$
משפט

דו"ח המבקר על לשכת עורכי הדין: אף מילה על התקציב העצום

מבקר המדינה מתח ביקורת על הקרבות הפוליטיים הפנימיים, על הטיפול הלא אחיד בתלונות נגד עורכי הדין ועל חוסר האחידות בשכר, אך לא הזכיר את הזינוק המופרז בתקציב הלשכה

ענת רואה 16:0112.12.11

דו"ח מבקר המדינה ל-2010, שבחן את פעילותה של לשכת עורכי הדין, מצא שורה ארוכה של ליקויים בשלל תחומי אחריותה של הלשכה, החל מהעדר שקיפות לגבי תרומות בבחירות לראשות הלשכה, דרך פיקוח לקוי על המתמחים וסחבת בטיפול בענייני אתיקה, וכלה בקרבות פוליטיים פנימיים הפוגעים במעמדה של הלשכה.

 

 

אלא שלצד הביקורת הנרחבת, נראה כי הדו"ח נמנע מלדון דווקא בסוגייה שמאחדת את כל יתר הסוגיות תחת קורת גג אחת: תקציבה העצום של הלשכה והאופן בו הוא זינק מ-24 מיליון שקל ב-2002 להצעת תקציב משולשת של 73 מיליון שקל ל-2012. העלייה בתקציב היא תוצאה של ריבוי עורכי הדין, כשבכל שנה מצטרפים ללשכה אלפי עורכי דין טריים שמחוייבים בתשלום דמי חבר.

 

כבר ב-1999, בדו"ח הביקורת הקודם על הלשכה שנערך על ידי מבקר המדינה דאז, אליעזר גולדברג, הציע המבקר לבחון את הגידול בהכנסות הלשכה למול האפשרות לצמצם את הנטל על עורכי הדין באמצעות הקטנת מיסי החבר. לא רק שההמלצה לא יושמה, אלא שכעת, כפי שחשף "כלכליסט" מציעה הלשכה להעלות את דמי החבר ב-20% בכדי לממן שלל פעולות נוספות.

יורי גיא-רון, ראש הלשכה הקודם יורי גיא-רון, ראש הלשכה הקודם צילום: אביגיל עוזי

 

 

הדו"ח הנוכחי של מבקר המדינה כלל לא עוסק בכך, הוא אינו בוחן את אופן הקצאת התקציב, את מטרותיו ואת סדרי העדיפויות המגולמים בו, והוא אינו בוחן גם את סבירותו של השכר המשולם לבכירי הלשכה.

 

אין הגבלה על תרומות

 

הדו"ח כולל כאמור ביקורת על הקרבות המתמשכים שנוצרו בקדנציה הקודמת בין הוועד המרכזי בראשות יורי גיא-רון, ראש הלשכה לשעבר, לבין מחוז תל אביב, אז בראשות דורון ברזילי שמכהן כיום כראש הלשכה החדש. המבקר ציין כי קרבות אלו פוגעים במעמד הלשכה וכי יש להסדיר בחקיקה חלוקת סמכויות בין הוועד המרכזי לבין המחוזות. בנוסף מתמקד המבקר במימון הבחירות ללשכה, ומזכיר כי חרף דו"ח המבקר מ-1999 עד היום לא הוסדרה בחקיקה הגבלה על תרומות וכן שקיפות של רשימת התורמים וגובה הסכומים שתרמו.

 

המבקר מתייחס גם לשני תפקידי החובה של הלשכה: הסמכה ופיקוח על מתמחים וטיפול במערך האתיקה. המבקר קובע כי הטיפול בתלונות נגד עורכי דין נעשה באופן שאינו אחיד ושוויוני בין המחוזות השונים, ובאשר למתמחים הוא קובע כי הלשכה צריכה לחזק את מערך הפיקוח ולהגביר את האפקטיביות שלו.

 

לצד אלו מבהיר המבקר כי הלשכה לא עומדת בדרישות שקיפות בסיסיות כמצופה ממנה, בכך שאינה מפרסמת את תקציבה השנתי מיד לאחר אישורו אלא רק בדו"ח הפעילות השנתי המתפרסם כ-9 חודשים לאחר מכן. עוד צויין כי  הלשכה צריכה לקבוע מערכת שכר אחידה, כך שעובדי המחוזות בתפקיד מסוים לא ישתכרו הרבה פחות מעובד בועד המרכזי הנושא בתפקיד זהה.

 

תגובת ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, לדו"ח מבקר המדינה, המתייחס לתקופה הקודמת לכניסתו לתפקיד: "אני רואה חשיבות עצומה בקיום מנהל תקין ואני פועל לבדיקה מעמיקה של הדו"ח הנוגע לתקופה הקודמת לכניסתי לתפקיד. הלשכה החלה ליישם את ההמלצות ובכוונתי למנות צוות אשר ימליץ על השינויים הנדרשים בחוק הלשכה ובכללם את הסדרת היחסים בין כל המוסדות השונים בה"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x