$
בארץ

מדד מצב הרוח הכלכליסטי: לא מאמינים לבורסה

דווקא בחודש שבו המדדים באחד העם מחקו את ההפסדים של המשבר, מצב הרוח הכלכלי נמצא בירידה. רק 29% מהישראלים מושקעים באופן ישיר בבורסה, ומתוכם 87% מתכננים שלא לשנות או אפילו להקטין את השקעותיהם

כתב כלכליסט 18:2930.07.09

מדדי ההווה

 

מצב הרוח וסקאלת התחושות: הביטחון הכלכלי מתערער מעט

 

הבורסה אמנם חגגה בתחילת החודש את סיומה של המחצית הראשונה של השנה עם עלייה של 42% במדד ת"א־100, אבל נדמה שהציבור לא מתרשם.

 

 

מצד אחד, מצב הרוח הכללי של הישראלים נותר חיובי ויציב החודש, וכמחצית מהציבור (51%) העניק לו ציון חיובי (בין 7 ל־10). הדאגה, שהיא התחושה המרכזית שעליה מדווח הציבור בחודשים האחרונים, נשארת ברמה נמוכה יחסית (42%) לעומת השיא שנרשם במרץ (48%). גם הפחד בירידה (11%) ושביעות הרצון בעלייה (21%).

 

איך אתה מגדיר את המצב הכלכלי שלך כרגע? (מ-1-10) איך אתה מגדיר את המצב הכלכלי שלך כרגע? (מ-1-10)

 

מנגד, הציבור אינו מרגיש שסופו של המיתון קרב, והעלייה בשיעור האבטלה פוגעת בביטחון הכלכלי שלו. מצב הרוח הכלכלי הממוצע שוב יורד החודש לרמה של 5.3, לעומת 5.5 ביוני ובדומה לממוצע שנמצא בפברואר־מרץ. שיעור הישראלים שהעניקו ציון חיובי למצב הכלכלי עומד על 34%, ירידה קלה לעומת 35% בחודש הקודם.

 

על סדר היום

 

השקעת החסכונות בבורסה: הישראלים אינם ממהרים לצלול חזרה פנימה

 

השבוע הגיעה הבורסה הישראלית לציון דרך משמעותי: מרבית המדדים חזרו לרמתם ומחקו את ההפסדים שרשמו מתחילתו של המשבר הנוכחי - כלומר בערב קריסת בנק ההשקעות האמריקאי ליהמן ברדרס ב־14 בספטמבר 2008. אך מהסקר עולה כי מרבית הציבור הישראלי אינו לוקח חלק באופוריה ששררה החודש באחד העם, וגם מי שמשקיע באופן פרטי בבורסה בתל אביב לא ממהר להגדיל את השקעותיו, למרות העליות.

 

כ־29% מהישראלים מדווחים שחסכונותיהם מושקעים בבורסה באופן פרטי, כלומר שלא באמצעות קופות גמל או קרנות ממוסדות. בנוסף, פילוח דמוגרפי מגלה כי גברים מושקעים יותר בבורסה לעומת נשים (35% מהגברים בהשוואה ל־24% מהנשים) וכן מבוגרים בני 51 ומעלה (38%), בעלי השכלה על־תיכונית (35%) או אקדמאית (36%) ובעלי הכנסה הגבוהה מהממוצע (41%).

 

 

יותר ממחצית מהציבור המושקע בבורסה לא ביצע מתחילת השנה שינויים בהיקף ההשקעות. 21% מהישראלים דיווחו שהגדילו את היקף השקעותיהם, ושיעור דומה של 23% דיווחו שהקטינו את היקף השקעותיהם. רוב גדול של הישראלים שמושקעים בבורסה (73%) ציינו כי אינם מתכוונים לבצע שינויים בהיקף השקעותיהם בחודשים הקרובים. רק 13% מהם אמרו שהם מתכננים להגדיל את היקף השקעותיהם בבורסה, ו־14% ציינו כי דווקא יקטינו את היקף השקעותיהם.

 

בפילוח דמוגרפי נמצא כי יותר צעירים הביעו נכונות להגדיל את היקף השקעותיהם - בעוד שקבוצת הגיל המבוגרת יותר (בני 41–50), שחוששת יותר לעתידה הכלכלי אחרי הפרישה לגמלאות, דיווחה בשיעורים גבוהים יותר כי היא אינה מתכננת לעשות שינויים.

 

מדדי העתיד

 

איך אתה רואה את ההכנסה שלך בשנה הקרובה? איך אתה רואה את ההכנסה שלך בשנה הקרובה?

 

העתיד הכלכלי והפרנסה: שליש מהציבור מצפה לעלייה בהכנסתו

 

הציפיות של הציבור הישראלי מעתידו הכלכלי ממשיכות להיות גבוהות יותר מאשר תחושותיו העכשוויות. שיעור הישראלים שהעניקו ציון חיובי (בין 7 ל־10) למצבם הכלכלי בעתיד עלה ביולי ל־47% לעומת 44% בחודש הקודם - והפער בין תפיסת העתיד באופן חיובי לבין תפיסת ההווה הכלכלי באופן חיובי (34%) התרחב ל־13%.

 

הביטחון של הישראלים במקום העבודה שלהם (ציון ממוצע של 6.0) ממשיך להיות נמוך לעומת מאי ויוני (6.3 ו־6.1). הציפיות בנוגע להכנסה, לעומת זאת, אופטימיות הרבה יותר. שיעור הישראלים שסבורים שהכנסתם תעלה בעתיד הגיע לרמה הגבוהה ביותר מתחילת השנה - 30%. גם הדאגה לגבי המצב הכלכלי לאחר הפרישה לגמלאות פחתה מעט החודש (ממוצע של 5.3 לעומת 5.1 ביוני).

 

מה אתה צופה שיהיה מצבך הכלכלי בעוד שנה? (מ-1-10) מה אתה צופה שיהיה מצבך הכלכלי בעוד שנה? (מ-1-10)

 

מדדי ההתנהגות

 

השינוי בהוצאות: 60% מהישראלים מקצצים

 

גם בחודש יולי, המיתון דווקא לא העמיק את הצמצום בהוצאות החודשיות בקרב הציבור. הוא נותר יציב

(כ־59%) בדומה לחודשים אפריל־יוני ועדיין נמוך באופן משמעותי משיעור המצמצמים בחודש מרץ (כ־65%), שמסתמן כשיאו של המשבר. שיעור הישראלים שהוצאותיהם לא השתנו החודש מקיף קרוב לשליש מהציבור (כ־31%), ואילו השיעור של מי שהגדילו את הוצאותיהם החודש מקיף כ־9%.

 

על אילו מהסעיפים הבאים הוצאת באחרונה יותר כסף, ועל אילו פחות? על אילו מהסעיפים הבאים הוצאת באחרונה יותר כסף, ועל אילו פחות?

 

מבחינה של תחומי הצריכה עולה כי נמשכת המגמה של הקטנת ההוצאות על מותרות כמו בילויים, קניית בגדים ונעליים, מתנות וחופשות. למעשה, התנהגות הצריכה ממשיכה להיות מצומצמת: יותר אנשים מקטינים צריכה של מוצרים בסיסיים ופחות אנשים מגדילים הוצאות על מוצרי מותרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x