$
בארץ

הצעות חוק כלכליות: "החקיקה פופוליסטית וחסרת קשר למציאות הכלכלית"

בממשלה לא רואים בעין יפה את התערבות הח"כים: "ח"כ עם צוות מבריק ככל שיהיה לא יגיע לאותם ממצאים כמו ועדה ציבורית שמבצעת עבודת חקר מקיפה ומלאה לאורך זמן"

תומר אביטל 12:1322.07.10

בממשלה לא רואים בעין יפה את התערבות הח"כים. "ח"כ עם צוות מבריק ככל שיהיה לא יגיע לאותם ממצאים כמו ועדה ציבורית שמבצעת עבודת חקר מקיפה ומלאה לאורך זמן", טוען גורם ממשלתי. לדברי הגורם, "החקיקה נהפכה לפופוליסטית וחסרת קשר למציאות הכלכלית". עם זאת, חלק מהח"כים נעזרים במרכז

המחקר והמידע של הכנסת לפני שהם מנסחים את הצעות החוק. בכנסת הנוכחית דרשו הח"כים מהמחלקה לפיקוח תקציבי כ־205 מסמכים שכוללים ניתוחים כלכליים מגוונים.

 

הדרך המרכזית של הממשלה להתמודד עם מבול החקיקה היא סרבול תהליך אישור הצעות חוק פרטיות. ב־2002 הצליחה הממשלה לקבוע כי כדי לאשר בקריאה ראשונה או מעבר לכך הצעת חוק שעלותה יותר מ־5 מיליון שקל, יש צורך בתמיכה של 50 ח"כים לפחות. כעת מנסה הממשלה להעלות את המספר ל־55.

 

גם אם חוק יקר מאושר בסופו של דבר, האוצר תמיד יכול לנסות ולבטל אותו דרך חוק ההסדרים - הכלי המרכזי לביטול חוקים פרטיים בזבזניים.

 

מלבד זאת, ועדת השרים לענייני חקיקה, המתכנסת אחת לשבוע, קובעת את עמדת הממשלה ביחס להצעות חוק פרטיות. אם הוועדה קובעת כי יש להתנגד להצעת החוק, סיכוייה לעבור בקריאה טרומית קלושים. לפי הערכות, הוועדה מתנגדת ל־80% מהצעות החוק הפרטיות. אגב, פרוטוקולי הוועדה חסויים בפני הציבור. הצעות חוק פרטיות להפוך את הפרוטוקולים של הוועדה לפומביים זכו להתנגדות הוועדה.

 

יו"ר ועדת הכלכלה הבא, ח"כ כרמל שאמה (ליכוד), שהגיש עשרות הצעות חוק בעלות אופי כלכלי ועלות תקציבית, מבטל את הביקורת על התערבות מוגזמת של הכנסת. "העבודה שלי היא לתרגם כשלים שמעלים אזרחים להצעות חוק שישפרו את המצב. בעתיד הנראה לעין אין פתרון מדיני. משנה לשנה הכלכלה מתפתחת וגדלה. כל זה מחייב רגולציה, ולא כל דבר הממשלה רואה". שאמה מודע לכך שהצעות חוק רבות נבלמות ואומר: "גם העלאה לסדר היום היא הישג".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x