$
דעות

הוועדה להתרת הפלונטר

כך נראית המשימה הבלתי אפשרית של ועדת האיתור למנכ"ל בנק הפועלים

תומר זלצר 07:3906.08.09

יותר מחודשיים וחצי פועלת ועדת האיתור לבחירת מנכ"ל שהקים דירקטוריון בנק הפועלים בעקבות דרישת בנק ישראל. בוועדה, בראשות הדירקטור אמרי טוב, משתתפים עוד חמישה דירקטורים: פרופ' יאיר אורגלר, פרופ' עודד שריג, אפרת פלד, משה קורן ועו"ד פנינה דבורין. מועמד אחד כבר אותר, הרבה

לפני שוועדת האיתור הוקמה: שמו ציון קינן, ומאז התפטרותו של צבי זיו בסוף מרץ הוא משמש כממלא מקום מנכ"ל בנק הפועלים במקביל לתפקידו כממונה על החטיבה העסקית.

 

שלא בטובתם נקלעו חברי הוועדה - ובנק הפועלים כולו - לתסבוכת לא פשוטה. מצד אחד, הוועדה צריכה להביא להכרעת הדירקטוריון מועמדים ראויים כדי שההליך ייתפס כתקין. מצד שני, על רקע ההערכות במערכת הבנקאית כי קינן הוא המועמד הוודאי לתפקיד, וכי בנק ישראל לא יתנגד למינויו לאחר השלמת ההליך בדירקטוריון הבנק, הוועדה מתקשה למצוא מועמדים שיסכימו "לרוץ" נגדו. בפועל, מה שקורה הוא שלבנק הפועלים, אחד הגופים החשובים והמשפיעים במשק הישראלי, אין מנכ"ל קבוע כבר יותר מארבעה חודשים.

 

בורסת השמות שנזרקו לאוויר כמועמדים לתפקיד כוללת את שי טלמון, מנכ"ל כלל ביטוח ולשעבר מנהל חטיבת הבנקאות העסקית בבנק הפועלים; יונה פוגל, מנכ"ל פז ולשעבר ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי; מנכ"ל בנק דיסקונט גיורא עופר; ומנכ"ל גזית גלוב הפורש מיקי בר חיים - וזו רק רשימה חלקית.

 

במערכת הבנקאית אומרים כי לא סביר שמועמד המכהן כיום במשרה בכירה מאוד יסכים לעמוד לבחירה מול קינן בידיעה מראש שסיכוייו קלושים. בסוף היום, לאחר שקינן ייבחר לתפקיד כצפוי, יעמוד אותו בכיר מול מעסיקיו הנוכחיים, וייאלץ לתת להם הסברים למה מקום העבודה הנוכחי שלו קורץ לו פחות מאשר מועמדות חסרת סיכוי למשרת מנכ"ל בנק הפועלים.

 

סוגיית מינוי ועדת האיתור היתה חלק מהעימות חסר התקדים בין בנק הפועלים לבנק ישראל, שהסתיים בהתפטרותו של דני דנקנר מתפקיד יו"ר הדירקטוריון והקמת ועדת האיתור למנכ"ל. בתחילת השבוע נפרד דנקנר מעובדי הבנק ויאיר סרוסי התיישב על כיסא היו"ר.

 

אחת המשימות המרכזיות של סרוסי בתחילת דרכו היא למנות מנכ"ל קבוע לבנק. לוועדה יש עדיין זמן למצוא מועמדים, שכן הליך בחירת המנכ"ל אמור להסתיים עד 30 בספטמבר. למרות הקושי בהתרת הפלונטר שאליו נקלעה הוועדה, גורמים בבנק עדיין מעריכים כי הסאגה הזו תסתיים עד סוף אוגוסט.

 

לאור ההערכות הרווחות כי קינן ייבחר בסופו של דבר לתפקיד, הרי שהתעקשות הפיקוח על הבנקים במקרה זה עשויה להתברר כמיותרת. האם הקמת ועדת האיתור - לאחר שהדירקטוריון אישר כבר את מינויו של קינן - היתה באמת הכרחית?

 

אחד העקרונות החשובים שאותם מקדם הפיקוח על הבנקים הוא הממשל התאגידי. הקמת ועדת האיתור למנכ"ל היא חלק מ"חינוך" הבנקים להטמעת אותם עקרונות. ואולם, ייתכן שבמקרה של בנק הפועלים היה רצוי, לנוכח הנסיבות, להסתפק בהערה לבנק על הליך הבחירה ולאפשר לקינן להיכנס ללשכת המנכ"ל כבר בסוף מרץ.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x