$
בארץ

כך יושג חיסכון של 20% בצריכת החשמל עד 2020

לקראת כנס ההתייעלות האנרגטית שיתקיים בתל אביב ביום שלישי הבא כלכליסט בדק: מה עדיין צריך לקרות כדי שמהפכת ההתייעלות האנרגטית של משרד התשתיות תצא לפועל, ואילו תמריצים יש להעניק לצורך כך

רויטל חובל 12:3929.07.10

מהפכה, זו הדרך היחידה שבה אפשר להגדיר את היעד שקבע משרד התשתיות בשבוע שעבר - להביא לחיסכון של 20% בצריכת החשמל הכוללת עד 2020. היעד הזה, שהוא ללא ספק שאפתני, מצטרף לשורה ארוכה של יוזמות שסימן שאלה מרחף מעליהן: במקרה הזה, כמו באחרים, לא ברור עד כמה הגשמת היעד אפשרית ותזכה לשיתוף פעולה מהציבור.

 

"לדעתי, היעד ריאלי ותואם את המגמה באירופה ובארה"ב", אומר יקי ספנקו, ראש תחום ההתייעלות האנרגטית בחברת שניידר אלקטריק. לדבריו, הדרך לעודד את הציבור לשתף פעולה עם היוזמה עוברת דרך מתן סובסידיות ותמריצים כלכליים.

 

לקראת כנס התייעלות אנרגטית 2010 של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה ושל פירמת רו"ח זיו האפט BDO, שיתקיים ביום שלישי הקרוב בת"א, "כלכליסט" בדק: אילו תמריצים צריכים להינתן לציבור כדי שניתן יהיה לעמוד ביעד השאפתני, ומה עוד צריך לקרות כדי שתוכנית סביבתית נוספת לא סתם תישאר על המדף.

 

 

תמריצים להחלפת מזגנים

 

התוכנית שהציג בשבוע שעבר שר התשתיות עוזי לנדאו קובעת, כי לצורך השגת התייעלות אנרגטית יש להעניק תמריצים בגובה של עשרות אלפי שקלים לגופים גדולים במגזר העסקי (כמו בתי מלון) ובמגזר הציבורי (כמו בתי חולים) כדי שיחליפו את מכשירי החשמל הבזבזניים שלהם. כמו כן, התוכנית קובעת כי יש לתת מענקים לאוכלוסיות חלשות להחלפת מזגנים ומקררים ישנים שיועברו לגריטה. לדברי ספנקו, יש לאמץ את מודל התמריצים גם לכלל הציבור.

 

הממשלה הציבה את יעד ההתייעלות עוד בספטמבר 2008, אך עד היום לא תורגמה התוכנית לכלים מעשיים. אחת היוזמות שמשרד התשתיות מבקש לקדם היא איסור יבוא של נורות ליבון בזבזניות בהספק של יותר מ־60 ואט, אך לא ברור אם גוף כלשהו יוכל לאכוף את האיסור, והאם מדובר בתקנה שהציבור יוכל לעמוד בה לנוכח פער המחירים הגדול הקיים בין נורת ליבון (כ־4 שקלים) לנורת CFL החסכונית (25 שקלים בממוצע). בינתיים החליטו במשרד לתמרץ את הציבור לעבור לנורות CFL: לכל צרכן שירכוש נורה חסכונית תינתן נורה נוספת במתנה.

 

נלחמים נגד הפלזמות

 

אחת הדרכים שעשויות לאפשר חיסכון אנרגטי ניכר היא הגבלת השימוש במכשירי חשמל בזבזניים. הכוונה היא, למשל, לטלוויזיות פלזמה הצורכות פי 2–4 יותר חשמל מטלוויזיות LCD. במשרד ינסו להגביל את היבוא של מכשירי חשמל בזבזניים, אבל גם כאן אין ערובה לשיתוף פעולה מצד הציבור.

 

"הדרך היחידה להביא להתייעלות האנרגטית במגזר הפרטי היא להעלות את תעריף החשמל", טוען רו"ח דורון שטיין, מנהל מחלקת הקלינטק במשרד רו"ח זיו האפט־BDO. "הציבור יבין שהוא צריך לחסוך רק כשמחיר החשמל יעלה, בדיוק כפי שקרה כשמחיר המים עלה. נוסף על כך, אין שום סיבה שמחיר החשמל לא יהיה דיפרנציאלי. ככל שתשתמש יותר, תשלם יותר". שטיין מציע להחיל את יוזמת גריטת המכוניות של המשרד להגנת הסביבה על מכשירי חשמל. ספנקו, לעומתו, מציע לבדוק את הביצועים: "המענקים שניתנו לאחרונה לבתי מלון שהתייעלו, פשוט הוכיחו את עצמם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x