$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": זכייתם של המקורבים לתע"א קוממה את אלביט מערכות

לפני שבוע נחשף בכלכליסט כי התוכנית לעידוד היצוא לברזיל תוקפא. ההקפאה נובעת מכך שחברת הייעוץ הזוכה נמצאת בבעלות מקורבים לתעשייה האווירית: אחד מהם דירקטור בחברה ואחר שותף של תע"א לעסקת ענק לאספקת מל"טים לברזיל

נעמה סיקולר 07:0217.01.10

מאבק רווי יצרים בין התעשייה האווירית (תע"א) לאלביט מערכות מתחולל בימים אלה ב"מגרש המשחקים" החדש המתפתח בברזיל, רגע לפני יציאתם של מכרזי אבטחה ענקיים לקראת משחקי המונדיאל והאולימפיאדה שייערכו בברזיל ב־2014 ו־2016.

 

המאבק התעורר בעקבות זכייתה של חברת BRAISE במכרז של מכון היצוא בספטמבר האחרון, כחברת הייעוץ שתקדם מטעם המדינה את היצוא הישראלי לברזיל במסגרת "תוכנית שביט". כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט", הזכיה הוקפאה בשלב זה. עכשיו נחשף כי הרקע להקפאה הוא דרישתה של אלביט מערכות, בראשות נשיא החברה יוסי אקרמן, הטוענת כי לבעליה של BRAISE יש אינטרס מסחרי מובהק להעדיף את קידומה של תע"א בברזיל.

 

הטענות של אלביט החלו להישמע כבר בספטמבר האחרון, בשלהי כהונתו של יו"ר מכון היצוא הקודם, דוד ארצי, שבמקביל כיהן עד לאחרונה גם כסמנכ"ל מסחר וקשרי תעופה בתע"א. עם פרישתו של ארצי ממכון היצוא בתחילת אוקטובר עבר הטיפול בתלונת אלביט ליו"ר החדש של מכון היצוא, עמי אראל, שהורה על הקפאת תוכנית עידוד היצוא עד לבירור הפרטים.

 

מה דעתך על מניית אלביט מערכות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה
חברה לא מוכרת

למרות ש־BRAISE זכתה במכרז רשמי של המדינה, קשה לאתר אותה או לדלות פרטים אודותיה. לחברה אין אתר אינטרנט ואף לא איזכור באינטרנט, והיא לא מוזכרת בשום הקשר של ייעוץ שנתנה בעבר בתחומים דומים. ל"כלכליסט" נודע כי BRAISE היא חברה ברזילאית פרטית, שהוקמה לצורך השתתפות במכרז הייעוץ הספציפי של מכון היצוא. החברה מוחזקת בחלקים שווים על ידי חברת סינרג'י (Synergy Group), תאגיד דרום אמריקאי מוביל בתחום התעופה, המספנות ותעשיית הדלק, שבשליטת המיליונר היהודי ג'רמן אפרומוביץ', ועל ידי חברת ייעוץ פרטית בשם Latin Connection, שבבעלות עו"ד חיים אהרון.

 

לשני השותפים קשרים הדוקים עם התעשייה האווירית: תע"א פועלת בברזיל באמצעות חברה־בת שהוקמה באפריל האחרון בשותפות עם סינרג'י של אפרומוביץ', והיא זאת שזכתה במכרז המל"טים הגדול, בהיקף 350 מיליון דולר, תוך שהיא מנצחת את אלביט. עו"ד חיים אהרון, המשמש יו"ר כבוד של לשכת המסחר ישראל־אמריקה הלטינית, הוא גם דירקטור בתעשייה האווירית מאז 1998. לעו"ד אהרון היכרות ארוכת שנים עם אפרומוביץ', והוא שחיבר בינו לבין תע"א.

 

עמי אראל ודוד ארצי עמי אראל ודוד ארצי צילום: אסף שילו

 

לטענת אלביט, על אף ש־BRAISE גברה על חמש מתמודדות אחרות במכרז, קיים ניגוד עניינים מובנה בזכייתה, משום שמתעורר חשש כי היא תפעל לקדם את התעשייה האווירית ולא את כלל חברות התעשייה הביטחונית באופן שווה.

