$
בארץ

מבקר המדינה ממליץ לדחות את הרפורמה בתעריפי המים

בחוות דעת שהוגשה לוועדה לביקורת המדינה ממליץ מיכה לינדנשטראוס, כי יש לבחון את עליית תעריפי המים. לדבריו, נושא התעריפים צריך להיות מצוי בידיו של משרד התשתיות ולא בידי מועצת רשות המים

רויטל חובל ותומר אביטל 09:0030.12.09

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, ממליץ לבחון מחדש את התייקרות תעריפי המים ב-25%, שצפוייה להיכנס לתוקפה החל ב-1 בינואר. כך על פי חוות דעת שהוגשה הבוקר לוועדה לביקורת המדינה בכנסת. חוות דעתו של המבקר הוגשה לאחר דיון סוער שהתעורר בקרב חברי הכנסת בעקבות העלייה הצפויה בתעריפה המים, לפיה ביולי יתייקרו המים בעוד 16% ובינואר 2011 בעוד 2%.

 

בדו"ח נכתב, כי "יש מקום לשקול מחדש ובאופן ענייני ומעמיק את הצורך בביצוע מיידי של ההעלאה הניכרת של תעריפי המים, ולבחון השהיית מהלך זה עד למיצוי כל הבדיקות הנדרשות". המבקר מסביר כי סוגיית ייקור התעריפים מצריכה עדיין בירורים ובדיקות על מנת למצות את תהליך קבלת ההחלטות במלואו. "הנושא חשוב, גדול ומורכב וראוי לבדיקה יסודית ומקיפה על ידי האחראי לדבר", כותב המבקר.

 

לינדנשטראוס ממליץ עוד, כי העלאת תעריפי המים צריכה להיות בידיו של משרד התשתיות. "הרפורמה במשק המים והעלאת תעריפי המים היא ביסודה שאלה של מדיניות", כותב המבקר. "קביעת מדיניות היא בסמכות הרשות המבצעת".

 

לינדנשטראוס מדגיש כי הדבר נכון במיוחד כאשר "מדובר בשינוי מדיניות לפיה כל עלות המים, ובכללה נשיאה בנטל פיגורי ההשקעה בתשתיות, יוטל בעיקר על כלל הצרכנים הביתיים". לינדנשטראוס ציין כי ייקור בתעריפי המים, כמוצר קיומי, עלול לפגוע בצורה קשה באוכלוסיות מעוטות יכולת וחלשות בחברה.

 

כיום קביעת התעריפים, כמו גם ייקורם, נמצאת בסמכות מועצת רשות המים המורכבת מנציגי ציבור ונציגי משרדי הממשלה הרלוונטיים. המטרה הייתה להפוך את נציבות המים לרשות המים כדי להעניק לה סמכויות ולהפוך אותה לעצמאית ומקצועית, ונטולת אינטרסים פוליטיים. בעקבות הייקור, עלתה השאלה בכנסת האם ראוי שנושא כבד משקל כמו ייקור תעריפי המים יהיה בידיה של מועצת הרשות. בין השאר עלה הרעיון שהכנסת תהיה מעורבת בנושא, אולם חשש לפופוליזם עמד מול הרעיון.

 

בנוסף מזהיר לינדנשטראוס כי מסתמן שבייקור שנקבע אין די. "התעריף החדש כולל בתוכו התייקרות של מעל 40%, אך נראה שבכך לא יהיה סוף פסוק, וצפויות בהמשך העמסות ניכרות נוספות על התעריף", נכתב בדו"ח. "משק המים מאופיין בבעיות רבות בתחום הפיתוח ואספקת המים שטרם באו על פתרונן במסגרת התעריף החדש".

 

בדו"ח מצוין כי המבקר ער לפעולות רשות המים בשנים האחרונות ולמאמצים להגדיל את מקורות המים, לרבות העלאת המודעות לנושא המים בקרב הציבור והגדלת החיסכון במים שהושג בעקבות זאת. יחד עם זאת, הוא מעביר ביקורת על רשות המים על כך שלא נערך דיון מסודר בנושא ייקור התעריפים. "החלטות בדבר העלאת תעריפי המים תתקבלה לאחר שוידאו כי נעשתה בדיקה יסודית של הנתונים ומרכיבי התעריף, לאחר גיבוש תכנית אב ולוחות זמנים לסגירת פערי העבר", נכתב בדו"ח.

 

יש לציין כי בדו"ח הביניים של ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים תמכה הוועדה בייקור תעריפי המים ואף בהטלת היטל הבצורת. כמו כן, העבירה הוועדה ביקורת על רשות המים על כך שאמורה להיות עצמאית, אך נכנעה ללחצים של גורמים אינטרסנטיים.

