$
בארץ

גושן על שכר הבכירים: "מצביעים רבים מוטים ומושפעים מניגודי עניינים"

יו"ר רשות ני"ע מציע כי התפרון הינו "הבאת אישור שכר חמשת הבכירים בחברה לאסיפה הכללית, לאחר שיתקבל אישור הדירקטוריון"

רחלי בינדמן 17:2323.05.10

יו"ר רשות ני"ע, זוהר גושן, חשף היום (א') בוועדת השרים הדנה בשכר הבכירים את עיקרי המלצותיו בנושא.

 

גושן אמר ביחס לתגמול מנהלים כי "יש להבחין בין נקודת המבט הערכית המעוררת שאלות של שוויון, פערים חברתיים וכיו"ב, לבין נקודת המבט הכלכלית. מנקודת מבט כלכלית מטרת התגמול

היא לקבוע חבילת שכר שתתמרץ את המנהלים לנהל את החברה ביעילות ולמקסם את שוויה בטווח הארוך, תוך התחשבות בסיכונים המתאימים לחברה. הדילמה של התגמול היא כיצד להשיג מטרה זו? אין נוסחת קסם בתשובה לשאלה זו שכן חברות שונות מעוררות בעיות שונות ביחס לתגמול המנהלים שלהן. לפיכך יש מקום לקבוע נוסחת תגמול ייחודית לכל חברה. מהם הכשלים הפוטנציאליים בבואנו לעצב חבילת תגמול ראויה? ישנם שני מרכיבים עיקריים בתגמול - מבנה חבילת השכר וגובה חבילת השכר".

 

גושן סבור כי הכשל הפוטנציאלי הוא ביצירת תמריצים לא נכונים למנהלים דוגמת בונוס שעלול לתמרץ אותם לפעול לביצועים קצרי טווח, אופציות ומניות שאינן מתמרצות לטווח ארוך בשל תנאי הבשלה ומימוש לא ראויים, תגמולי פרישה שניתנים ללא הערכה מראש של היקף תגמול הפריה וללא קשר להשגת יעדים על ידי המנהל.

  

על כן, הסביר גושן "נדרש ניתוח תמהיל החבילה ויצירת מתאם נכון בין הרכיבים התלויים והרכיבים הקבועים, כך שמבנה החבילה יהיה מאוזן ולא יגרום לתמריצים לא נכונים".

 

גושן הדגיש כי יש להשוות את גובה השכר בחברה לשורה של מדדי ייחוס ולקבוע מדדי השוואה פנימיים, ובמקביל לבחון את תפקוד המנהל אל מול ביצועי החברה והיעדים שהציבה לעצמה. גושן התייחס גם להעדר אוביקטיביות מצד בעלי מניות המשתתפים באסיפות כלליות שבמסגרתן מאושר שכר בכירים כשלדבריו "מצביעים רבים מוטים ומושפעים מניגודי עניינים".

  

"הפיתרון הנכון להתמודדות עם בעיות ניגודי העניינים בדירקטוריון" אמר גושן "הינו הבאת אישור שכר חמשת הבכירים בחברה לאסיפה הכללית, לאחר שיתקבל אישור הדירקטוריון".

 

לדבריו ישנן שלוש חלופות לאישור באסיפה הכללית: אישור באסיפה הכללית ברוב רגיל, אישור שליש מקרב בעלי מניות המיעוט בכל המקרים והפתרון המומלץ על ידיו "אישור האסיפה בדרך כלל ודרישה לרוב מקרב הציבור רק מעל סף מסוים (לדוגמא, סכום מינימאלי שמעליו יידרש האישור המיוחד).

 

באשר לסף המינימאלי, לדעת גושן גם ביחס לכך יש לבחור בין שתי אפשרויות: שהסף ייקבע על ידי הרגולטור, או שהסף ייקבע על ידי החברה, בהתאם למצבה הספציפי של החברה וצרכיה. ההמלצה היא כי הסף ייקבע על ידי החברה עצמה, מאחר שאין בנמצא סף רגולטורי יחיד שמתאים לכל המקרים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x