה, היינז, פרוקטר אנד גמבל, פורד ונייקי מעוניינות מאוד בפלסטיק צמחי מסוג PET, ההיצע משתרך הרחק מאחורי הביקוש ויוצר מלחמת מחירים עזה.

 

לשם כך, חברות הפורצ'ן 500 הללו הקימו יוזמה משותפת בשם Plant PET Technology Collaborative, שמטרתה לעזור לעסקים שלהן לבצע את המעבר לשימוש בפלסטיק צמחי על ידי פיתוח של אמצעי הייצור.

 

בקבוקי פלסטיק. ייצור הפלסטיק הצמחי מזהם פחות ודורש פחות אנרגיה בקבוקי פלסטיק. ייצור הפלסטיק הצמחי מזהם פחות ודורש פחות אנרגיה צילום: בלומברג

 

קוקה־קולה ופפסי משתפות פעולה

 

"קיים היצע מוגבל של פלסטיק ממקורות ביולוגיים וכולנו מתחרים עליו", אמר מייקל וושברן, סמנכ"ל קיימות בהיינז, בעת ההכרזה על שיתוף הפעולה. "התחרות הזאת לא מתרחשת רק בתעשיית המשקאות הקלים, היא קיימת גם בתעשיית ייצור השטיחים, בסקטור הטכנולוגי ובחברות מזון ומוצרי צריכה אחרים. כיוון שכיום עלויות השימוש בפלסטיק צמחי או ממוחזר גבוהות יותר, אנחנו צריכים לשנות את דינמיקת השוק כדי להפוך אותו לנפוץ יותר במוצרינו".

 

אולי העובדה המדהימה ביותר בשיתוף הפעולה הזה היא שגם מתחרות גדולות בשוק מניחות את היריבות ביניהן בצד כדי למצוא פתרון לבעיה. קוקה־קולה ופפסי, למשל, ישתפו פעולה עם שאר החברות כדי ליצור את השינוי בשוק. למעשה, מתברר כי השתיים כבר משתפות פעולה בנושא באופן בלתי רשמי זה כשנה, אבל כדי למצוא פתרון ולהקים בסיס היצע רחב יותר לפלסטיק צמחי הן יידרשו להשתמש בידע ובכוח של התאגידים האחרים שסובלים מהבעיה.

 

"מי שיהסס להסב את קווי הייצור, יישאר מאחור"

 

ארגוני הסביבה דווקא מבקרים את המעבר שהחברות מבקשות לבצע כיוון שפלסטיק ממקור צמחי אינו בהכרח פלסטיק מתכלה. למעשה, רובו מתנהג בסוף חייו באופן כמעט זהה לפלסטיק שנוצר מפטרוליום. "אנחנו חוששים שדווקא משום שהאריזה תציין כי מדובר בפלסטיק צמחי, צרכנים רבים יחשבו כי מדובר בפלסטיק מתכלה ולכן לא יטרחו להיפטר ממנו בדרכים שמאפשרות מיחזור", הסביר מרקוס אריקסון מהארגון הסביבתי 5 Gyres.

 

אם כך, מדוע החברות עוברות לפלסטיק צמחי? בעיקר משום שתהליך הייצור שלו מזהם פחות מפלסטיק דלקים, כמו גם פחות אינטנסיבי מבחינת כמויות האנרגיה שמושקעות בייצורו. ההשפעה נטו של מעבר כזה מבורכת מהרבה בחינות סביבתיות, והיא גם עירוי מהותי לתעשיית המיחזור והייצור של פלסטיק צמחי.

 

"זה צעד שמראה לתעשייה המסורתית שאנחנו רציניים לגבי המעבר, ושאם תמשיך להסס לגבי הסבת קווי הייצור שלה היא תישאר מאחור", הסבירה אנג'לה האריס, חוקרת פלסטיק בקבוצת פורד. "במקביל, אנחנו משדרים לחברות הקטנות שכן עוסקות בייצור פלסטיק צמחי שיש להן הזדמנות עצומה לגדול איתנו ולפתח טכנולוגיה חדשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x