$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - המל"ג לאוניברסיטאות: תגישו הצעות התייעלות, אנחנו נממן

המל"ג מעודדת את האוניברסיטאות להגיש רעיונות התייעלות ולקבל תקציב להגשמתם. התנאי: היעזרות במומחים חיצוניים שיאושרו מראש. בין הצעות ההתייעלות שמעודדת המל"ג: צמצום קמפוסים, איחוד מחלקות וגם חיסכון באנרגיה ומים

תומר אביטל 07:0216.02.11

המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) מנפנפת בגזר של התייעלות בשווי 75 מיליון שקל בפני האוניברסיטאות בישראל: ל"כלכליסט" נודע כי המל"ג הפיצה בשבוע שעבר לשבע האוניברסיטאות הצעה ליישם מודל לשכלול התנהלות תקציבית במטרה להוביל לחיסכון קבוע. אם המוסדות יצליחו להתייעל בתחומים שהגדירה המל"ג, יחולקו ביניהם 75 מיליון השקלים לתקצוב תוכניות ההתייעלות, לפי חלוקה שנקבעה מראש.

 

התוכנית היא הפעם הראשונה שהמל"ג מקצה תקציב ייעודי לנושא ההתייעלות, והיא תתקיים ללא קשר לתכנית השש־שנתית של משרד האוצר בתחום ההשכלה הגבוהה. לפי התוכנית שגיבשה הוועדה לתכנון ותקצוב במל"ג (הוות"ת), לאוניברסיטאות יוקצו שישה חודשים להגשת הצעות לחיסכון והתייעלות בתחומים כחיסכון אנרגטי, הוצאות תקשורת ומים. כמו כן מוצע להן להתייעל דרך ריכוז הרכש, איחוד קמפוסים נפרדים ומחלקות. הן אף מעודדות לעבור למיקור־חוץ בתחומים שבהם הדבר אפשרי דוגמת הביטחון והגינון, לייעל את מודל ההעסקה של הסגל המינהלי ולהגדיל את ההכנסות העצמיות דרך פעילות כלכלית כמו מחקר ופרסים. האוניברסיטאות אף מוזמנות להציע נושאים נוספים להתייעלות בנוסף לרשימת ההמלצות.

 

 צילום: חיים צח

 

במל"ג לא סומכים על יכולת האוניברסיטאות לגבש הצעות התייעלות, ומבקשים כי ההנהלות במוסדות האקדמיים יעסיקו "יועצים חיצוניים מומחים בלתי תלויים" שיאושרו בידי הוות"ת ושכרם ישולם מתקציב ההתייעלות. כל אוניברסיטה תהיה רשאית להחליט באיזה תחום היא מבקשת להתייעל, אך תידרש להיעזר באותם יועצים כדי לגבש וליישם תוכנית פעולה. לאחר שהוות"ת תאשר את תוכנית ההתייעלות, היא תזרים את הכספים המיועדים למימונה.

 

לכל אוניברסיטה הוקצה סכום שונה שנקבע בשקלול מספר הסטודנטים במוסד ותחומי הלימוד שלהם, וכן את מרכיב המצוינות המחקר ובאיכות ההוראה. אוניברסיטת תל־אביב והאוניברסיטה העברית, שהן הגדולות ביותר, יכולות לזכות בתקצוב מרבי של כ־16 מיליון שקל כל אחת. למכון ויצמן, לעומת זאת, הוקצו כ־5 מיליון שקל בלבד.

בעוד כשלוש שנים יידרשו האוניברסיטאות להציג למל"ג את תוצאות ההתייעלות. במל"ג יבחנו את התוצאות וידרשו שהוצאות יקטנו במיליוני שקלים בהתאם לסכום שהועבר למימון תוכניות ההתייעלות. כמו כן שוקלים במל"ג לצמצם את התקציב השוטף של אוניברסיטאות שלא יצליחו להתייעל בתום שלוש השנים. כסף שהועבר למטרת ייעול ולא נוצל, יוחזר בתום תקופה זו למל"ג ויחולק בין שאר האוניברסיטאות.

 

יו"ר הות"ת מנואל טרכטנברג יו"ר הות"ת מנואל טרכטנברג צילום: אלכס קולומויסקי

 

במל"ג שוקדים בימים אלה על גיבוש מדדים שקופים וכמותיים שבאמצעותם ניתן יהיה לבחון את היעילות שבה מתנהלת כל אוניברסיטה.

 

יו"ר הוות"ת פרופ' מנואל טרכטנברג אמר כי ההקצבה לאוניברסיטאות היא חד־פעמית ומטרתה לעודדן להוביל הליכי ייעול וחיסכון. לדבריו, חשיבות הסיוע לטווח הארוך היא בכוונה להטמיע בפעילות המוסדות פעולות שיובילו לחיסכון של עשרות מיליוני שקלים בהוצאותיהם מדי שנה. את המשאבים שיחסכו האוניברסיטאות הן יוכלו להפנות לאפיקים חיוניים יותר.

 

מהאוניברסיטה העברית בירושלים נמסר כי "האוניברסיטה העברית מייחסת רצינות רבה להצעת המל"ג. האוניברסיטה נמצאת זה כשנה בתוכנית לחיסכון ולהתייעלות, ולאור הקצבת המל"ג תמשיך לשדרג את התוכנית. בשלב זה נערכת האוניברסיטה לביצוע הצעדים שביקש המל"ג".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x