$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": רשות המסים דורשת מחברת טבע 2.7 מיליארד שקל

רשות המסים טוענת כי החברה עשתה שימוש ברווחים של מפעל מאושר ב־2006 לשם רכישת חברות בחו"ל, וביצעה תכנון מס אגרסיבי בנוגע למבנה האחזקות של חברה סינגפורית. טבע: "זוהי פרשנות שגויה של החוק"

הדר קנה 06:5805.01.12

רשות המסים הוציאה שומה חסרת תקדים בסכום של 2.7 מיליארד שקל לענקית התרופות הישראליות - טבע. כך נודע ל"כלכליסט".

 

השומה (קביעת שווי של רשות המס לגבי הסכום שעל הנידון לשלם על רווחיו מכל מקור שהוא - ה"ק) הוצאה לפני כשבועיים על ידי פקיד שומה ירושלים - במסגרת החוליה של פקיד שומה למפעלים גדולים (פשמ"ג), והועברה לפירמת רואי החשבון קסלמן וקסלמן (PwC), המייצגת את טבע. השומה שהוצאה עוסקת בשנת 2006, אז עמד בראשות החברה המנכ"ל ישראל מקוב, ובה טענות על מגוון נושאים שבמחלוקת בין רשות המסים לטבע הקשורים בחוק עידוד השקעות הון.

 

חוק עידוד השקעות הון הנו חוק שנועד לעודד השקעה בתעשייה בישראל, ולכן מעניק הטבות במס למפעלים מאושרים - כאלה שנבחרו על ידי הרשות לקבל הטבות לאחר שעמדו בקריטריונים שונים לגבי תרומת המפעל לתעסוקה ולייצוא.

 

מסיבת עיתונאים השבוע של טבע: שלמה ינאי, פיליפ פרוסט וג'רמי לוין מסיבת עיתונאים השבוע של טבע: שלמה ינאי, פיליפ פרוסט וג'רמי לוין צילום: ענר גרין

 

הנושא הראשון שעליו הוצאה השומה הוא תכנון מס אגרסיבי שטבע ביצעה, כביכול, בנוגע למבנה האחזקות בחו"ל. ברשות המסים טוענים כי חברה סינגפורית העבירה דיבידנד פטור ממס לארץ.

 

רו"ח גידי בר זכאי, לשעבר פקיד שומה למפעלים גדולים ברשות המסים, הסביר ל"כלכליסט" את נקודת המחלוקת: “על פי האמנה בין ישראל לסינגפור, כשחברה סינגפורית מחלקת דיבידנד לחברה ישראלית אסור לה לנכות מס במקור. לעומת זאת, בישראל הדיבידנד בהגדרה חייב במס בשיעור של מס חברות (כיום עומד על 25%). טענת טבע כי הדיבידנד פטור ממס יכולה לנבוע מכך שקוזזו הפסדים נגד הדיבידנד הזה. במקרה כזה רשאי פקיד השומה לחלוק על כשרות ההפסדים לצורכי מס".

 

בר זכאי הוסיף: “תיתכן אפשרות נוספת, שטבע סיווגה מחדש את הרווחים שהתקבלו וכך יכול לטעון פקיד השומה שאין מדובר בדיבידנד אלא ברווחי הון, או לחלופין חלוקה מתוך רווחים של מפעל מאושר שבוצעה בעקיפין. אם הרשות טוענת זאת היא תבקש למסות את החברה בשיעור של מס חברות".

 

הנקודה השנייה במחלוקת שבגינה הוציאה הרשות את השומה היא הטענה כי טבע השתמשה ברווחים של מפעל מאושר (במסגרת החוק לעידוד השקעות הון) לשם רכישת חברות בחו"ל, כאשר מבחינת החוק הכספים צריכים להישאר בתוך החברה.

 

גם כאן מסביר בר זכאי את הבעייתיות: ”ברשות טוענים כי החברה השתמשה ברווחים שאותם היתה אמורה להשאיר בתוך המאזן שלה כדי לרכוש חברות אחרות. בכך, לעמדת הרשות, החברה מצאה דרך לעקוף את ההוראה הקובעת שבעת חלוקת דיבידנד עליה לשלם מס חברות".

 

בר זכאי מציין כי במסגרת התיקון החדש לחוק עידוד השקעות הון בוטלה הוראה זו וניתן לחלק דיבידנד ללא סנקציה, אך רק מעתה ואילך ולא על רווחים שנצברו בעבר.

 

גורם הבקיא בשומה מסר לכלכליסט כי "אחרי הוצאת השומה פנו לטבע מרשות המסים והציעו להפחית להם את השומה למילארד שקל. טבע דחו אותם על הסף". אותו בכיר טוען כי אין שחר לשומה שהוצאה מהרשות.

 

מרשות המסים נמסר: “עקב חובת סודיות אנו מנועים מלהתייחס".

 

מטבע נמסר: "טענת מס הכנסה מתבססת על רעיון מופרך שרכישת חברות ע"י טבע דומה לתשלום דיבידנד לבעלי מניות החייב במס. לדעת טבע, ועל פי ניתוח טובי מומחי המס, זוהי פרשנות שגויה של החוק והיא תדחה ע"י כל בית המשפט אם וכאשר תעמוד בפניו. יתרה מכך - על פי חוות הדעת שבידנו אין שום צורך להפריש בגין השומה".

 

"טבע היא דוגמה ומופת ליישום החוק לעידוד השקעות הון והטבות המס שלה נובעות ממנו", מסרו עוד מטבע.

 

"טבע פועלת בישראל ב-16 אתרים, מפעלים ומרכזי מחקר, מקרית שמונה ועד רמת חובב. היא מפרנסת כ-10,000 משפחות ישירות ועוד כ-40,000 משפחות בעקיפין, תשלומי המס של טבע והמעגל המורחב מגיעים ל-3 מיליארד שקל בשנה. הייצוא מישראל הסתכם ב-2010 בלמעלה מ- 20 מיליארד שקל, השקעות מו"פ בישראל היו 1.9 מיליארד שקל ואילו השקעות ברכוש קבוע הסתכמו בכ-1 מיליארד שקל בשנה זו, וב-15 מיליארד שקל מאז שנת 2000", נמסר עוד מטבע.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x