$
אקדמיה

אקדמיה: איפה לומדים לפתח מערכות ניווט

ריבוי השימושים המתקדמים במערכות ניווט גורם לכך שבשוק העבודה קיימת כיום דרישה גוברת והולכת למודדים מקצועיים ולמנהלי פרויקטי מערכות מידע גיאוגרפיות

חלק גדול מהמידע הזורם אלינו כיום מתבסס על המיקום המעודכן שלנו על פני כדור הארץ. עובדה זו אינה נוגעת רק לתחום שרטוט ובניית מפות סימון השבילים והדרכים, הדורש אספקת מידע מדויק על תנאי השטח והמיקום היחסי. היא נוגעת גם לפרויקטים דוגמת סלילת כבישים, הקמת גשרים, סכרים ומנהרות,

תכנון ערים, הקמת תשתיות אנרגיה, הולכת חשמל ומים, מיקום אנטנות סלולריות וצלחות לוויין - וגם תכנון ופיתוח של מערכות ניווט.

 

ריבוי השימושים המתקדמים הללו גורם לכך שבשוק העבודה קיימת כיום דרישה גוברת והולכת למודדים מקצועיים ולמנהלי פרויקטי GIS - Geographic Information System, או בעברית: מערכות מידע גיאוגרפיות. הפקת האינפורמציה עושה שימוש בבניית מודלים גיאו־מרחביים, בעיבוד מידע מרחבי ובניתוחו, בעיבוד תמונות אוויר ולוויין, בראייה ממוחשבת, במיפוי תלת־ממד דינמי, בהדמיה מציאותית של הסביבה ובמיפוי אינטרנטי. כל התחומים האלה משיקים לעולם המתמטיקה השימושית ומדעי המחשב.

 

מי שכבר בחרו להניח את כף רגלם בנתיבי הלימוד המורכבים האלה וסיימו את הלימודים בהצלחה, מנווטים את דרכם כיום בשורה של אפיקים. תמצאו אותם ממוקמים במחלקות המיפוי והמדידה בשירות הרשויות המקומיות, בחברות תשתית, ברשות לניהול מקרקעין, במערכת הביטחון על כל שלוחותיה, וגם בחברות תקשורת, הייטק ובפירמות שונות בעולם הרכב, התעופה והספנות.

 

 

1. התמקצעות מלאה

המחלקה להנדסת מיפוי וגיאו־אינפורמציה בטכניון

 

באופן לא מפתיע, גולת הכותרת של הלימודים בתחום הגיאו־אינפורמציה מצויה בטכניון. המוסד האקדמי החיפאי הוא היחיד בישראל שמפעיל תוכניות המכשירות מהנדסי מיפוי וגיאו־אינפורמציה לתואר ראשון, שני ושלישי. לימודי התואר הראשון נערכים במסלול תלת־שנתי או ארבע־שנתי, כשרק בוגרי המסלול הארוך זכאים לתואר מהנדס. הרוצים להשתדרג עוד יותר יכולים ללמוד בתוכנית "אופק", המשלבת בנוסף לתואר הראשון גם תואר שני בתכנון ערים ואזורים.

 

למי זה מתאים: סטודנטים שמוכנים ללימודי הנדסה, על כל הכרוך בהם

 

2. גם חרדים מודדים

שלוחת הטכניון במכללת בני ברק החרדית

 

השנה יירשם חידוש מעניין בתחום, כשהטכניון יחנוך בבני ברק תוכנית לימודים לתואר ראשון במיפוי ובגיאו־אינפורמציה. הלימודים מיועדים לצעירים מהמגזר החרדי, ויתקיימו במכללת בני ברק החרדית (מבח"ר). התוכנית התלת־שנתית תעניק לבוגריה תואר ראשון ובסיס לקבלת רישיון "מודד מוסמך". בספטמבר נפתחה מכינה של 15 חודשים, ולאחריה יחלו הלימודים שיועברו על ידי חברי סגל הפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית של הטכניון.

 

למי זה מתאים: צעירים חרדים שמעוניינים להשתלב בשוק העבודה

 

3. חישה גיאוגרפית מרחוק

תואר במערכות מידע גיאוגרפיות במחלקה לגיאוגרפיה בבר־אילן

 

המחלקה לגיאוגרפיה וללימודי סביבה בבר־אילן מספקת אלטרנטיבה ללימודי ההנדסה המהודקים של הטכניון. במסגרת הלימודים לתואר ראשון במחלקה אפשר להתמחות בתחום מערכות מידע גיאוגרפיות (ממ"ג) וחישה מרחוק. כבר בשנה א' נחשפים כל הסטודנטים ליסודות בתחום, ומי שמעוניינים יכולים להרחיב את ידיעתם בקורס יישומי ובמגוון קורסים מתקדמים - כולל תלת־ממד בממ"ג ותכנות ופיתוח כלי GIS לצד פרויקטים בחישה מרחוק.

 

למי זה מתאים: לרוצים ללמוד את התחום על הדרך, בתוך התואר הראשון

 

4. מדידות בתוך החממה

התוכנית האקדמית לתעשייה במכון הטכנולוגי חולון

 

לא חייבים לרוץ לאוניברסיטאות כדי לצלול לתוך עולם המיפוי. במכון הטכנולוגי בחולון יכולים הסטודנטים בפקולטה למדעים להתמחות בטכנולוגיות מיפוי וגיאו־אינפורמציה. תוכנית "אקדמיה לתעשייה" מבוססת על הסכמי שיתופי פעולה עם התעשייה, קורסי הכשרה ומעבדות פיתוח, וגם פרויקטים ליצירת "חממה טכנולוגית". התוכנית מיועדת לסטודנטים מהפקולטה למדעים, אך פתוחה גם לסטודנטים בעלי הישגים אקדמיים גבוהים ממחלקות אחרות.

 

למי זה מתאים: למחפשים פרקטיקה ודריסת רגל בתעשייה בזמן הלימודים

 

5. מפות של כוכבים

המחלקה ללימודי כדור הארץ ב־MIT בארצות הברית

 

מי שמחפשים את הטופ של הטופ בתחום יכולים לנסות ולהתקבל למכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) בארצות הברית, המפעיל תוכנית מיוחדת הנקראת EAPS - מדעי כדור הארץ, האטמוספרה והפלנטות. למכון ותק בנושאי המדידה והמיפוי עוד מ־1861, כש־120 שנה מאוחר יותר, בשנת 1983, הוקמה במסגרתו התוכנית המשולבת לתלמידים וחוקרים בגיאולוגיה, גיאו־כימיה, גיאו־ביולוגיה, גיאו־פיזיקה, גיאולוגיה של כוכבי לכת ולימודי אקלים ואטמוספרה.

 

למי זה מתאים: בעלי שאיפות גבוהות ונתוני פתיחה מרשימים במיוחד

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x