$
בארץ

ח"כ דנון מנסה לסגור את הדלת על התחרות בשוק תחליפי החלב

20 שנה משלמות יצרניות תחליפי החלב עשרות מיליוני שקלים בשנה לבתי החולים תמורת הזכות לחלק דוגמיות ליולדות הטריות. שבועיים אחרי שטבע הודיעה כי בכוונתה להיכנס לתחום אישרה הממשלה חוק שאוסר את שיטת השיווק הבעייתית

תומר אביטל ואורנה יפת 08:0412.07.11

הצעת החוק לעידוד הנקה שאישרה שלשום ועדת השרים לחקיקה אמנם מצהירה כי מטרותה היא להגן על בריאות התינוקות, אך חבויים בה אינטרסים כלכליים רבים. מניתוח "כלכליסט" עולה כי השינויים שמבקש החוק לעשות בהכנסת תחליפי המזון לתינוקות לבתי החולים עשויים לשנות את כללי המשחק בשוק לטובת השחקנים השולטים בו: המותגים מטרנה (54% מהשוק) שבשליטת אסם וסימילאק (45%) שמיוצרת בידי אבוט הבינלאומית.

 

עיתוי החקיקה אף הוא מעלה תהיות - כשבועיים לאחר שחברת טבע הודיעה כי בכוונתה להיכנס לשוק תחליפי החלב, שלפי נתוני נילסן גלגל 500 מיליון שקל בשנה האחרונה. כפי שפורסם ב"כלכליסט", תחת ניהולו של רון מירון נערכו בטבע ישראל למכרז לאספקת תחליפי החלב למחלקות היולדות של 14 בתי החולים של שירותי בריאות כללית, שצפוי לצאת לדרך בדצמבר הקרוב. נראה כי הצעת החוק החדשה, שאוסרת על מכרזים אלה, סוגרת את הדלת על אסטרטגיית החדירה של טבע.

 

האריזות הממותגות ייאסרו

 

מנסח הצעת החוק ח"כ דני דנון (הליכוד) מבקש לשנות את המצב שבו לדבריו משלמות יצרניות תחליפי החלב מיליוני שקלים לבתי החולים תמורת הזכות לספק תחליפים שיופצו ליולדות הטריות. לפי פרסומים קודמים סכומים אלה מגיעים לכ־40 מיליון שקל בשנה. גורמים בענף טוענים כי מתכונת זו נמשכת כ־20 שנה.

 

 

לטענת דנון, לחברות הגדולות קל יותר לזכות במכרזים מאחר שהן מסוגלות להציע מחירי רצפה כדי לזכות באמון האמהות הטריות, שנוטות להמשיך ולרכוש את המותג שסופק להן בבית החולים. הצעת החוק מבקשת להחליף את הדוגמיות הממותגות באריזות שלא יישאו את שם המוצר או המותג.

 

עם זאת, החוק כולל גם סעיפים כלכליים ומשנה את צורת המכרזים: בתי החולים יחויבו לרכוש את תחליפי החלב במחירי שוק ולשמור על שקיפות בנוגע לחוזים עם המשווקים. בניסוח הנוכחי לא ברור אם האמהות יידרשו להתחיל לשלם עבור תחליפי החלב.

 

בענף תחליפי המזון לתינוקות חלוקות הדעות בנוגע לזהות המרוויחים מהמהלך החדש. יש הטוענים כי מניעת השיווק האגרסיבי תסייע לשחקנים הקטנים והחדשים בשוק: מותג אופטימיל של מדיצ'י מדיקל המחזיק בכ־1%, טבע וחברת פריגו הבינלאומית שצפויה להיכנס לשוק ב־2012.

 

עם זאת, בכירים בענף טענו אתמול כי החוק החדש עלול דווקא לקבע את המצב הקיים שבו שתי החברות הגדולות זוכות במכרזים ולהקשות על חדירת שחקנים חדשים. "אתה חושב שאמהות לא ישאלו את האחיות מה התינוקות שלהן אוכלים?", שאל אתמול בכיר בענף.

