$
בארץ

מחירי המזון: עלייה של 5%-10% בחודש וחצי

אחרי חג הפסח צפוי גל נוסף של התייקרויות בסל הצריכה

אורנה יפת ונעמה סיקולר 07:2407.02.11

חברות המזון הישראליות העלו בחודש וחצי האחרונים את מחירי המוצרים לצרכן ב־5%-10% בעקבות עליות מחירי הסחורות. כעת, כאשר בכל חודש מגיעים מחירי המזון בעולם לשיא חדש, שוב צפויים לעלות חלק ממחירי המזון בישראל. מרבית המוצרים התייקרו בשל עליית מחירי חומרי הגלם שמהם הם עשויים - בין היתר קקאו, סוכר, תירס וחיטה - וכן בשל התייקרות מחירי הדלק. מזג האוויר שפוקד את העולם, מצד אחד השיטפונות העזים ומצד שני היובש והחמסין, פוגעים בגידולים וגורמים למחסור, מה שמשפיע על מחירי הסחורות. כל היצרניות מושפעות ממחירי הדלק ומגלמות את העליות במחיר המוצרים לצרכן.

 

 

"עליית מחירי הדלק תרמה"

 

כך, את תוצאת עליית מחירי החיטה בעולם ירגיש הצרכן הישראלי כבר החודש, עם התייקרות מחירי הלחם. ביום חמישי האחרון הודיע משרד התמ"ת על עלייה של 3.33% במחירי הלחם בפיקוח. ההתייקרות תיכנס לתוקף החל ממחר. לאחר ההתייקרות יעמוד מחירו של לחם אחיד כהה ולבן על 4.92 שקלים, חלה 5.37 שקלים, לחם אחיד פרוס 7.38 שקלים ולחם לבן פרוס 6.56 שקלים.

 

המפקחת על המחירים בתמ"ת צביה דורי החליטה לחתום על ההיתר להעלאה, תוך שהיא מציינת כי גם עליית מחירי הדלק בחודשיים האחרונים תרמה לעלייה במחיר הלחם. בפיקוח משרד התמ"ת נמצאים היום חמישה מוצרים תחת הקטגוריה של פיקוח על מחירי הלחם ובהם: לחם אחיד (כהה), לחם לבן, חלה 500 גרם, לחם אחיד פרוס ולחם לבן פרוס.

 

לאורך השנים הוצאו מפיקוח מרבית מחירי המוצרים. מדיניות הממשלה היתה ליצור תנאי תחרות הן על ידי פתיחת השוק ליבוא והן על ידי הסרת חסמים לתחרות, ולא על ידי פיקוח מחירים. עם זאת, מספר מצומצם של מוצרים נותר בפיקוח ומחיריו משתנים בהתאם להחלטת הממונה על המחירים בתמ"ת, בהתאם לפניות שמגיעות אליה. כך, לחם הוא המוצר המרכזי שנותר היום בפיקוח המחירים של התמ"ת, נוסף על מחירי חלק ממוצרי הבסיס בתחום החלב שמפוקחים על ידי משרד החקלאות. כמו כן קיימים מנגנונים שמאפשרים לתמ"ת להתערב במחירי מוצרים שאינם בפיקוח, אם העלייה במחיריהם איננה סבירה.

 

"יש עוד מלאי במחסנים"

 

בהמשך להודעת האו"ם על כך שמחירי המזון בעולם הגיעו לשיא חדש אומר דיוויד פרנקלין, מנכ"ל סוגת, כי גם בישראל צפויים המחירים להמשיך לעלות, וככל הנראה לאחר פסח נהיה עדים לגל עליות מחירים נוסף.

 

לדברי פרנקלין, "אנחנו רואים את המהומות שמתרחשות במדינות ערב. רובן החלו כיוון שמחירי המזון במדינות אלו עולים, ואחוז גדול של הכנסת התושבים במדינות הללו הולך למזון. נוסף על כך רואים גם המשך של פגעי הטבע, במקומות מסוימים יש שיטפונות ובאחרים יובש וחמסין". בארה"ב הודיעו כי יקטינו את שטחי הגידול של האורז, מה שצפוי שוב לגרום לעליית מחירי האורז, ובמדינות המתפתחות עובדי החקלאות עוברים לעבוד בתעשייה. כל אלו, מסביר פרנקלין, הביאו להכפלה של מחיר מוצרי היסוד. "מחיר טונה שמן סויה הגיע ל־1,050 דולר והסוכר עלה ל־850 דולר לטונה", הוא אומר.

 

"המוצרים בפיקוח יעלו באופן מיידי", מעריך פרנקלין. "במוצרים אחרים האפקט יורגש אחרי חודשיים כי יש ליצרנים מלאי של סחורה במחסנים. בימים אלה באים לידי ביטוי בחנויות עליות המחירים של נובמבר, ואת העליות של ינואר נרגיש מיד אחרי חג פסח".

 

באסם עוקבים אחר עליות מחירי הסחורה, אך מבטיחים כי החברה אינה מתכננת עליית מחירים נוספת מעבר לזו שעליה הודיעה לפני כחודש וחצי. מהחברה נמסר כי "בשלב זה לא מתוכננות עליות מחירים בחודשים הקרובים, וכי גם בעבר ספגה אסם את העלייה במחירי חומרי הגלם בזכות התייעלות ומתודולוגיות של נסטלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x