$
תומר זלצר

פותח חשבון: המרוויח הלאומי

דו"חות הרבעון הראשון מוכיחים סופית: המומנטום בזירת הבנקאות עבר מבנק לאומי לבנק הפועלים

תומר זלצר 07:5602.06.11

הרבעון הראשון של 2011 היווה קפיצת מדרגה בעבור המערכת הבנקאית. הרווח הנקי המצרפי של חמשת הבנקים הגדולים חצה את רף ה־2 מיליארד שקל ועמד על כ־2.2 מיליארד שקל - הנתון הגבוה ביותר מאז הרבעון השלישי של 2007 (2.6 מיליארד שקל). "כלכליסט" מאיר שלוש נקודות מעניינות בדו"חות האחרונים.

 

1.
המהפך של הפועלים, האתגר של לאומי

 

הרבעון הראשון היה השני ברציפות שבו בנק הפועלים תופס את הבכורה עם רווח נקי גבוה במיוחד; ואילו בנק לאומי חוזר למקום השני עם דו"ח מאכזב יחסית, ונאלץ לספק "דו"ח רווח והסבר" כדי להבהיר שחלק משמעותי מהגורמים השליליים (ובראשם עוד עלייה בהוצאות) היו חד־פעמיים. בבנק הפועלים אמנם חגגו, אבל גם הם יודעים שהרווח הנקי בהיקף 903 מיליון שקל מוטה כלפי מעלה - בעיקר עקב הכנסה חשבונאית חד־פעמית של 222 מיליון שקל. הפער בין שני הבנקים קטן הרבה יותר מכפי שהשתקף בדו"חות, אבל נראה שהמומנטום - שמאז 2007 היה במפורש בצד של לאומי - עבר לבנק הפועלים. ללאומי אמנם אין יעד להיות "הבנק הגדול ביותר", אבל כדי להישאר קרובים לבנק הפועלים - יש כמה אתגרים משמעותיים שבהם צריך לעמוד. באסיפה הכללית שהתכנסה לפני כעשרה ימים התעכבה המנכ"לית גליה מאור על שניים מהם: "עדיפות עליונה לייעול פונקציית הייצור, שישנה את ההתנהלות במערכת הקמעונאית בשנים הקרובות"; ו"אתגר אדיר לעבור את חילופי המשמרות בהנהלה בצורה הטובה ביותר". האם מאור תעמוד במשימות האלה?

 

2. משכנתאות: דרוש דיווח אחיד

 

פרט לתחרות על פסגת הבנקאות, התחום המסקרן ביותר בדו"חות היה המשכנתאות. על רקע החשש מהמשך התנפחות בועת הנדל"ן, הורה בנק ישראל לבנקים להרחיב את הדיווח על תיקי המשכנתאות שלהם. אז אמנם גילינו כמה דברים חדשים על מאפייני המשכנתאות בישראל, אבל העובדה שהבנק המרכזי נתן לבנקים יד חופשית בכל האמור לתוכן הדיווח ופרקי הזמן שהוא צריך לסקור - יצרה שונות בעייתית בין הדיווחים. כך, בנק הפועלים מסר מעט מאוד מידע - שנוגע רק למשכנתאות שניתנו ברבעון הראשון של 2011 ו־2010; בנק לאומי נמנע מלספק מידע בנוגע לכושר ההחזר של לווי המשכנתאות שלו; ובנק מזרחי טפחות לא פרסם מהו גובה ההלוואה לדיור הממוצעת שלו. המסקנה: דרוש דיווח אחיד ומסודר.

 

3. הפרשה לחומ"ס, הדור הבא

 

ב־1 בינואר נכנסה לתוקף שיטת "החובות הפגומים", ששינתה לחלוטין את אופן הטיפול בחובות בעייתיים ובהפרשה לחובות מסופקים (חומ"ס). סעיף "ההפרשה לחומ"ס" הוצא לגמלאות, ואת מקומו ממלא הסעיף החדש "הוצאה בגין הפסדי אשראי". יש כמה הבדלים משמעותיים בשיטת ההפרשות ובאופן רישומן, שמשנים לחלוטין את "מספרי האצבע" שהיינו רגילים לראות בעבר. למשל: גביית ריבית בגין חובות המוגדרים "פגומים", שבעבר נרשמה תחילה בסעיף הכנסות המימון - נרשמת החל מהרבעון הראשון כקיזוז בסעיף ההוצאה להפסדי אשראי. כך, גביית חובות גבוהה של לאומי והפועלים גרמה לכך שסעיף "הוצאה בגין הפסדי אשראי" יעמוד ברבעון הראשון על הכנסה של 102 מיליון שקל והוצאה שולית של 14 מיליון שקל, בהתאמה. בבנקים מסבירים כי כיום אי אפשר להשוות בין נתוני ההפרשות שלהם, ומציעים לחכות עוד כמה רבעונים כדי שהמערכת תסיים את ההתאמה לשיטה החדשה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x