$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

איך נהנים מהחיים יותר?

פרופסור יקר, שמתי לב שמדי שנה הזמן כאילו חולף מהר יותר, ועוברים חודשים ולפעמים שנים שכאילו נעלמות לי. האם יש לכך סיבה או שהזיכרון שלפיו הזמן היה אטי יותר בילדות הוא רק אשליה?

דן אריאלי 10:2006.10.11

גל היקר,

 

זאת לא אשליה. הזמן באמת עובר מהר יותר כשמתבגרים. הסיבה לכך היא שכאשר אנחנו גדלים יש בחיינו פחות אירועים שמובחנים זה מזה, והשוני בין אירועים וחוויות הוא מה שגורם לנו לזכור אותם, ולחוות את חלוף הזמן בלי ש"ייעלם" לנו. בשנים הראשונות לחיינו הכל חדש לנו,

והרבה חוויות שאנחנו עוברים הן ייחודיות, ולכן נשארות בזיכרון. עם השנים אנחנו עושים פחות ופחות דברים חדשים, גם כי הספקנו הרבה, וגם כי נהיינו אנשים יותר משעממים, שנכנסים לשגרה בעבודה ובחיים האישיים. שאל את עצמך אילו דברים קרו לך מדי יום בשבוע שעבר. סביר שלא קרו דברים יוצאי דופן, ולכן גם תתקשה לזכור את פרטיהם.

 

אז איך משנים את זה? עושים יותר דברים שונים זה מזה, חדשים ויוצאי דופן.

 

אני חושב שלוח השנה הדיגיטלי, זה שמראה לנו את כל הזמן הריק שבו אנחנו אמורים לעשות דברים ומאיץ בנו למלא אותו במשימות, הוא מהאחראים לתחושה שהזמן נעלם במהירות. אני לא חושב שצריך לוותר לגמרי על האפליקציה השנואה הזאת, אבל אפשר לנסות להחליף אותה במשהו מעניין יותר, שיעזור לנו לחיות ולחוות יותר.

 

יש אפליקציה סלולרית למפות וניווט בשם Waze, שמה שאני אוהב בה זה שמדי פעם היא מבקשת ממני לנסוע בדרכים אחרות. על המסך ממש נכתב: "אני רואה שאתה חוזר מהעבודה מדי יום בדרך הזאת. היא בוודאי הכי קצרה, אבל אולי תנסה הפעם דרך אחרת?". תמורת שינוי הנתיב, שעוזר לתוכנה לקבל מידע על עוד כבישים, היא נותנת לי נקודות במעין משחק חברתי. לדעתי אנחנו צריכים יותר "רוח Wazeית" בתחומים השונים של החיים שלנו. אנחנו צריכים משהו, אולי תוכנה, שתעזור לנו לעבור חוויות חדשות, שתגיד לנו מה עוד לא עשינו, מה עוד לא טעמנו והיכן עוד לא ביקרנו. אני חושב שמנגנון כזה יאט את הזמן, וכך אולי יצליח להרגיע את שנינו.

 

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x