$
בארץ

10 תוכניות הלימוד המסקרנות של השנה הבאה

הההרשמה לשנת הלימודים הבאה במכללות ובאוניברסיטאות בעיצומה. "כלכליסט" בדק עשרה מסלולי לימוד חדשים וחזר עם מסקנות: הכיוון הוא בינתחומי יותר, ירוק יותר – וגם תובעני יותר

חן פונדק 15:2020.03.12

כאשר רחובות הערים מתחילים להתכסות במודעות ענק המכריזות על קיומם של ימים פתוחים במוסדות האקדמיים בישראל, זה סימן לכך שעונה חדשה החלה - עונת ההרשמה ללימודים הגבוהים. אלא שלא תמיד די בפרסומות. כדי למשוך אליהן נרשמים מתלבטים, בכל שנה חונכות האוניברסיטאות והמכללות תוכניות לימוד חדשות שאמורות לתת מענה לביקושים החדשים בשוק או לטרנדים האחרונים באקדמיה העולמית. שנת הלימודים תשע"ג אינה שונה בכך, ובתחילתה יושקו ברחבי הארץ חוגים ומסלולים חדשים.

 

כדי לעשות סדר קטן בחדשות הטריות בתחום, "כלכליסט" מציג עשר תוכניות שייחנכו בפתיחת שנת הלימודים הבאה ועשויות למשוך קונים רבים. כלומר, נרשמים. אם לשפוט על פי הרשימה הנוכחית, הרי שהאקדמיה הישראלית הולכת לכיוון סביבתי יותר, בינתחומי יותר ותובעני יותר.

 

המאתגרת

תואר ראשון משולב במשפטים ובכלכלה וחשבונאות באוניברסיטת בר־אילן

 

שניים מהתארים הראשונים הנחשבים לקשים ביותר לצליחה הם משפטים וחשבונאות. כעת, עבור סטודנטים נחושים במיוחד, נוסדה באוניברסיטת בר־אילן תוכנית המשלבת את שני התחומים האלה בצירוף כלכלה. הלומדים במסלול המשולש, שאמור להגשים כמה חלומות מקבילים של האם היהודייה, יזכו לפטורים מקורסים חופפים, דוגמת "דיני חוזים" ו"מבוא לתורת המשפט".

 

למה כן? בעיקר כי סביר להניח שבוגרי התוכנית שגם יעברו את ההתמחויות המתאימות ואת הבחינות הנדרשות ייחטפו לשוק העבודה.

 

למה לא? מדובר בשלוש תוכניות רחבות ועמוסות כל אחת בנפרד שבסיומן יש צורך בשתי התמחויות נפרדות אם רוצים להפוך לעו"ד ולרו"ח.

 

ביה"ס למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, ירושלים ביה"ס למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, ירושלים

 

המרשתת

תואר ראשון במינהל עסקים עם התמחות במדעי הרשת במרכז הבינתחומי

 

במרכז הבינתחומי מיישרים קו עם רוח הזמן, ומכינים את מנהלי העתיד האפשריים של הסטארט־אפים של המחר. במסגרת ההתמחות, ילמדו על טכנולוגיות מובילות בעולם האינטרנט, הרשתות החברתיות והמובייל, ויחברו את הסטודנטים לאספקטים הטכנולוגיים של פיתוח ושיווק. בין השאר, יעברו התלמידים קורס שעוסק בתכנון ובשיווק אפליקציות. הקורס יסקור את התהליך שמאחורי פיתוח אפליקציה, וידרוש מהסטודנטים ליצור אחת כזו בעצמם, כולל כתיבת תוכנית עסקית שתוצג בפני חבר שופטים מהעולם העסקי האקדמי.

 

למה כן? יש שיגידו שפה נמצא העתיד, אבל גם אם לא - הרי כולם כמעט מתעניינים בנעשה ברשת ומחזיקים טלפון חכם ביד, אז מדוע לא להבין בזה קצת יותר?

 

למה לא? לא ניתן לשלב התמחות זו עם ההתמחות בשיווק ומימון, הנחשבת לחשובה ויוקרתית.

 

התובענית

תואר ראשון משולב במשפטים ובפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי

 

שתי סיבות אפשריות עומדות מאחורי הקמת התוכנית המשולבת במשפטים ובפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי: האחת, לסייע להבין לעומק את התנהלותו של האדם מול החוק. השנייה, לעזור לעורך הדין העתידי להתמודד עם הלחצים הכרוכים בעבודתו. בכל מקרה, הסטודנטים נדרשים במילוי כל החובות בכל אחד מהתארים בנפרד, לצד קורסים ייחודיים דוגמת "גישור ובוררות בסכסוכי גירושין ומשמורת – תפיסה פסיכולוגית ומשפטית".

 

למה כן? רשימת המרצים מכובדת למדי וכוללת, בין השאר, את פרופ' ישי בר, פרופ' דן זכאי, ד"ר טל בן שחר ונשיא בית המשפט העליון לשעבר פרופ' אהרן ברק.

