$
הוועידה המרכזית 2011

יפתח רון טל: "חברת החשמל נמצאת במצב פיננסי נורא ואיום"

יו"ר חברת החשמל בראיון עם עידן גרינבאום בוועידה המרכזית של כלכליסט: "החוב החיצוני של החברה הוא 45 מיליארד שקל. החברה לא שולטת על ההכנסות שלה כי היא לא קובעת את מחיר החשמל"

"חברת החשמל נמצאת במצב פיננסי נורא ואיום. מאזן החברה הוא קצת מעל 80 מיליארד שקל, החוב החיצוני שלה הוא 45 מיליארד שקל וההון העצמי מסתכם ב-17 מיליארד שקל. החברה לא שולטת על ההכנסות שלה כי לא היא קובעת את מחיר החשמל" - כך אמר היום (ד') אלוף במיל' יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל, בראיון עם עידן גרינבאום בוועידת הכלכלית המרכזית של כלכליסט בשיתוף עם המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה.

 

"מה מצאתי בחברת החשמל?", פתח רון טל ואמר, "יש בחברה הזו ידע מקצועי ברמות הגבוהות בעולם ויכולת ביצוע פנומנאלית. זו חברה עם מורשת, כבר בת 80 שנה, עם הון אנושי יוצא מן הכלל ועם מחויבות שלא פוגשים בהרבה מקומות. היא נותנת שירות טוב. החשמל במדינת ישראל הוא חשמל מאוד איכותי, סטנדרט האספקה הוא ברמה גבוהה, ההפסקותבתדירות נמוכה והוא זול".

   

כשנשאל על תעריף החשמל, הסביר רון טל כי הוא "צריך להבטיח שהתעריף ישקף את עלויות ייצור החשמל. כרגע הוא לא משקף. יש חוסר יציבות באספקת גז. עד שיצרני החשמל הפרטיים יבשילו בפני יכולת לייצר חשמל, מדינת ישראל עומדת בפני סכנה שלא תעמוד בפני ביקושי החשמל ולא תצליח לייצר מספיק. אני לא מתכוון לנקוב במספרים. כולם צריכים להתגייס. לא נכון שהאזרח ישלם את כל המחיר. ניתן בהקשר הנוכחי, של הקלה על מעמד הביניים, לייצר פתרונות שמסייעים".

 

עידן גרינבאום ויפתח רון טל בוועידה עידן גרינבאום ויפתח רון טל בוועידה צילום: נמרוד גליקמן

 

רון טל המשיך ואמר כי "מדינת ישראל הפכה להיות נסיכות גז. צריך לאפשר גמישות בשימוש במזוט ולאפשר לסיים את הפיתוח של תמר. הכלי הזה, מקור האנרגיה ושמו גז, הוא הכלי האולטימטיבי להורדת תעריף החשמל. ב-10 השנים האחרונות מאז גילוי הגז לא התקבלה החלטה אסטרטגית לניצול המשאב הזה. גילוי הגז יכול לספק את כל צרכי החשמל למשך 50 השנים הבאות. המרחק בין תמר לחיפה הוא בין 80-90 ק"מ. המרחק בין תמר לים טטיס הוא 180 ק"מ - העלויות בערך כפולות, ואנחנו סוללים את היקר".

 

רון טל קרא מעל הבמה להשקת תוכנית אסטרטגית חדשה: "צינורות שיבטיחו העברת הגז מהים ליבשה. חייבים עוד שני צינורות לפחות, בצפון ובדרום; עדיף שיהיו מספר ספקי גז ולא ספק אחד; מאגרי חירום - שלא נגיע למצב שכשצינור נפגע מעלים את המחירים פי 9. עושים זאת באמצעות יצירת מאגרים אסטרטגיים". רון טל המשיך ופירט כי יש צורך ב"יצירת מאגרים ביבשה; חלופת ה-LNG; ייבוא של גז נוזלי - הגז הנוזלי יקר פי 2 מהגז הלא נוזלי, אבל הוא מחליף סולר. אני חושב שיכול להיות מצב שנשתמש בלא פחות מ-80% מהאנרגיה שלנו בגז".

 

לסיום, אמר רון טל כי "האסטרטגיה של הפיכת חברת החשמל לחברת אנרגיה היא אסטרטגיה נכונה. היא מאפשרת עצמאות. אני מקווה שחברת החשמל תשתלב כחברת אנרגיה בבעלות על מאגרי החירום. חברת החשמל חייבת להתייעל, יש לה במה להתייעל והיא תתייעל. אבל זו תהיה טעות אם המהלך הזה לא יהיה חלק מרפורמה שלמה". 

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x