 

בעקבות תלונתה של אלביט נגד המכרז הורה יו"ר מכון היצוא עמי אראל על הקפאת התוכנית לעידוד היצוא לברזיל, וביטל את אירוע ההשקה של התוכנית שתוכנן לאמצע חודש דצמבר. ועדה במכון היצוא, בראשות המנכ"ל אבי חפץ ושני דירקטורים, התבקשה לבחון את המכרז, ומכון היצוא פנה גם לקבלת חוות דעת משפטית חיצונית.

 

מכון היצוא צפוי להודיע בימים הקרובים כי לא מצא פגם במכרז ההתקשרות עם BRAISE, וכי כפשרה תעסוק חברת הייעוץ בקידום יצוא אזרחי בלבד בתחומים כמו תשתיות, קלינטק, תקשורת ופארמה. כל עוד BRAISE לא תעסוק בנושאים ביטחוניים ובתחום האבטחה, אלביט צפויה להסכים לפשרה.

 

מנגד אמרו מקורבים לחברת BRAISE ל"כלכליסט", כי חברת הייעוץ זכתה במכרז בתום תהליך ארוך והוגן שארך יותר מ־3 חודשים. לטענתם, החברה הופיעה בפני הנספח המסחרי של ישראל ובפני נציגי מכון היצוא בברזיל, מילאה אחר כל דרישות המכרז, ואף הצהירה על קשריה עם התעשייה האווירית. BRAISE, אומרים מקורבים לחברה, נקלעה שלא בטובתה להתמודדות מסחרית קשה אך לגיטימית בין אלביט מערכות לתעשייה האווירית.

 

מקורבים לתעשייה האווירית אומרים שחיים אהרון דיווח בכל רגע נתון על קשריו עם סינרג'י, על קשריו בברזיל, על חברת הייעוץ שהקים, ועל ההתמודדות שלה במכרז של מכון היצוא. מבחינת תע"א ננקטו כל האמצעים ונעשו כל הבדיקות על מנת למנוע ניגוד עניינים.

 

מאלביט מערכות נמסר כי "טוב עושה מכון היצוא, גוף ממלכתי שתפקידו לסייע לכלל התעשיות הישראליות, שהחליט לבדוק את התקשרותו עם החברה בברזיל, ואנו סמוכים ובטוחים שיקבל את ההחלטה הנכונה בנושא".

ממכון היצוא לא התקבלה תגובה.

 

בעניינו של דוד ארצי נמסר, כי BRAISE זכתה במכרז בשלהי תקופתו כיו"ר המכון וכי לא היה לו מידע או מעורבות במכרז. ארצי פרש מתע"א באוגוסט 2009 ומיד לאחר מכן פרש גם ממכון היצוא. כיום הוא משמש כיו"ר חברת אימג'סט, חברת לווינים שבה תע"א היא בעלת מניות הרוב (46%) ובה שותפה גם אלביט (14%). מקורביו אמרו כי כל הניסיונות לקשור את שמו לפרשה נובעים מהרצון לחבל בסיכוייו לקבל את תפקיד הנשיא הבא של התאחדות התעשיינים, עליו הוא מתכוון להתמודד.

 

אלביט היתה הראשונה

 

המכרז של מכון הייצוא והמאבק שהתפתח סביבו הוא רק אחד הסממנים למלחמה שמתפתחת בין אלביט מערכות לתעשייה אווירית סביב הפעילות בברזיל. אלביט זיהתה את הפוטנציאל של השוק בברזיל והחלה להתבסס בו כבר ב־1996, הרבה לפני יתר חברות התעשייה הביטחונית בישראל. לאחרונה החליטה גם תע"א על כניסה אגרסיבית לשוק.

המכרז הראשון שבו זכתה אלביט בברזיל היה לייצור מערכות להשבחת מטוסי התקיפה של חיל האוויר. ב־2001 רכשה אלביט את השליטה בחברה ברזילאית בתחום מערכות התעופה (Aeroeletronica) והתחילה בייצור מאסיבי יותר של המערכות בברזיל עצמה. מ־2001 ו־2009 זכתה אלביט בכמה חוזים גדולים בברזיל, בהיקף מצטבר של חצי מיליארד דולר.

 

ב־2009 התחילה השליטה של אלביט בשוק הביטחוני בברזיל להתערער, כאשר שתי חברות ישראליות נוספות פנו לפעילות במדינה - התעשייה האווירית ורפאל. ההתמודדות הקשה ביותר של אלביט היא מול תע"א, המציעה בחלק מהתחומים מוצרים מתחרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x