$
רכב

מקלות בגלגלים של אגסי: החשמליות יתייקרו בעשרות אחוזים - אם יזכו להצלחה

בתקנות המיסוי הירוק מוגדר פתח מילוט שמאפשר להעלות את המסים על המכוניות החשמליות ל-90%, אם מכירותיהן יהיו יותר מ-20% מהמסירות בארץ. משרד האוצר: "הממשלה רשאית לשנות את תוואי שיעורי המס בהתאם לשיקולים שונים"

תומר הדר 07:5617.09.09

תקנות המיסוי הירוק מאפשרות למשרד האוצר להעלות מאוד את שיעורי המס על המכוניות החשמליות. בימים האחרונים צוטט ביומון גרמני שי אגסי, מנכ"ל בטר פלייס המקימה בימים אלה רשת טעינה למכוניות חשמליות, על פוטנציאל של 35 אלף מכוניות חשמליות של חברת רנו שיוטמעו בהדרגה במערך הרכב של 50 חברות ישראליות החל בשנת 2011.

 

יעד זה, כאמור, נוגע לשיווקן של מכוניות רנו חשמליות בלבד לשותפי החזון של בטר פלייס, ואינו נוגע למכוניות חשמליות של יצרניות רכב אחרות שישווקו בארץ בעתיד. ואולם, היעד השאפתני עלול להביא להתייקרות ניכרת במחירן של המכוניות החשמליות מכוחה של החלטת ממשלה שנקבעה במסגרת תקנות המיסוי הירוק.

 

 

לפי תקנות המיסוי הירוק, עד שנת 2015 יוטל על מכוניות חשמליות מס נמוך במיוחד של 10%, כדי להקל על חדירתן לישראל. מ־2015 עד 2019 יוטל על המכוניות החשמליות מס בשיעור של 30%. רק ב־2020 יוטל על המכוניות החשמליות מס של 90% שממנו ינוכו אלפי שקלים, לפי מתווה המיסוי הירוק.

 

עם זאת, במסמך המיסוי הירוק מופיע סעיף שמוגדר כ"פתח מילוט" - לפי סעיף זה, אם יזכו המכוניות החשמליות להצלחה ויהיו יותר מ־20% מנפח המכירות בשוק הרכב הישראלי, תהיה מדינת ישראל רשאית להטיל על המכוניות החשמליות מיסוי רגיל שיחושב לפי נוסחת המיסוי הירוק. בחישוב פשוט עולה שאם יימכרו בשוק הרכב הישראלי בשנה נתונה יותר מ־35 אלף מכוניות חשמליות, סך כל המכירות בשוק הרכב הישראלי יהיה חייב להגיע ל־175 אלף מסירות, לפחות עד שנת 2019, שבה יועלה המס המוטל על מכוניות חשמליות ל־90%. לעת עתה, יעד מסירות כזה נראה שאפתני במיוחד. השנה, לדוגמה, עתידות להימסר בישראל כ-150-140 אלף מכוניות.

 

ממשרד האוצר נמסר: "בהחלטת הממשלה בעניין המיסוי הירוק מצוינים שיעורי המס על רכב נטול פליטות, ובכלל זה רכב חשמלי. עוד נקבע בהחלטה כי אם סך כל הרכישות של רכב חשמלי מכלל רכישות הרכב בישראל יעלה על 20%, תהיה הממשלה רשאית לחרוג משיעורי המס המופחתים. נבהיר כי החלטה זו נועדה לקבע את המחויבות לעידוד השימוש בכלי רכב נטולי פליטות לעומת כלי רכב קונבנציונליים. עם זאת, אם היקפי הרכישה יהיו גדולים, ייתכן כי משמעות הדבר שנוצרה העדפה 'עודפת'. לפיכך נקבע כי הממשלה תהיה רשאית לשנות את תוואי שיעורי המס בהתאם לשיקולים שונים. הצהרתו של מר אגסי לעניין היקפי הרכישות של רכב חשמלי בישראל מעניינת, אולם אין בה כדי לשנות כרגע דבר וחצי דבר במדיניות המיסוי הנוכחית".

 

מחברת בטר פלייס נמסר: "החברה אינה עוסקת בשינוי מס הקנייה לרכב חשמלי, המדינה תחליט על צעדיה בהתאם למדיניות שהתוותה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x