$
בארץ

עיני ושטייניץ ייפגשו היום בניסיון למצוא פתרון למניעת השביתה

עם זאת, בהסתדרות ובאוצר מביעים פסימיות לגבי הפגישה. דורון כהן, מ"מ מנכ"ל משרד האוצר: "לא נקלוט עובדי קבלן, הם לא בלב הפעילות"

מיקי פלד 10:2206.02.12

שר האוצר, יובל שטייניץ, וראש אגף התקציבים במשרד, גל הרשקוביץ, ייפגשו היום (ב')  עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, במטרה למצוא פתרון שימנע את השבתת המשק המתוכננת למחרתיים. לאחר מכן יכנס עיני את ראשי הוועדים כדי להכין אותם לשביתה. לאחר מכן ייפגשו עיני ונשיא לשכת התיאום

של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש, לדון גם כן בפתרונות למבוי הסתום במשא-ומתן.

 

אמש נועדו הצדדים לפגישה ראשונה ביניהם מאז יום חמישי האחרון, אז אישר בית הדין הארצי לעבודה להסתדרות לקיים את השביתה. אולם במהלכה לא הושגו הסכמות.

 

בהסתדרות ובאוצר מביעים פסימיות לגבי הפגישה היום, כיוון שקיים פער גדול בין הצדדים. בהסתדרות דורשים כי בשלב ראשון ייקלטו להעסקה ישירה עובדי ניקיון בעלי ותק של מספר שנים באותו מקום עבודה, אך במשרד האוצר מתנגדים להעברה להעסקה ישירה ומוכנים בשלב זה רק לשפר את תנאי עובדי הקבלן.

 

מ"מ מנכ"ל משרד האוצר דורון כהן אמר ל"כלכליסט" כי "נראה שהשביתה היא המטרה ומניעתה אינה פונקציה של כמה עובדי ניקיון נסכים לקלוט. אנחנו מכירים את ההסתדרות ואת עופר עיני, אבל בסיטואציה הנוכחית עיני לא מגיע למשא ומתן כדי לגמור עסקה".

 

מספר עובדי הקבלן במשק עומד על כ־250 אלף עובדים, 10% מכלל כוח העבודה בישראל. בנוסף לכ־40 אלף עובדי ניקיון, מועסקים כעובדי קבלן עשרות אלפי מורים, אחיות ועובדים סוציאליים, דרך עמותות וחברות מטעם המדינה.

 

משרד האוצר טוען בשלושת החודשים האחרונים כי תופעת עובדי הקבלן תצטמצם לא רק באמצעות קליטתם להעסקה ישירה, אלא גם אם עלות ההעסקה של עובדי הקבלן תתייקר. באוצר קובעים לכן שהעלאת שכר או השוואת תנאי עובדי הקבלן לתנאי העובדים מן המנייין לצד הקשחת הפיקוח על חוקי העבודה יעצרו את התרחבות תופעת עובדי הקבלן.

 

אולם, כהן מודה כי ייקור עלות העסקה לא יגרום בהכרח למדינה להעביר את עובדי הקבלן להעסקה ישירה, שכן "בסוף ההחלטה (האם לקלוט את עובדי הקבלן – מ"פ) תלויה באם עובדי הקבלן נמצאים בליבת הפעילות של המדינה או לא". לכן נראה שייקור עלות העסקה של עובדי קבלן יגרום אולי לכמה מעסיקים פרטיים לקלוט אותם, אבל לא בהכרח למעסיק הציבורי.

 

במקביל, עתר הבוקר איגוד לשכות המסחר נגד החלטת נשיאת בית הדין לעבודה נילי ארד לאפשר את קיום השביתה ביום רביעי. לטענת האיגוד, השביתה מונעת משיקולים פוליטיים ולא כלכליים ובאמצעותה מנסים לכפות על המעסיקים יחסי עובד־מעביד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x