$
בארץ

טראומת פוסט בחירות: צניחה במצב הרוח

הסקר הראשון אחרי הבחירות מלמד שמצב הרוח, כמו המצב הכלכלי - בירידה: בכיס כבר מרגישים את המיתון והממשלה החדשה תהרוס את הכלכלה. אחרי האופוריה של ינואר, מדד מצב הרוח של כלכליסט ומכון פאנלס מציג: בדרך למטה

שירות כלכליסט 07:2226.02.09

מצב הרוח: הגברים תנודתיים, הנשים יציבות

 

איך אתה מגדיר את מצב הרוח שלך בתקופה האחרונה? 

הבחירות צבעו את פברואר בגוונים מדכדכים. הציון הממוצע של מצב הרוח בחודש החולף היה 5.9, לעומת 6.3 בינואר. הדבר ניכר הן בירידה משמעותית בשיעור הנשאלים המגדירים את מצב רוחם טוב (ציונים 10–7) מ־52.7% ל־45.5%, והן בזינוק בשיעור הנשאלים המגדירים את מצב רוחם רע (ציונים 4–1) מ־18.1% ל־28%. מעניין שהתנודתיות במצב הרוח ניכרת בעיקר אצל גברים (מממוצע של 6.6 ל־5.9), ופחות אצל נשים (מממוצע של 6 ל־5.8). הנתונים האלה תואמים את המגמה הכללית שניכרת במדד: הנשים מפוכחות ויציבות יותר. הדאון שלהן היה קטן יותר פשוט משום שהאפ שלהן היה קטן יותר.

 

איך אתה מגדיר את מצב הרוח איך אתה מגדיר את מצב הרוח

 

סקאלת הרגשות: האדישות בעלייה, האופטימיות בירידה

 

בחר שלושה רגשות המתארים את מצב הרוח שלך בתקופה האחרונה:

הדכדוך ניכר היטב בסקאלת הרגשות: כמעט כל הרגשות השליליים התחזקו החודש, וכמעט כל הרגשות השליליים נחלשו. הקפיצות המשמעותיות ביותר נרשמו באכזבה (מ־16.6% בחודש שעבר ל־22% החודש) ובאדישות (מ־7.6% בחודש שעבר ל־12.1% החודש). האופטימיות, לעומת זאת, ירדה בכ־5% (מ־37% בינואר ל־32.4% בפברואר). במילים אחרות, הרגשות שמבטאים ייאוש מסוים, הרמת ידיים לנוכח המצב, הם הרגשות שזינקו החודש.

סקאלת הרגשות סקאלת הרגשות

 

המצב הכלכלי: האבטלה מתחילה להשפיע

 

איך אתה מגדיר את המצב הכלכלי שלך כרגע? 

את עיקר הפגיעה חשות כרגע על בשרן שכבות הביניים ומטה. 36.6% מהציבור עדיין מגדירים את מצבם הכלכלי טוב (ציונים 10–7), לעומת 38.8% בחודש שעבר. לעומת זאת, ב"מעמד הביניים" )ציונים (6–5נרשמה ירידה דרמטית, מ־36.1% ל־31.3%, ובקרב מי שמגדירים את מצבם הכלכלי לא טוב (ציונים 4–1) נרשמה עלייה גדולה, מ־25.1% ל־32.1%. ההסבר נעוץ באבטלה הגוברת. במדדים הקודמים, 10%–9% מהנשאלים אמרו שאינם עובדים; החודש טיפס השיעור הזה ל־14.3%. גם אם האבטלה עדיין אינה משפיעה ישירות על המצב הכלכלי האובייקטיבי, ברור שהיא משפיעה על תפיסת המצב הזה.

המצב הכלכלי המצב הכלכלי

 

תעסוקה ופרנסה: חוששים למקום העבודה, רגועים בנוגע להכנסה

 

באיזו מידה אתה חושש לאבד את מקום הפרנסה שלך?

