$
דעות

סטנלי פישר רומז לבאות

הניסיון מראה שנאומי הנגיד בחו"ל מלמדים על הצפוי. הפעם דיבר פישר על מסים וקיצוץ בתקציב

אמנון אטד 08:1024.04.12

את הנאומים החשובים באמת שלו מעדיף נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר לשאת באנגלית ובחו"ל. הניסיון מראה שעיון בנאומים אלה עשוי ללמד דבר או שניים על תוכניות הנגיד בעתיד. בנאום שנשא לפני יותר משנתיים באוסטרליה, למשל, רמז פישר זמן רב מראש על כוונותיו להקשיח את התנאים למתן משכנתאות

ולהילחם בספקולנטים במט"ח, בכל האמצעים שלרשותו.

 

בסוף השבוע שעבר נאם הנגיד במפגש האביב של קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון. בשונה מרוב נאומיו בארץ, כוון נאום זה אל קהל אנשי מקצוע בכירים, והתוצאה היתה רצף ציטוטים ממאמרים מקצועיים שגם תרגומם לעברית לא הקל על הבנתם.

 

אוסף עצות לממשלה

 

את השורה התחתונה בנאום אפשר לראות כאוסף עצות לממשלה, שבעוד כמה חודשים תתבקש לאשר את תקציב השנה הבאה, וכנראה גם להכניס תיקונים משמעותיים בתקציב השנה. בדו"ח השנתי שפרסם בסוף החודש שעבר, העריך בנק ישראל כי הגירעון הממשלתי יהיה השנה גדול מהמתוכנן בכ־10 מיליארד שקל. במסיבת העיתונאים שקיימו לרגל פרסום הדו"ח העריכו ראשי הבנק כי גם בשנת התקציב הבאה תירשם חריגה מהיעד של 6 מיליארד שקל לפחות.

 

חלקו הגדול של הנאום, תחת הכותרת "מדיניות תקציבית והמיתון הגדול", לא התייחס אמנם לתקציב בארץ, אך אפשר להניח מהדברים שחלקם כוונו לאוזני מקבלי ההחלטות בישראל. המשמעות היא שהשנה ובשנה הבאה תצטרך הממשלה לסתום חור תקציבי של יותר מ־16 מיליארד שקל, ופישר פשוט מנה את הצעדים הרצויים לכך.

 

להניח לכוחות השוק לפעול

 

כל הצעדים המוצעים נופלים אמנם במגרש המשחקים של האוצר ולא של בנק ישראל, אבל הנגיד הוא גם היועץ הכלכלי של הממשלה וסביר להניח שלעצותיו תהיה השפעה עליה. קביעתו הראשונה של הנגיד היתה ש"מדיניות תקציבית אנטי־מחזורית עובדת". כוונת מונח זה היא להניח לכוחות השוק לפעול לתיקון הכשל שנוצר: בתקופת האטה, גביית המסים יורדת והגירעון בתקציב גדל. אם הממשלה מניחה לגירעון להיות גדול מהמתוכנן, נותר יותר כסף בשוק וזה מסייע להנעת גלגלי המשק.

 

פישר הוסיף כי "לאור הצורך בנקיטת מהלכים תקציביים גדולים, סביר להניח שכל חבילה בסדר גודל משמעותי תכלול צעדי מס לצד צעדי הוצאות". נראה שהדרך שבה תתמודד הממשלה בקרוב עם הפער הגדול בין ההוצאות להכנסות בתקציבה, תהיה באמצעות מהלך משולב, מעין השילוש הקדוש של הגירעון: להניח לגירעון להיות גדול במידה מסוימת מהמתוכנן כדי שיזרום עוד כסף למשק, לממן את היתרה באמצעות קיצוץ תקציבי ולהטיל מסים נוספים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x