$
משפט

ביהמ"ש: חוקרי האוצר לא יהיו גם שופט וגם תליין

פסק דין בבית משפט השלום קבע כי ועדות העיצומים הכספיים מהוות גוף שיפוטי. המשמעות: מי שחקר תיק לא יוכל לכהן כחבר בוועדה המכריעה מה יהיה העונש

איתי הר אור 09:1908.12.10

פסק דין שניתן לאחרונה חושף נקודת תורפה בוועדות העיצומים הפועלות בתוקף חוק איסור הלבנת הון, שהביאה בסופו של דבר לפסילת החלטת הוועדה. בית משפט השלום בבית שמש קבע כי ועדות העיצומים הכספיים של משרד האוצר מהוות גוף מעין שיפוטי, ועל כן חלים עליהן כל עקרונות הצדק הטבעיים דוגמת איסור ניגוד עניינים ומשוא פנים. כחלק מכך, מי שלקח חלק בחקירת התיק לא יכול לכהן כחבר בוועדת העיצומים המכריעה לגביו, כפי שהיה בתיק שבו פסק בית המשפט.

 

ההחלטה ניתנה בסיומה של פרשה שהחלה בביקורת בסניפי חברת אל־עד המרות, הנותנת שירותי מטבע (צ'יינג'), שבוצעה על ידי מחלקת ביקורת ואכיפה של יחידת נותני שירותי מטבע במשרד האוצר. 

 

בעקבות הביקורת הוגשה לוועדת העיצומים הכספיים בקשה להטלת עיצום כספי. חברי הוועדה היו עוזר הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר אסף נחמני, מנהל יחידת נותני שירותי מטבע במשרד האוצר יואב צבר, ועו"ד פול לנדס, אז היועץ המשפטי ברשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור והיום ראש הרשות.

 

בתחילת 2009 החליטה ועדת העיצומים כי אל־עד המרות הפרה הוראות הקבועות בחוק איסור הלבנת הון ובצו איסור הלבנת הון לעניין חובות זיהוי, דיווח וניהול, ורישומים של נותני שירותי מטבע. כעונש על כך הוטל על החברה עיצום כספי בסכום של 200 אלף שקל.

 

אל־עד המרות ערערה על ההחלטה, וטענה באמצעות עו"ד רם נאור כי יש לבטלה, כיוון שיואב צבר לא יכול היה לשמש חבר הוועדה מאחר שנטל חלק בביקורת שנערכה במשרדי המערערת.

 

בתגובתה טענה הוועדה כי יש לדחות את טענות אל־עד, שכן מדובר בהליך מינהלי ולא בוועדה בעלת סמכות מעין שיפוטית, ועל כן החלטותיה נבחנות לפי אמות המידה המינהליות. לפיכך טענה הוועדה כי לא היתה מניעה שצבר ישמש חבר בה.

 

השופטת חגית מאק־קלמנוביץ לא הסכימה עם עמדת ועדת העיצומים, וקבעה כי מאפייניה מעמידים אותה במקום שאינו רחוק מהליך משפטי המתקיים בבית משפט ממש. לפיכך קבעה השופטת כי לוועדה קיימת סמכות מעין שיפוטית וכי צבר, שהיה מעורב בהליכי הביקורת, לא היה רשאי למלא גם תפקיד של חבר ועדה לגבי אותו עניין. על כן פסקה כי החלטת הוועדה המטילה את העיצום בטלה.

 

"צבר היה מעורב בהליכי הביקורת אצל המערערת. הליכים אלה הם שעמדו לבירור בפני הוועדה, והיוו את התשתית שנידונה ושעליה התבססה בסופו של דבר ההחלטה על הטלת העיצום הכספי", כתבה השופטת מאק־קלמנוביץ, והוסיפה כי מצב זה יוצר ניגוד עניינים אצל צבר, מעורר חשש שיש לו דעה מוקדמת, ופוגע בעקרון השוויון.

 

מאגף שוק ההון במשרד האוצר נמסר: "אנחנו לומדים את הדברים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x