 

ממשרד התשתיות נמסר: "בדומה למסקנות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים, מחוות דעתו של מבקר המדינה עולה באופן מובהק כי קביעת מדיניות הפיתוח והניהול של משק המים צריכה להיות בידי הממשלה. על הממשלה להיות הגורם המתווה לגוף המקצועי את המדיניות שלכאורה ובכפוף לה עליו להציע את העקרונות והחלופות המקצועיים.

 

"הפתרון למצב הוא ברור: יש לקבוע בעל בית אחד למשק המים בישראל, לתת בידיו את האחריות והסמכות לקביעת המדיניות ולפיקוח על ביצועה במשק המים.

 

בעל הבית הזה צריך להיות משרד התשתיות הלאומיות והשר המופקד עליו. תפקידה של רשות המים הוא לעסוק בניהול השוטף, ברגולציה ובביצוע המדיניות, כפי שהתוותה על ידי משרד התשתיות".

 

אורי שני: לא נוכל להתפיל מים

 

ראש רשות המים, פרופ' אורי שני, אמר בתגובה לדו"ח המבקר: "ללא העלאת התעריפים, לא נוכל להתפיל מים ולספק את צרכי המים כבר השנה. איני רואה כיצד ניתן לרכוש מים ממתקן ההתפלה שנפתח בחדרה לפני כשבוע, מבלי לממש את עליית התעריפים, שחלקה מיועד לממן את עלויות ההתפלה".

 

שני הוסיף כי דחייה בהעלאת התעריפים תביא לקריסה של יותר מ-20 תאגידי מים וביוב עירוניים, כתוצאה מתעריפים שאינם מכסים כיום את עלות מתן שירותי המים והביוב.

 

"אין בחוות הדעת של המבקר כל ביקורת על תהליך קביעת התעריפים, שנמשך כשלוש שנים אינטנסיביות וכלל התייעצויות עם גורמים מקצועיים בתחומי המים והכלכלה, התייעצות עם אנשי אקדמיה, שימועים ציבוריים לכל הגורמים הרלוונטיים, ניתוחים של השפעות התעריפים על המשק והצרכנים".

 

באשר לטענת המבקר כי צפויות התייקרויות נוספות של תעריפי המים, הדגיש פרופ' שני כי לצד גורמים שעשויים לייקר את מחירי המים, ישנם גם גורמים שעשויים להפחית את המחירים, ובהם עלייה בצריכת המים עקב גידול באוכלוסייה, והתייעלות של ספקי המים, עקב המעבר לתאגידי מים.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון: "חשיבותו של דו"ח מבקר המדינה שהוכן בעקבות בקשתה של הוועדה היא מכרעת. מסקנות הדו"ח שמות סוף לויכוח האינסופי שהתקיים בציבוריות הישראלית על הצורך בהעלאת תעריפי המים והשיקולים שהביאו לכך ודרך קבלת ההחלטות קובעות שהתהליך שהביא להעלאה היה לקוי. על הממשלה ורשות המים לאמץ את מסקנות הדו"ח ולהקפיא לאלתר את העלאת מחירי המים".

 

חסון הוסיף בסיום הדיון כי "הוועדה מאמצת באופן מלא את החלטות המבקר. על הממשלה להקים ועדה מיוחדת לתעריפי המים שתשקול בזמן ההקפאה מחדש את השינוי בתעריפי המים בעקבות דו"ח מבקר המדינה".

 

שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו: "הפיתוח, ההסדרה והניהול של משק המים אינם עניין מקצועי בלבד, אלא כרוכות בהם גם סוגיות מדיניות פוליטיות חברתיות ובטחוניות. על הממשלה להיות הגורם המתווה לגוף המקצועי את המדיניות שלכאורה ובכפוף לה עליה להציע את העקרונות והחלופות המקצועיים".

 

לנדאו הוסיף כי "הפתרון למצב הוא ברור יש לקבוע בעל בית אחד למשק המים בישראל, לתת בידיו את האחריות והסמכות לקביעת המדיניות ולפיקוח על ביצועה במשק המים. בעל הבית הזה צריך להיות משרד התשתיות והשר הממונה עליו. תפקידה של רשות המים הוא לעסוק בניהול השוטף ברגולציה ובביצוע המדיניות כפי שהתוותה על ידי משרד התשתיות".

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין: "ההחלטות על מבנה ותעריפי המים התקבלו בממשלה הקודמת על ידי ממשלת קדימה בראשותו של אהוד אולמרט. ממשלת נתניהו תתייחס בכובד ראש להמלצות המבקר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x