$
בארץ

בעקבות חשיפת "כלכליסט": ועדת הכספים תדון בחלוקה הלא שוויונית של כספי העיזבונות

סגן יושב ראש הכנסת, מגלי והבה: "התורמים מתהפכים בקברם". גפני "החרדים יותר מקופחים מהערבים"

תומר אביטל 20:5524.11.10

ועדת הכספים תדון בנושא "חלוקה אי-שוויונית של כספי העיזבונות ותמיכות משרד האוצר", זאת בעקבות הפרסום ב"כלכליסט". כפי שנחשף, המדינה מעבירה יותר משליש מהכספים שנתרמים לה למוסדות דת. סגן יושב ראש הכנסת, ח"כ מגלי והבה (קדימה), העלה היום את הנושא לדיון במליאת הכנסת ואמר כי

"נדהמתי מהנתונים. בעשור האחרון חולקו כמעט מיליארד שקל מהעיזבונות, ובשנה האחרונה, מתוך המיליארד הזה, אנחנו מדברים על 65 מיליון שקלים, מתוכם 23 מיליון הלכו כמעט ל-300 מוסדות דתיים ולשאר המוסדות האחרים במדינה".

 

והבה הדגיש כי "עיני לא צרה. שיקבל כל מי שזקוק לסיוע במדינה הזאת את מה שמגיע בצורה צודקת ושוויונית. אבל בין זה לבין ועדה, שצריכה לנהוג בשוויוניות עם כל האוכלוסייה במדינה, המרחק הוא גדול". והבה הוסיף כי "מכל הרשימה ישנו ישוב אחד במגזר, סג'ור, שקיבל 20 אלף שקל. אם אותם אנשים שרשמו את העיזבונות לטובת המדינה והגדירו מה הם הנושאים שלמענם הם תורמים, היו יודעים מה קורה אולי היו מתהפכים בקברם. צריך שוויון, וצריך שהמידע יהיה בכל השפות".

 

יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, ציין כי שמע על ממצאי הכתבה דרך הרדיו. לדבריו "שמעתי שהחרדים מקבלים מכספי העיזבונות ומקבלים ממשרד הרווחה. זה שקר, שחוזרים עליו פעם אחר פעם. ניקח למשל את כספי תלמודי התורה, בתי הספר שמקבלים 55% מהתקציב בחינוך הממלכתי. אבל הם לא מקבלים 55% מכיוון שהרבה מאוד תוכניות מתוקצבות במשרד החינוך והם לא מקבלים בכלל. אז הם מקבלים, לפי החישוב שלנו, בין 38% ל-40%. דא עקא – הכסף שתלמודי התורה האלה מקבלים מפורסמים בתור תמיכות".

 

גפני הדגיש כי "אני בעד לבדוק את העיזבונות. אני בעד לתת לערבים, לתת לדרוזים, לתת ליהודים ולתת לחרדים. לא מצאתי את הביג-דיל הגדול. אבל אני מוכן לעשות דבר אחד – אני מוותר על כל הכסף בשם הציבור החרדי, לא רוצה שקל, שיכניסו את זה לתקצוב, שיהיה תקצוב. לא שאני צריך לבוא כל פעם ערב תקציב ולהתחיל לנהל משא-ומתן כמה מקבלים התלמודי-תורה וכמה מקבלות הפנימיות. אף אחד מחברי הכנסת החילונים לא צריך לנהל משא-ומתן על הפנימיות במשרד הרווחה על דוח ועדת לאור. תראו איך קשה להיות חרדי במדינה. יותר קל להיות ערבי. ושלא תהיה אי הבנה בדברי, הציבור הערבי במדינת ישראל מקופח".

 

לסיכום נאם שר התמ"ת בנימין בן-אליעזר והבהיר כי "הבקשות בוועדת העיזבונות נבחנות בקפידה. בשנת 2010 הוקצה סך של כ-65 מיליון שקלים לכ-800 מוסדות . אין כל אפשרות להתייחס לטענה בדבר החלק מתוך ההקצבות אשר הוקצה לטובת "מוסדות דת", שכן לא ברור מה משמעותו של מונח זה. מטבע הדברים, כאשר חלק ניכר ממגישי הבקשות הם גופים הפועלים בקרב מגזר מסוים, הדבר ישפיע על הרכבה של אוכלוסיית היעד הנהנית מן ההקצבות, כך שככל שאכן חלק גדול מההקצבות ניתנות לפעילות בקרב אוכלוסיה דתית או חרדית, הרי שהדבר נובע רק מהחתך של מגישי הבקשות. אני אבקש משר המשפטים שהנהלים ואתר הוועדה יתורגמו גם לשפות אחרות, כדי שכולם יוכלו ללכת ולהתייחס לדבר הזה". בן-אליעזר הסכים שהנושא יעבור לדיונה של ועדת הכספים.

 

בתוך כך, בעמותת חדו"ש גם כן הגיבו לממצאי הכתבה. סמנכ"ל העמותה שחר אילן ציין כי "חלק ממשרדי הממשלה משתמשים בוועדת העיזבונות כאמצעי לחלק מתנות למאות מוסדות דת וכך אלפי אנשים מרגישים שהם חייבים לשרים. כך הופכים כספי העיזבונות לסוג של גמ"ח במקום שירוכזו לסייע למטרות לאומיות ראשונות במעלה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x