$
בארץ

בנק ישראל: מ-2007 עליית המחירים גבוהה מהגידול בהכנסות מעמד הביניים

עפ"י מחקר של הבנק המרכזי, בשנים האחרונות חלה האצה בקצב עליית המחירים, בעיקר במוצרים ושירותים שהיו בבסיס המחאה – דיור, מזון, חשמל גז ומים, עלו בשיעור גבוה משיעור עליית ההכנסה

כלכליסט 13:3513.03.12
משנת 2007 עלו מחיריהם של מוצרים ושירותים שהיו בבסיס המחאה החברתית בקיץ 2011 - דיור, מזון, חשמל, הגז ומים יותר מהעלייה בהכנסה. כך עולה מקטע מתוך דו"ח בנק ישראל שפורסם היום (ג'). הדו"ח המלא יפורסם בסוף החודש.

 

עפ"י הדו"ח, הוצאות הקשורות לדיור - תשלומי שכר דירה ומשכנתא, הוצאות תחבורה - החזקת רכב ותחבורה ציבורית, והוצאות חינוך לגיל הרך מהוות נטל נכבד על אלו המשלמים אותן, ומגיעות לאחוזים ניכרים מהכנסה הפנויה.

 

 

עפ"י הדו"ח, ביותר מ-40% ממשקי הבית המשתייכים למעמד הביניים. יותר מ-90% מהנמנים על מעמד הביניים ועל המעמד הבינוני-גבוה הם יהודים לא חרדים, כמחציתם זוגות עם ילדים. מעמד הביניים, על פי ההגדרה היחסית, כלל בשנים 2010/11 כרבע ממשקי הבית. המעמד הבינוני-גבוה כלל כרבע נוסף.

 

ביותר ממחצית ממשקי הבית המשתייכים למעמד הבינוני-גבוה יש שני מפרנסים במשרה מלאה. ברוב משקי הבית האחרים יש לפחות מפרנס אחד במשרה מלאה או ראש משק בית עצמאי. חלקם של משקי הבית בהם אין מפרנסים כלל או שיש בהם רק מפרנסים העובדים במשרה חלקית נמוך מאוד, ואינו עולה על 10%.

 

 

"אחת הטענות המרכזיות שעלו בדיון הציבורי על מצבו של מעמד הביניים בישראל נגעה לשחיקת ההכנסות של מעמד זה, לעומת העלייה הניכרת בהוצאותיהם על מוצרים ושירותים", נכתב בדו"ח. "במקביל גדל בעשורים האחרונים חלקה של ההוצאה הפרטית בסך ההוצאה על שירותים כגון חינוך ובריאות. מנגד, ההוצאות הציבוריות על חינוך ובריאות בישראל נמוכות יחסית למדינות המפותחות".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x