$
משפט

חשיפת כלכליסט: ההסדר בילדותי טוב בעיקר לבעלים

בהסדר הנושים המתגבש של רשת ילדותי, המרוויחים הגדולים הם דווקא הבעלים עצמם, שימשיכו להחזיק ב-49% מהרשת ובדירתם שהועמדה כערבות. הנושים יסתפקו באחוזים מתחזית מכירות לא בהכרח ריאלית

ענת רואה וגלי ברגר 07:0723.06.09

ורדה אלשיך, סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, כבר הרימה גבה כמה פעמים כשהתבקשה להתייחס להקפאת ההליכים ולהסדר הנושים המתגבש של בעלי רשת ביגוד הילדים "ילדותי". בדיקת "כלכליסט" מגלה שאפילו הקו הדרמטי שנקטה אלשיך לא נראה מוגזם נוכח פרטי הסדר מכירת הרשת שמנסים לגבש נאמן החברה, רו"ח יובל קדרון, ועורך הדין שלום גולדבלט שמייצג אותו.

 

אם ההסדר אכן ייצא לפועל, בעלי הרשת שקרסה, אודי ואתי צאיג, ייצאו כמעט ללא נזק: הם ימשיכו להחזיק ב-49% ממניות הרשת, ויוכלו להמשיך ליהנות מרווחיה אם אכן יהיו כאלה. נוסף לכך, יוכלו הבעלים להמשיך ולהחזיק בדירת מגוריהם, שהיתה הנכס המשמעותי היחיד שהיה להם והועמדה כערבות לטובת עשרות נושים במיליוני שקלים.

 

 

הנושים, לעומת זאת, ייאלצו להסתפק באחוזים מתוך מחזור המכירות העתידי של הרשת, מהלך שעתיד להוביל להחזר של עד 50% מהחובות כלפיהם. אולם לא ברור עד כמה התחזית שערך קדרון, הגורסת כי הרשת תגיע לרווח תפעולי כבר בשנה השלישית לאחר מכירתה, היא ריאלית. גם מכירת הרשת לא תביא בשורה לנושים. לפי ההסדר, קונה הרשת ישלם במזומן 800-600 אלף שקל בלבד. "את זה אתם מגדירים כהחזר של 55% לנושים בעלי ערבויות ו־45% לנושים רגילים?" תקפה אלשיך את קדרון בדיון בשבוע שעבר.

 

את קדרון מייצג כיום עו"ד שלום גולדבלט, שייצג תחילה את הבעלים. ייתכן שערבוב זה בין פרקליטם של הבעלים לבין פרקליטו של הנאמן שאמור לייצג גם את הנושים - עשוי להסביר את העובדה שהאינטרסים של הבעלים זוכים להגנה טובה יותר.

 

רו"ח יובל קלדרון ובעלי רשת ילדותי, אתי ואודי צאיג רו"ח יובל קלדרון ובעלי רשת ילדותי, אתי ואודי צאיג צילום: יובל חן

כך תישמר הדירה

 

בחודש שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי רוב הנושים הרגילים שהחוב כלפיהם עומד על 5.6 מיליון שקל מחזיקים בערבויות אישיות שמסרו להם הבעלים. בבקשת הקפאת ההליכים שהגישה הרשת נכתב במפורש כי הנכס היחיד שיש לבעלים וממנו ניתן להיפרע הוא דירת מגוריהם, המשועבדת ממילא לבנק לאומי.

 

כעת מתברר כי בני הזוג יצליחו להשאיר את הדירה ברשותם: לפי המתווה, החוב לבנק לאומי יוסב להלוואה אישית שיצטרכו לפרוע, ובינתיים ימשיך הבנק להחזיק בשעבוד על הבית. לאחר החזר ההלוואה יוסר השעבוד והדירה תהיה רכושם המלא והפרטי של בני הזוג. עם זאת, בהסדר הנושים הוצג נושא הדירה כאילו הוא לטובתם, ונכתב כי באופן זה החוב לבנק, העומד על 1.5 מיליון שקל, "נגרע ממצבת חובות החברה".