 

למה לא? התוכנית תובענית מאוד ומיועדת למועמדים מצטיינים. חייבים לזכור שכדי להמשיך לתואר מתקדם בפסיכולוגיה חייבים ציונים גבוהים במיוחד בתואר הראשון - ולצד לימודי משפטים, הלחץ גדול מאוד.

 

המדעית

תוכנית "אשלים" לתואר ראשון למצטיינים במדעי הטבע באוניברסיטת בן־גוריון

 

"אשלים", תוכנית המצטיינים במדעי הטבע שתיחנך בשנת הלימודים הקרובה באוניברסיטת בן־גוריון בבאר שבע, מאפשרת ללומדים בה לבנות תוכנית לימודים אישית בליווי מנחה. בין היתר מחויבים הסטודנטים בקורס "חזית המחקר במדעי הטבע", הכולל הרצאות של מרצים מכלל תחומי מדעי הטבע, לצד עמיתיהם מתחומי הפיזיקה, המתמטיקה והגיאולוגיה.

 

למה כן? גמישות היא שם המשחק כאן. הגמישות בבניית תוכנית הלימודים מסייעת ללומדים להעשיר את הידע מעבר למקצוע הראשי, היות ששליש מהקורסים הם בהתאם לבחירת הסטודנט ומכל תחום באוניברסיטה.

 

למה לא? הדרישות להצטיינות נמשכות לאורך כל התואר. הסטודנטים מחויבים לשמור על ממוצע ציונים שנתי של 90 לפחות.

 

האנרגטית

תואר שני בלימודי הנדסת אנרגיה באוניברסיטת בן־גוריון

 

אוניברסיטת בן־גוריון תחנוך בשנה הבאה את המסלול לתואר שני בהנדסת אנרגיה, שמטרתו הכשרת מהנדסים להתמודדות עם משבר האנרגיה שבפתח. את זאת עושים דרך התעמקות בנושאים כמו מקורות אנרגיה מתחדשים, המרת אנרגיה, וטכנולוגיות לשיפור וייעול השימוש במקורות הקונבנציונליים. כך למשל, בעקבות מחירי הנפט המאמירים מתקיים סמינר "תאי דלק" שבו לומדים על המנגנון הכימי שבו הופכת האנרגיה הכימית לחשמלית.

 

למה כן? בעקבות התייקרות הדלק והחשמל בשנים האחרונות, ייתכן שהגיע הזמן לקחת את המושכות לידיים ולנסות ליצור שינוי. כמו כן, נדמה כי קידוחי הגז והנפט האחרונים מספקים הזדמנויות תעסוקה רבות בתחום.

 

למה לא? כי גם הטכניון עומד על הפרק, והשיק בשנת הלימודים האחרונה תואר שני בהנדסת אנרגיה בשיתוף אוניברסיטת חיפה המיועד לתלמידים מצטיינים. שם זוכים התלמידים למלגה מלאה בתוספת מלגת קיום של משרד התשתיות.

 

המאובטחת

תואר שני בהנדסת מערכות מידע במגמת אבטחת המרחב המקוון באוניברסיטת בן־גוריון

 

מתקפות ההאקרים האחרונות על ישראל הפכו את אבטחת המידע לאחד הנושאים המדוברים בחורף האחרון. במגמה החדשה שחונכים באוניברסיטת בן־גוריון יוכלו תלמידי תואר שני במערכות מידע או במדעי המחשב להתמחות באבטחת המרחב המקוון. התוכנית תכשיר חוקרים ואנשי מקצוע בתחום לקידוד וייצוג מידע, סיבוכיות העברת מידע, פרטיות ואבטחת רשתות.

 

למה כן? בוגרי התוכנית יכולים לראות את עצמם כמי שיכולים לסייע לישראל, או לפחות לאזרחיה, להתגונן מפני צורת ההתקפה החדשה של אויבינו: הפריצה למחשבים. לא קיימת באקדמיה תוכנית לימודים נוספת הממוקדת במטרה זו.

 

למה לא? לימודי המגמה מיועדים לבוגרי תואר ראשון במדעי המחשב, הנדסת מערכות מידע, הנדסת תוכנה וכן הנדסת מערכות תקשורת. המשמעות היא שלא כל מי שרוצה להצטרף למערך ההגנה הישראלי יכול לעשות זאת בקלות כעת.

 

המתוקשרת

תואר שני בתקשורת עם התמחות בניהול ועריכת תוכן במכללה למינהל

 

בית הספר לתקשורת של המסלול האקדמי המכללה למינהל יחנוך השנה תוכנית לתואר שני בתקשורת עם התמחות בניהול ועריכת תוכן. בהתאם, ימוקדו הסטודנטים במחקר האקטואליה, בתחום הדוקומנטרי, בתוכניות דרמה, בתוכניות בידור, בניהול, בפרסומות וברדיו. מה המטרה? לסייע לבוגרים להשתלב בעולם התקשורת. את זאת יעשו בין השאר בעזרת הקורס "עורך החדשות - בין הון לשלטון" שיעסוק במערכת היחסים של עורך החדשות עם הבעלים, כללי אתיקה ויחסי גומלין בין התפקידים השונים, וסוגיות ודילמות שעומדות בפני עורך חדשות בעבודה היומיומית.

