$
בארץ

מעוז: "הפגנות ברוטשילד לא יעזרו; צריך לעבוד, לא לשבת בבתי קפה"

הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה: "אנחנו חזקים יותר מאירופה, אך סובלים מרגשי נחיתות"; ומי תהיה הכלכלה הבאה שתיפול לדעתו?

יעל חלק 13:4522.11.11

"2012 תהיה שנה טובה לכלכלה האמריקאית, ו-2013 תהיה שנה טובה אפילו יותר לכלכלת ארה"ב. אנחנו עתידים לראות צמיחה מאוד טובה בשנה הבאה, מעל 3.5%. האמריקאים שבים לצרוך, שיעור החסכון הפרטי יורד. בדרום מזרח אסיה ובהודו לא מדוכאים, והכספים זורמים משם לארה"ב- אמריקה זולה, אם אתם

קונים בתי מלון, שטחים, בורסה- הכל זול".

כך אמר היום (ג') שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה, בוועידת המימון התאגידי של די. סי פייננס המתקיימת ברמת גן. 

 

לדבי מעוז, "יש פה בעיה - אנחנו לא נקנה דברים בזול, נחכה שזה יעלה ב-30-40%, חבל להכנס עכשיו- זה זול מדי, מעצבן כמה שזה זול. מבחינה בינלאומית, הכסף שם גמיש, אין בעיות, אין הגבלות, אפשר לחדור בקלות לארה"ב.

 

"הרפובליקאים מכריזים 'תמות נפשי עם פלישתים!' נשאיר את שיעור האבטלה גבוה, אובמה יפול ולא ייבחר לקדנציה שניה. בכל פעם שהאבטלה הייתה מעל 6% הנשיא לא נבחר בבחירות חוזרת, ואז נוכל להכנס לבית הלבן ב-2013 ולעשות סדר - קיצוצים, הפחתות מסים ונראה את הפריחה האמריקאית מחדש.

 

"ארה"ב היא מדינה צעירה ברוחה, יזמית. אמריקה היא חזקה. מאז ה-5 באוגוסט, עת הורידו לה את דירוג האשראי, הדולר התחזק מעל 7%. אם הוא כל כך גרוע איך הוא מתחזק? תנועת ההון לארה"ב גברה. רק בספטמבר הסינים קנו מעל 20 מיליארד דולר באג"ח אמריקאיות. 62% מיתרות מטבע החוץ בעולם הן בדולר".

 

בעניין אירופה אמר מעוז, כי "אנחנו רואים את שקיעתה של אירופה נמשכת. מה שמעניין הוא, שהיא נופלת בעיקר בגלל מדינות הים התיכון. באזור הזה אין כסף לביטוח סוציאלי, להכשרה מקצועית, לאוניברסיטאות, אבל יש כסף למלחמה. לבריטים, לצרפתים, המון פצצות כאבן שאין לה הופכין. דירוג האשראי של המדינות הללו יורד. מישהו היה מעניין לפני כמה שנים שדירוג האשראי של ישראל יהיה גבוה מזה של איטליה? כבר שנים שאנחנו חזקים יותר מאירופה, אך סובלים מרגשי נחיתות. ישראל עולה לרמה הטובה ביותר מאז העלייה הראשונה לישראל".

 

"לכאורה נלכד בבעיה בגלל שקיעתה של אירופה, השכנה שלנו, שאנחנו רגילים למכור לה המון. אבל שימו לב, בעת ובעונה שיורד הייצוא לאירופה עולה הייצוא למדינות אחרות. ישראל היא מעצמה בייצוא דרך הפס הרחב. כבר לא מייצאים רק דרך נמל אשדוד, אותם צעירים בני שלושים שמייצרים חברות ועושים אקזיטים מובילים לעודף בחשבון השוטף של ישראל".

 

בנושא המחאה החברתית אמר מעוז כי "הפגנות בשדרות רוטשילד לא יעזרו. אין ניסים - צריך לעבוד. אם רוצים לשכב על הגב כדי לשבת בבתי קפה - זה הסיפור של אירופה. אירופה תיפול או שהיורו יפול, גם כיום היורו חזק מדי. כל העולם מתערב בשער החליפין, והמדינה היחידה שלא מתערבת כי לבנק המרכזי שלה אסור בגלל טרישה - מחזיקים את היורו חזק. היורו צריך ליפול ואז תהיה בעיה - יתרות מטבע החוץ של העולם, 26.6% ביורו, בנקים מרכזים וחברות יברחו מהיורו כמו שבורחים היום מהבנקים האירופאיים". 

 

"אחת הבעיות הקשות ביותר שאני רואה, הנפילה הבאה בעוד שנתיים מעכשיו, היא סין - בועת אשראי שמלווה בבועת נדל"ן, שמלווה בבועת ייבוא חומרי גלם שמביאה לבועה בשערו של הדולר האוסטרלי ובועה בשערי הסחורות. אני מקווה שארה"ב שיוצאת עכשיו מהמיתון, תצא ותמשוך את העולם כלפי מעלה, תציל חלק מאירופה, בטרם סין תיפול", אמר שלמה מעוז.

 

דיתה ברוניצקי: "כל חברת תשתית זקוקה גם למימון תאגידי"

 

מנכ"לית אורמת תעשיות, דיתה ברוניצקי, אמרה בכנס כי "המיוחד בחברת תשתיות, שהיא עתירת הון, לכן היא צריכה למצוא פתרונות מימון יותר רחבים ומגוונים. קיימים שלושה מקורות מימון - מימון פרוייקטאלי, מימון החברה, וכל מיני מבנים שמנצלים הטבות מס - בעיקר בצפון אמריקה וקנדה".

 

"המכשיר הפשוט ביותר הוא מימון פרוייקטים - מימון שנשען על כושר ההחזר של הנכס עצמו, באמצעות ביטחון בתזרים המזומנים של חברת הפרויקט אחרי ניכוי הוצאות תפעול. מימון שכזה נשען גם על חוזקם של הספונסרים לפרויקט- קבלן התפעול, לדוגמה. התשלום מגיע לאורך חיי הפרויקט, כך שאין בעיה של מימון החוב בסוף הפרויקט. מטפל בפרויקטים מאוד מוגדרים ונשען על שעבודים מאוד חזקים של הפרויקט. מדובר במימון לאורך זמן רב, 10-16 שנים, זה לא יוצא דופן".

 

"כל חברת תשתית זקוקה גם למימון תאגידי, שחלקו נשען על המערכת הבנקאית. ככל שהחברה חזקה יותר היא יכולה לקבל אשראים נוחים יותר מבחינת ריבית, חופש הפעולה שמתירים לחברה בקווי האשראי והיקף המימון. מה שאנחנו הכנסנו לאחרונה - וזה חשוב מאוד בסל המימונים - אלה איגרות חוב שנקובות ל-7 שנים, ובנויות כך שאפשר לפרוע אותן ולמחזר בשלוש השנים האחרונות של פרק הזמן הייעודי. ראינו את הקושי שיוצר מחזור חוב למימון. אם מותר לך לפרוע אותו בלי פרמיה של פרעון מוקדם במשך שלוש שנים לפני מועד הפרעון אתה יכול לנהל את הסיכונים שלך בתבונה, כאשר השוק בשל. זו גמישות חשובה מאוד.

 

"בניהול מערך המימון של כל חברה, בין אם זו חברת תשתיות או אחרת, חשוב להשתמש בכל הכלים שנמצאים בארגז. ככל שהם מגוונים יותר החוסן הפיננסי של החברה העולה וכך גם יכולתה להתמודד עם משברים", אמר ברוניצקי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x