 

קידרון אמר בתגובה כי אלמלא ההסדר, הבנק היה תובע את חלקו מקופת הנושים ופונה לממש את הדירה רק לגבי יתרת הכספים שלא היה מצליח לגבות. הנאמן לא התייחס לעובדה שבמצב כזה יכלו הנושים למכור את הדירה. גולדבלט אמר בתגובה ל"כלכליסט" כי אילו נמכרה הדירה, הבעלים היו יכולים לקחת משכנתה חדשה ולרכוש דירה חדשה, כך שהם אינם מרוויחים או מפסידים מהמהלך.

 

בעיה נוספת בהסדר טמונה בעובדה שלמעט מציעה אחת, רשת בגדי ההריון רמי לי, כל המציעות מתכוונות לרכוש רק את השליטה ברשת ולא 100% ממנה. גורמים המקורבים לפרשה אמרו כי למרות הטענה כי אתי צאיג אחראית לעיצוב, הישארותם של בני הזוג מרחיקה גורמים אחרים מלהגיש הצעה לרכישת הרשת, שכן קשה לומר שהם הוכיחו את עצמם כמנהלים דגולים, וכן הצליחו להסתכסך עם בעלי נכסים וספקים אחרים.

 

במהלך הדיון הדגיש עו"ד גולדבלט, המייצג את החברה, כי שתי ההצעות המרכזיות שבידיו עומדות על 4 עד 4.6 מיליון שקל. האחת היא הצעתו של בעלי רשת הנעליים עמנואל, והשנייה היא של אבנר יהודאי שהעמיד כבר אשראי בסך 200 אלף שקל לטובת הרשת. גולדבלט אמר ל"כלכליסט" כי תרומת הבעלים להסדר באה לידי ביטוי בכך שהם מאבדים את השליטה בחברה ויהיו חייבים לעבוד למען בעל שליטה אחר.

 

הסכום שיחולק בשלב הראשון - 800-600 אלף שקל - אמור להתחלק בין נושים שמחזיקים בחובות בגובה 8.5 מיליון שקל. כלומר, במועד גיבוש ההסדר אמורים הנושים לקבל בממוצע 7%-9% בלבד מהחוב כלפיהם. בנסיבות אלו עולה השאלה מדוע לא נעשה ניסיון למכור את הרשת במלואה. קדרון אמר בתגובה כי רוב המציעים העדיפו לצמצם את הסיכון ולרכוש רק 51% ממנה.

 

כך גובשה התחזית

 

ההחזר המשמעותי יותר לנושים אמור להשתלם להם באחוזים מתוך מחזור, במשך 5 שנים. בבקשה להקפאת הליכים ובדו"ח שהגיש הנאמן לבית המשפט נכתב כי המציע ישלם 3% מהמחזור כל שנה לטובת הנושים. לפי התחזית האופטימית שערך הנאמן, סכום זה אמור להגיע ל-2.4 מיליון שקל, שישולמו באופן מדורג בשנים הקרובות.

 

עם זאת, נאמר בדיון כי סכום ההחזר לנושים מתוך המחזור אמור להיות 4 מיליון שקל, ולא 2.4 מיליון שקל בלבד. אלא שגם אותם 2.4 מיליון שקל נראים לא ריאליים. הרשת מפעילה כיום חמש חנויות, וקלדרון מציין כי כבר בשנה הראשונה תגיע הרשת הקורסת לפריסה של 9-5 חנויות, ובכל שנה תפתח חנות נוספת עד 12 חנויות בשנה החמישית. מחזור המכירות בשנה החמישית יעמוד על 23.2 מיליון שקל, מחזור דומה לזה שגלגלה הרשת כשהפעילה 22 סניפים, כך לפי הבקשה להקפאת הליכים. אם הנאמן מאמין שאפשר להכפיל את מכירות הרשת, כנראה מנהליה באמת עשו עבודה גרועה, או שהתוכנית מצוצה מן האצבע. לשאלת בית המשפט כיצד הגיעו למספרים הללו ענה קדרון כי עליו לשוב ולבדוק אותם, והוא לא זה שהכין אותם, מה שלא מנע ממנו להגיש דו"ח מדויק עד לרמת השקלים הבודדים.

 

קלדרון אמר ל"כלכליסט" כי המטרה היא להגיע להתחייבות מצד הרוכשים כי סך ההחזר לנושים מתוך המחזור יעמוד על 4 מיליון שקל כרף מינימום. עו"ד גולדבלט הוסיף: "תחושתנו היא שיש גורמים בענף שמנסים לחבל בהסדר הנושים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x