$
בארץ

למרות ההתנגדויות, התמ"ת הרחיב ההסכם שיעלה את שכר עובדי רשתות המזון

רמי לוי ל"כלכליסט": ההסכם הזה נכפה עלינו בגל לאינטרסים של שופרסל ורבוע כחול לבלום את התחרות. ההליך כולו בתמ"ת היה בלתי הוגן ולא אמין. נפנה לבית המשפט שיגיד את דעתו

מיקי פלד 18:0102.02.10

למרות התנגדויות חריפות של רשתות המזון הפרטיות, ביניהן רמי לוי, טיב טעם, כמעט חינם, AM:PM ועוד, החליט שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, לחתום על צו הרחבה להסכם הקיבוצי בענף רשתות שיווק המזון.

 

ההסכם הקיבוצי שהורחב נחתם בין איגוד לשכת המסחר ת"א לבין ההסתדרות והיה מותנה בהוצאת צו הרחבה, כך שמעתה יחול על כל רשתות השיווק ולא רק על שופרסל והרבוע הכחול, החברות באיגוד. בן-אליעזר לא הרחיב את הסעיף הקובע תעריך של 160% לעבודת לילה ומנגנון פיטורים מיוחד שלמעשה ייתן קביעות לעובדים.

 

ההסכם קובע תנאי תעסוקה מינימאליים חדשים, כגון הסדר פנסיה מקיפה (כולל ביטוח אבדן כושר עבודה ושארים), קרן השתלמות, משכורת 13, תוספת שכר של 1% לשנה עד 35 שנה, צבירת ימי מחלה עד 480 יום, ימי חופשה מיוחדים, ביגוד ועוד.

 

הרשתות הפרטיות התנגדו להסכם, שכן לטענתם הוא מעמיס עליהן עלויות כבדות ולמעשה מונע מהן תחרות מול הרשתות המאורגנות - שופרסל ורבוע כחול. בשתי רשתות אלו יש הסכמים קיבוציים שמסדירים את ההטבות השונות אותם מקבלים העובדים מעבר לקבוע בחוק, בעוד ברשתות הפרטיות אין הסכמים שכאלו.

 

בהסבר לצו ההרחבה אומר בן אליעזר, כי חשוב לשדרג את תנאי העבודה והשכר של העובדים ברשתות הקטנות והבינוניות שכן הם מצויים בתחתית סולם השכר ותנאי העבודה.

 

רמי לוי: נפנה לבית המשפט

 

אחד המתנגדים הראשיים להסכם הוא רמי לוי, בעלי שיווק השקמה. לוי אמר ל"כלכליסט", כי "כמובן שנפעל על-פי החוק, אבל גם נפנה לבית המשפט שיגיד את דעתו על ההליך שהוביל לחתימת צו ההרחבה. ההסכם הזה נכפה עלינו בגלל אינטרסים של שופרסל והרבוע הכחול למנוע תחרות כדי שהן יוכלו להמשיך ולמכור ביוקר. זו הכל הצגה שמראה על חוסר הגינות מצד התמ"ת. משהו פה לא אמין".

 

לוי הוסיף כי "בשיתוף פעולה עם המקורבים להן, הרשתות המאורגנות מצאו נישה לנגוס בנו. אם שר התמ"ת היה באמת דואג לעובדים הוא היה מעלה את שכר המינימום בכל המשק ב-50%. לתת תוספת של כמה אחוזים זה לעג לרש".

 

עו"ד שלמה יצחקי, הממונה הראשי על יחסי עבודה בתמ"ת, מציין כי השר דחה ההתנגדויות ככל שהן נוגעות לנושא התחרות שכן מטרתו של צו הרחבה היא שהתחרות לא תתבסס על עלויות העבודה של המעסיקים בענף, שאם לא כן אינטרס התחרות העסקית תמיד יגבר על האינטרס של שמירה ושיפור תנאי העבודה והשכר. והאלטרנטיבה לצו ההרחבה ושיפור תנאי העבודה תהיה התדרדרות בתנאים תוך ביטול הסכמים קיבוציים קיימים.

 

בתגובה אומר יו"ר ההסתדרות, עופר עיני: "אני מברך את שר התמ"ת שבזכותו מקבלים היום אלפי עובדים מוחלשים את זכויותיהם ואת כבודם במקום העבודה. שר התמ"ת הוכיח שהעובדים החלשים במשק הם חלק בלתי נפרד מסדר העדיפויות שלו ואני שמח על כך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x