 

איתן ששון, המשנה למנכ"ל ניו־פארם, טוען כי כמו שוק החיתולים גם שוק המזון לתינוקות נשלט בידי שני ספקים שמכתיבים את מחיריהם לקמעונאים - מה שמונע תחרות בענף. "אם בחיתולים יש לצרכן מוצר דיסקאונט, במזון תינוקות אין לו אלטרנטיבה", הוא אומר. "גם אופטימיל לא מהווה תחרות ברמת המחיר".

 

לטענת ששון, הדרך היחידה לתחרות בתחום היא כניסתו של שחקן נוסף. "בתחום מזון התינוקות יש רגולציה וקשה מאוד לעשות יבוא מקביל. לכן, כל עוד לא תהיה תחרות ברמת הספק והתחרות תישאר ברמת רשתות השיווק, זה חסר תועלת", הוא אומר. "כל רשתות השיווק רצות אחרי שני ספקים ולכן התחרות מוגבלת מראש רק למחירי מבצע והקטגוריה הזו מפסידה בכל הרשתות. אי אפשר לבנות תחרות על קטגוריה שלאורך כל השנה מפסידה. שום רשת לא יכולה לספוג את ההפסד של מחיר המבצע לאורך כל השנה".

 

בדרך למאבק חקיקה?

 

הסכומים הגדולים שמגלגל ענף תחליפי המזון לתינוקות צפויים לעורר מאבק סביב הצעת החוק החדשה. מרבית החברות מפעילות לוביסטים ויחצנים בעלי דריסת רגל במשרדי הממשלה ובכנסת. יצרנית מטרנה אסם ויצרנית סימילאק אבוט אף משתמשות שתיהן בשירותי אותו משרד לובינג. אלה צפויות לפעול במסדרונות הכנסת בשבועות הקרובים ולקדם את האינטרסים של הלקוחות שלהן, כך שנוסחו הסופי של החוק עוד עשוי להשתנות.

 

תינוקות עדיין בבית החולים תינוקות עדיין בבית החולים צילום: אלעד גרשגורן

 

דנון הדגיש כי הוא לא נפגש עם אף לוביסט בעניין. לדבריו, "החוק יגדיל את התחרות ויוזיל את המחירים. מטרת החוק היא לעודד הנקה, אף שגם הגברת תחרות חשובה ומהווה פועל היוצא של החוק. על משרד הבריאות הופעל לחץ לוביסטי רב להתנגד לחוק. לבסוף המשרד תמך בחוק כי לא היתה לו נגישות להסכמים בין החברות לבתי החולים. ברגע שתוחל שקיפות, גם החברות הקטנות יוכלו לנצח במכרזים".

 

בהתייחסו לתזמון החוק אמר דנון: "בשבוע האחרון נוצרה הזדמנות להעביר אותו מתחת לרדאר של החברות והלוביסטים. אין לי אג'נדה מול היצרניות אך ברצוני למנוע שיווק אגרסיבי".

 

גורם במשרד הבריאות אמר אתמול כי על המשרד לא הופעלו לחצים לוביסטים, והאינטרס היחיד בדחיפת החוק היה עידוד ההנקה. מהמשרד נמסר: "אנו תומכים בהצעת החוק של ח"כ דנון. במקביל מתכנן המשרד לבצע שינוי בהתנהלות סביב רכש ואספקה ליולדת של תרכובות מזון לתינוקות באופן שיאפשר בחירה בין תרכובות מזון והגדלת משאבים לעידוד הנקה".

 

ממדיצ'י מדיקל נמסר: "אנו שמחים על כל מהלך שיפתח את השוק לתחרות הוגנת". מהכללית נמסר: "לא היתה פעילות לובינג בנושא". בשאר החברות ביקשו שלא להתייחס לנושא מסיבות שונות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x