$
בארץ

מדד מצב הרוח הכלכליסטי: המדינה זה לא אני

לראשונה מאז ינואר, יותר ממחצית מהציבור מדווחים על מצב רוח חיובי. אך בעוד האופטימיות והביטחון התעסוקתי בעלייה, רק 5% מהישראלים מאמינים שהמשק ייצא מהמיתון עד סוף השנה. ותקציב המדינה? 42% חושבים שהוא רק ירע את המצב

כתבי כלכליסט 07:5128.05.09

מדדי ההווה

מצב הרוח וסקאלת התחושות: המבוגרים מרוצים יותר מהצעירים

 

מעט יותר ממחצית הציבור (כ־51%) נתנו ציון חיובי של בין 7 ל־10 למצב הרוח הכללי שלהם. זו למעשה הפעם הראשונה מאז ינואר שמצב הרוח החיובי הופך להיות נחלתם של יותר ממחצית הציבור.

 

כמו בחודשים קודמים, התחושה המרכזית שבה משתמש הציבור כדי לתאר את מצב רוח הכללי היא דאגה (43%). עם זאת, חצי שנה אחרי תחילת עריכת הסקר, תחושת האופטימיות מתחילה לנשוף בעורפה (38%). בהתאם לשינוי החיובי בתחושות ובמצב הרוח הכללי, גם מצב הרוח הכלכלי רושם עלייה מתונה: הציון הממוצע במאי היה 5.5 לעומת 5.4 באפריל ו־5.3 בפברואר־מרץ.

 

נוסף על כך, נראה כי מצב הרוח הכלכלי עולה עם הגיל: החל בקבוצת הגיל הצעירה ביותר, גילאי 20–18 (ציון 5.1), עובר בגילאי הביניים (ציונים בטווח של 5.5–5.3) וכלה בגילאי 51+ (ציון ממוצע של 5.6).

 

 

איך אתה מגדיר את מצב הרוח שלך בתקופה האחרונה? מ-1 עד 10 איך אתה מגדיר את מצב הרוח שלך בתקופה האחרונה? מ-1 עד 10

 

המשק הישראלי

היציאה מהמיתון: לא מאמינים בתקציב המדינה

 

לציבור יש אמנם לא מעט אמונה ואופטימיות לגבי המצב האישי, אך המצב הלאומי הוא כבר סיפור אחר לגמרי. בעוד מצב הרוח הכללי והכלכלי של הנשאלים השתפר במאי, שיעור גבוה מאוד מהם אינו רואה שינוי חיובי במצב הכללי של המשק בעתיד הנראה לעין.

 

תקציב המדינה, שאושר החודש בממשלה, נתפס על ידי שיעור גבוה בציבור (42%) כדבר שירע את מצב המשק הישראלי. רק 17% מהישראלים מאמינים שהוא ישפר את מצב הכלכלה.

 

 

מתי להערכתך יצא המשק ממיתון? מתי להערכתך יצא המשק ממיתון?

 

ההערכות לגבי יציאת המשק הישראלי מהמיתון גם הן אינן אופטימיות במיוחד: כ־5% בלבד מאמינים שהמיתון בישראל יסתיים עד סוף 2009. לעומתם, כשליש (32%) מעריכים שהמשק הישראלי יצליח לצאת מהמיתון רק ב־2010, וכשליש נוסף (36%) מאמינים שהיציאה מהמיתון תתרחש אחרי שנה זו. בקרב כעשירית מהציבור אף קיימת הערכה פסימית במיוחד, והם אינם מאמינים שהמשק יצליח להיחלץ מהמיתון בחמש השנים הקרובות.

 

הגברים, אגב, מחזיקים בתפיסות אופטימיות יותר מהנשים - הן ביחס להשפעתו של תקציב המדינה המאושר על מצב המשק, והן ביחס לפרק הזמן שיידרש לו כדי לצאת מהמיתון.

 

האם אתה סבור שבשנה הקרובה ההכנסה שלך: האם אתה סבור שבשנה הקרובה ההכנסה שלך:
מדדי העתיד

העתיד, התעסוקה והפרנסה: ביטחון גדול יותר במקום העבודה

 

כמו בחודשים קודמים, הציפיות לעתיד הכלכלי הנן חיוביות יותר מהתחושות העכשוויות: 47% מכלל הציבור נותנים ציונים חיוביים (בין 7 ל־10).

 

אף שהפיטורים במשק לא נפסקו, תחושת הביטחון של המועסקים דווקא גוברת באופן משמעותי. למעשה, לראשונה מאז פברואר יותר ממחצית מהציבור אינם חוששים לאבד את מקום עבודתם.

 

בד בבד קיימת גם התפכחות מסוימת ביחס להכנסה בשנה הקרובה: 63% מהציבור (לעומת 55% בחודש הקודם) מאמינים שהכנסתם לא תשתנה בשנה הקרובה, ו־22% מהציבור (לעומת 28% בחודש הקודם) מאמינים שהכנסתם תעלה בשנה הקרובה.

 

בקרב מועסקים קיימת עלייה בתחושת יציבות ההכנסה בשנה הקרובה, כאשר קרוב לשני שלישים (כ־63%) מאמינים כי הכנסתם לא תשתנה בשנה הקרובה, לעומת כ־55% שסברו כך בחודש הקודם.

 

 

באיזו מידה אתה חושש כי אתה עשוי לאבד את מקור ההכנסה שלך? באיזו מידה אתה חושש כי אתה עשוי לאבד את מקור ההכנסה שלך?

 

מדדי העתיד

השינוי בהוצאות: פחות ישראלים מצמצמים, אך מקצצים יותר במותרות

 

האם בחודש האחרון צמצמת את ההוצאות שלך? האם בחודש האחרון צמצמת את ההוצאות שלך?

במקביל לעלייה במצב הרוח, גם שיעור המצמצמים בהוצאות החודשיות (כ־59%) נמוך במידה משמעותית משיעור המצמצמים במרץ (כ־65%) ודומה לשיעור שנמצא באפריל (כ־60%). השיעור של הישראלים שלא צמצמו ולא הגדילו את הוצאותיהם החודש מקיף מעט יותר משליש מהציבור (כ־34%), ואילו השיעור של אלה שהגדילו את הוצאותיהם החודש מקיף כ־7% בלבד.

 

אף על פי שחלק קטן יותר מהציבור מהדק את החגורה, עדיין נמשכת המגמה של הקטנת ההוצאות על מותרות, כמו בילויים, קניית בגדים, מתנות וחופשות. מגמה זו אינה מפתיעה אם מביאים בחשבון שבגלל הפסח, אפריל מתאפיין בגמישות ביחס למסגרת ההוצאות בתחומי המזון והמתנות. במאי הציבור כבר חוזר להתנהגות צריכה מצומצמת: הוא מקטין את הצריכה של מוצרים בסיסיים, ושיעור נמוך יותר ממנו מגדילים את ההוצאות על מוצרי מותרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x