 

למה כן? אם אתם עורכים בדרג ביניים המתעתדים להתקדם בעשייה התקשורתית בתחומי העריכה וניהול תוכן, ייתכן שהלימודים הללו יסייעו לכם. הדבר נכון גם למי שחולמים על תפקידי מפתח בגופי הרגולציה והפיקוח השונים הקיימים בישראל.

 

למה לא? כי לבד מהיותכם בעלי תואר ראשון בתקשורת, על המועמדים להוכיח ניסיון מעשי בתחום - ובהתאם לזאת התוכנית אינה כוללת כל התמחות מסודרת באחת ממערכות העיתונות הישראלית.

 

בית ספר לתקשורת, המכללה למינהל בית ספר לתקשורת, המכללה למינהל צילום: רונן טופלברג

 

הפרקטית

תואר שני בכלכלה יישומית במכללה למינהל

 

מסלול לימודי התואר השני בכלכלה יישומית במסלול האקדמי המכללה למינהל מתמקד בפן הפרקטי של התחום. כך למשל, הסטודנטים ילמדו בקורס "תורת המשחקים - התמקדות במכרזים" שיעסוק בתמחור מכרזים, בהשוואה בין מכרזים שונים ובאופן שבו יש להתאים את המכרז הנכון לכל תחום. הסמסטר הרביעי במסלול יוקדש לאימון מעשי בסוגיה כלכלית נבחרת, ויועבר בשיתוף עם מוסדות כלכליים או חברות ייעוץ כלכליות.

 

למה כן? התוכנית מאפשרת לסטודנטים להרחיב את הידע בכלכלה מבלי להיכנס יתר על המידה למודלים ולתיאוריות כפי שקורה בלימודי התואר השני באוניברסיטאות. כמו כן, הבוגרים ייהנו משיתוף פעולה עם מוסדות פיננסיים מרכזיים במשק.

 

למה לא? במכללה למינהל עוד לא יודעים לומר עם אילו מוסדות וחברות יתבצעו הפרויקטים או מה יהיה טיב הפרויקטים. כמו כן, המעשיות המדוברת בתוכנית יכולה להוות חיסרון, אם להסתמך על כך שבעלי תואר שני בכלכלה מהאוניברסיטאות דווקא משתלבים בקלות יחסית במשרדים ממשלתיים ובמכוני מחקר במקביל לתואר.

 

הממשלתית

תוכנית לצוערים מצטיינים בשירות המדינה באוניברסיטה העברית

 

בית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית יפתח את תוכנית הצוערים לשירות המדינה בשיתוף נציבות שירות המדינה. התוכנית מיועדת לסטודנטים מצטיינים בעלי תואר ראשון מכל החוגים, ונועדה להכשיר את המנהיגות העתידית של שירות המדינה הישראלי. התוכנית כוללת כצפוי את הקורס "כלכלה ומדיניות ציבורית", העוסק בהתערבות הממשלה בישראל בהשוואה למדינות המתפתחות בתיקון כשלי שוק ובצמצום אי־השוויון. בסיום שתי שנות לימודי התואר למוסמך, יחל שלב ההשמה המעשית בשירות המדינה לפרק זמן של ארבע שנים לפחות.

 

למה כן? נדמה כי מדובר בדרך המלך עבור מי שמעוניין להבטיח את מקומו העתידי במשרדי הממשלה.

 

למה לא? כדי להתקבל לתוכנית יש צורך בביצוע החלק הכמותי בבחינת ה־GRE באנגלית, וכמו כן לעבור תחת זכוכית המגדלת של מרכזי הערכה, ועדת בוחנים וסדנת מיון. כמו כן, התוכנית נפרסת על פני לא פחות משש שנים.

 

הסביבתית

תואר ראשון בלימודי קיימות במרכז הבינתחומי

 

רוח הזמן הירקרקה מגיעה בשנה הבאה גם להרצליה. המרכז הבינתחומי יחנוך לראשונה מסלול לימודים לתואר ראשון בקיימות, אשר ישים דגש על סדר היום הסביבתי. את הלימודים ניתן לשלב במסגרת תואר דו־חוגי בכלכלה או ממשל. התוכנית - מייסודה של החברה לישראל של משפחת עופר - מבוססת על תוכניות לימודים דומות הפועלות כבר

בארצות הברית, למשל באוניברסיטת קולומביה, כשבין היתר ייחנך בה קורס "יזמות סביבתית - פרויקט יישומי". במסגרתו יציגו הסטודנטים רעיונות לפרויקטים חדשניים בתחום הסביבה. הקורס כולל סדרת מפגשים עם מנהלים בכירים מהמגזר העסקי והציבורי ומומחים בתחומי הקיימות.

 

למה כן? מדובר בהזדמנות ראשונה עבור מי שחולם על יזמות ירוקה ורוצה ללמוד תחום ייחודי שלא נלמד במרכז אקדמי נוסף.

 

למה לא? מדובר בתחום די חדש וזר לאקדמיה העולמית, כך שעוד לא לגמרי ברור עדיין לאן מובלים או מובילים בוגריו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x