$
גילעד נס

מי אמר שאין מסחר אלקטרוני בסלולר?

ביטול קנסות היציאה פתח פרצה זמנית להשגת מכשירי סלולר בזול מהמפעילים, אך גם היא נסגרה

גילעד נס 07:4812.01.11

בעת שנכנס לתוקפו עיקרון "ניתוק הזיקה בין מפעיל למכשיר", שאפשר רכישת מכשיר מחוץ לחברות הסלולר, החלו תחמני ארצנו לבצע חישובים מורכבים, ובסופם הגיעו למסקנה כי יש ביכולתם לגרום לחברות הסלולר לממן עבורם את רכישת המכשיר, גם אם קנייתו בוצעה מחוץ לחברה. כיצד? לפי הוראת משרד התקשורת,

חברת הסלולר מחויבת להציע ללקוח המתחבר אליה עם מכשיר שסיפק בעצמו את כל התנאים שהיא מציעה ללקוח שלו היתה מספקת את המכשיר בעצמה, כולל גם החזרים בזמן אוויר, שלמעשה מהווים סבסוד של מחיר המכשיר. בפורומים שונים באינטרנט תוכלו למצוא חישובים שלפיהם, למשל, לקוח שרכש אייפון בחו"ל יוכל להתחבר לחברת סלולר ישראלית, ובתוך כשנתיים לזכות בחזרה במלוא עלות המכשיר. עבור ספקית הסלולר לא מדובר בהפסד - הספקית הרי אינה מוציאה כסף על רכישת המכשיר מהיצרן, כך שהלקוח עושה שימוש בשירותי התקשורת שלה במחיר נמוך יותר, אך עדיין רווחי.

 

מחפשים את הרווח הבא

 

אך הישראלי התחמן כבר מתכונן לשלב הבא שבו, באדיבות החוק שהגביל את קנסות היציאה בשירותי הסלולר, הוא יוכל להפיק עוד יותר. כך, למשל, סלקום מכרה עד כניסת השנה החדשה את מכשיר הגלקסי טאב בתשלום חודשי של 53 שקל למשך 36 חודשים, כך שעלותו של המכשיר מסתכמת בפחות מ־2,000 שקל, בעוד שמחירו בשוק החופשי כמעט כפול מכך. ואולם, סלקום חייבה את הרוכשים להתחבר לחבילת גלישה חודשית בנפח של 2 גיגה־בייט בסכום של 89 שקל, כך שעם חבילת הגלישה הלקוח משלם במשך תקופת ההתחייבות שלו (18 חודשים) כ־3,600 שקל על המכשיר ועל הגלישה. לפי התיקון לחוק התקשורת, החל ב־1 בפברואר כל לקוח יוכל להתנתק מחברת הסלולר שלו בתשלום קנס מופחת, כך שבמקרה שלקוח רכש את המכשיר מסלקום ב־1 בפברואר ויבקש להתנתק ממנה ב־2 בפברואר, הוא ישלם על המכשיר כ־2,000 שקל, אך רק כ־129 שקל כ"קנס יציאה" מקסימלי (8% מ־89 שקל כפול 18 החודשים שנותרו). כך "קנה" הלקוח מכשיר שעלותו כ־4,000 שקל במחיר של כ־2,130 שקל בלבד, וכמובן שהוא יוכל גם לנסות למכור את המכשיר החדש יחסית ברווח מסוים.

 

החברות מגיבות

 

בחברות הסלולר לא רווים נחת, בלשון המעטה, מטריקים כאלה, וניתן היה לצפות לתגובה. זו הגיעה בתחילת השנה הנוכחית, בזמן שהעלתה סלקום את המחיר החודשי של המכשיר ל־116 שקל, אך הורידה את המחיר על הגלישה החודשית ל־69 שקל. כעת, התשלום על המכשיר עצמו הינו 4,176 שקל, ואם יתנתק הלקוח מיד לאחר שקיבל את המכשיר הוא ישלם כ־99 שקל נוספים, ובסה"כ 4,275 שקלים - בדומה למחירו בשוק החופשי. רק מי שהספיק לרכוש את המכשיר מסלקום לפני תום השנה הקודמת, עוד יכול לנצל את הטריק הזה, אך רק החל ב־1 בפברואר. גם בפלאפון, שהחלה למכור את המכשיר בתחילת השנה, כבר קבעו מראש תמחור "מונע מסחר" - הלקוח משלם 120 שקל בחודש עבור המכשיר (למשך 36 חודשים), כלומר כ־4,316 שקל לכל התקופה. אולם בפלאפון מציעים זיכוי של 70 שקל בחודש כל עוד הלקוח משלם על חבילת גלישה, אך מחירה עומד על 175 שקלים (ל־15 גיגה־בייט, לעומת 2 גיגה־בייט בחבילת סלקום), וממילא התשלום עבור המכשיר עצמו מונע מהלקוח את הכדאיות שבהתנתקות מיידית מהחברה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x