$
דעות

השורה התחתונה - התירס חם, והפעם לא בגלל הספקולנטים

תנאי מזג האוויר הקשים בארצות הברית - יצרנית התירס הגדולה בעולם, הביקוש העולה לאתנול ואפילו עליית מחיר הנפט תרמו לעלייה החדה במחיר התירס, שהכפיל את עצמו בשנה האחרונה. הירידה הצפויה במלאי התירס העולמי תוביל לעלייה נוספת של 18%

אריה גורן 07:3016.06.11

פגעי מזג האוויר והגידול בביקוש לתירס להאבסת משק החי ולייצור אתנול הכפילו את מחיר התירס ב־12 החודשים האחרונים. ביום שישי שעבר במסחר התוך־יומי נרשם לתירס המחיר הגבוה ביותר אי פעם - 8 דולרים לבושל, השווה ל־25.4 ק"ג של תירס מקולף או לכמות הגרעינים הנמצאת בכ־90 קלחי תירס. לאחר מכן חלה נסיגה של 5.3% במחיר התירס ל־7.6 דולרים לבושל.

 

הצריכה העולמית תעלה

 

להערכת מחלקת המחקר לסחורות של בנק ההשקעות מורגן סטנלי, אם יוסיפו לשרור תנאי מזג אוויר גרועים בארה"ב ובמדינות אחרות, יוסיף מחיר התירס לעלות ב־18% נוספים ויגיע ל־9 דולרים לבושל. יש לציין שבערכים ריאליים מתואמים לאינפלציה כבר היה מחיר התירס גבוה הרבה יותר בעבר - בסוף שנת 1973, למשל, עמד מחירו על 3.9 דולרים לבושל, מחיר השקול ל־19 דולר לבושל היום.

 

התירס נחשב מאז ומעולם לגידול החקלאי השני בחשיבותו לאחר החיטה. מקורו של התירס במרכז אמריקה. הוא היה מוצר החקלאות העיקרי של האינדיאנים בני המקום ושימש אותם למאכל, להכנת ביגוד ואפילו לייצור מעין בירה פשוטה. לאחר גילוי יבשת אמריקה הופץ התירס בעולם כולו.

 

 

ההתקדמות בשיטות גידול התירס ופיתוח זנים מורכבים החסינים מפני מזיקים הניבו יבולים גדולים יותר של גרעינים משובחים בשטח אדמה קטן יותר. למרות זאת, מלאי התירס העולמי צפוי להוסיף לרדת לאחר שתנאי מזג אוויר קשים בארה"ב, יצרנית התירס הגדולה בעולם, הקטינו השנה את שטחי גידול התירס. בחודשיים האחרונים הוצפו שטחים נרחבים באזורי גידול תירס בדרום ארה"ב ובמערב התיכון שלה, לאחר שנהר המיסיסיפי עלה על גדותיו, כך שהעונה לא התאפשרה שם זריעה של תירס.

 

בשבוע שעבר פרסם משרד החקלאות האמריקאי הערכה שמלאי התירס העולמי צפוי לרדת ל־112 מיליון טונות לפני קציר היבולים ב־2012, המלאי הנמוך ביותר מאז 1996. הערכה זו נמוכה באופן ניכר מההערכה הקודמת של משרד החקלאות שניתנה במאי השנה, שלפיה המלאי העולמי יהיה 129 מיליון טונות. צריכת התירס העולמית צפויה לעלות השנה ב־2.7% בהשוואה לשנה שעברה לכ־840 מיליון טונות ולהגיע ל־861 מיליון טונות ב־2012.

 

ארה"ב היא גם הצרכנית ויצואנית התירס הגדולה בעולם. היא מייצרת כ־40% מהתירס בעולם, צורכת כ־35% ומייצאת כ־61% מיצוא התירס העולמי. התירס הוא הגידול הראשון בהיקפו בארה"ב, וערכו השנתי הגיע ל־66.7 מיליארד דולר ב־2010.

 

השימוש העיקרי של תירס בארה"ב הוא כמזון למשק החי. ב־2001 השתמשו ב־75% מהתירס למזון לבעלי חיים וב־8% לייצור אתנול, אך השנה השתנו היחסים: רק כ־44% מהתירס משמשים למזון למשק החי וכ־40% לייצור אתנול. מהתירס מייצרים גם סירופ עשיר בפרוקטוזה המשמש כמרכיב בממתיקים מלאכותיים, בעמילנים, באלכוהול למשקאות, בדייסות ובחטיפים.

 

סין היא יצרנית וצרכנית התירס השנייה בגודלה, אבל כל תוצרתה נועדה לשימוש עצמי, והיא אף נאלצה לייבא תירס מארה"ב בשנה שעברה, לאחר שיבוליה נפגעו בבצורת. יפן, דרום קוריאה, מקסיקו, מצרים וטייוואן הן יבואניות התירס העיקריות. יצואניות התירס העיקריות אחרי ארה"ב הן ברזיל, ארגנטינה, אוקראינה ודרום אפריקה.

 

ב־2008 עלה מחיר התירס עלייה תלולה והגיע ל־7.63 דולרים לבושל בחודש יולי. בעקבות המשבר הכלכלי העולמי צנח מחירו ב־60% עד ל־3.06 דולרים לבושל בדצמבר באותה השנה. אבל בעוד שב־2008 נבעה העלייה במחיר התירס מפעילות ספקולטיבית, הפעם המחסור בתירס הוא ממשי. ב־2008 היה מחיר התירס למסירה מיידית נמוך ממחיר החוזים העתידיים, דבר המוכיח שלא היה מחסור בתירס, ואילו כיום מחיר התירס למסירה מיידית גבוה ממחיר החוזים העתידיים. מחיר הנפט, שהרקיע שחקים ב־2008 והגיע ל־147 דולר ביולי באותה השנה, תרם גם הוא לעלייה החדה במחיר התירס, כיוון שהאתנול המופק בארה"ב מתירס משמש בתערובת עם בנזין לדלק למכוניות ומהווה תחליף לנפט.

 

איך משקיעים בתירס?

 

קרן הסל החדשה לתירס Teucrium Corn Fund (סימול: CORN), הנסחרת בבורסת ניו יורק מיוני 2010, משקיעה בשלושה חוזים עתידיים לתירס לתקופות שונות. דמי הניהול של הקרן הם 0.74% לשנה. קרן הסל לתירס ETFS Corn, הנסחרת בבורסת לונדון ובבורסות אירופיות נוספות מספטמבר 2006 (סימול: CORN), גובה דמי הניהול של 0.49% לשנה וצוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי.

 

קרן הסל ETFS Short Corn (סימול: SCOR) מתאימה למי שצופה שמחיר התירס יירד. דמי הניהול שלה הם 0.98% לשנה. קרן הסל ETFS Leveraged Corn (סימול: LCOR) מתאימה למי שצופה שמחיר התירס יעלה ושואף למנף את רווחיו. התשואה של הקרן הזו עומדת ביחס כפול לשינוי במחיר התירס. דמי הניהול שלה הם 0.98% לשנה.

 

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x