האבטלה הגוברת במשק מעיבה על רגשות הציבור, ובעיקר על הביטחון התעסוקתי שלו. מידת הביטחון הממוצעת ירדה החודש ל־5.9, לעומת 6.5 בדצמבר ו־6.2 בינואר.

 

עם זאת, החשש לאבד את מקום העבודה אינו מקרין על החשש לכיס: 80% מהנשאלים עדיין בטוחים בהכנסתם, וצופים שבשנה הקרובה היא לא תשתנה (56.7%) או אפילו תעלה (23.6%). רק 19.7% העריכו שההכנסה שלהם תרד, עלייה קטנה לעומת ינואר (שבו נרשם שיעור של 15.4%). נראה שגם אם פיטורים נהפכו לאופציה קונקרטית, הציבור עדיין מאמין ש"לי זה לא יקרה".

 

באיזו מידה אתה חושש לאבד את הפרנסה שלך? באיזו מידה אתה חושש לאבד את הפרנסה שלך?

 

הוצאות הוצאות
השינוי בהוצאות: שני שלישים מצמצמים

 

המיתון מזדחל לאט. כפי שבמדדים הכלכליים האובייקטיביים יש צורך במעקב של כמה חודשים כדי להבחין בו, כך גם במדדים הסובייקטיביים. החודש, למשל, הוא מציץ אלינו מכמה פינות. ראשית, ניכרת עלייה בשיעור הנשאלים שמודים שהם מצמצמים את הוצאותיהם - מכ־58% בחודשיים הקודמים ל־62.5% החודש. במקביל, באופן טבעי, נרשמת ירידה במספר האנשים שהוציאו יותר או שלא שינו את סכום הוצאותיהם.

 

ניתוח התחומים שבהם מצמצמים הוצאות מספק מדד צריכה שלילי: יותר אנשים מצמצמים את הוצאותיהם על מוצרים בסיסיים, ופחות אנשים מגדילים את הוצאותיהם על מוצרי מותרות. כך ניכרת עלייה בשיעור הנשאלים שמצמצמים את הוצאותיהם על מזון (מ־17.2% ל־19%) ועל קניית בגדים (מ־36.2% ל־42.1%) בצד זינוקים מרשימים במספר האנשים שצמצמו החודש את הוצאותים על מותרות (חופשות, בילויים, פנאי, מתנות, מכשירי חשמל). מצד שני, ניכר שהישראלים נמנעים ככל האפשר מלבזבז כסף. כן ניכרת ירידה במספר האנשים שהוציאו יותר כסף על חשבונות וביגוד, מוצרי חשמל וחופשות.

 

מדד ההתנהגות, המדד שמשקלל את השאלות העוסקות בהכנסות ובהוצאות, הוא המדד שבו נרשמה החודש הירידה החדה ביותר. הירידה הזאת מתמשכת מאז דצמבר, להבדיל מהזגזוג שאפיין את מצב הרוח בחודשים האחרונים. אם בדצמבר עמד מדד ההתנהגות על 5.73, בינואר הוא ירד ל־5.42 - והחודש הוא צנח ל־4.98. הישראלים אולי עדיין אופטימיים ומתעקשים שהכל יחסית בסדר, אבל כשמתעכבים רגע על הכיס שלהם מקבלים הצצה ליומיום הממוצע של המשבר.

 

המפה הפוליטית החדשה: אין תקווה לשיפור במצב הכלכלי

 

כיום 40.7% מהציבור סבורים שהמצב הפוליטי החדש יביא להרעה במצב הכלכלי, ועוד 41.8% סבורים שהוא לא ישנה את המצב. רק 17.6% סבורים שהממשלה המתרקמת תביא לשיפור במצב הכלכלי. כשהשאלה הזאת נשאלה לפני הבחירות, תלו 32% מהציבור תקוות בממשלה העתידית. לא בטוח שלהבדל הזה יש קשר ישיר לתוצאות הבחירות, שהיו כמעט ידועות מראש; נדמה שלפני הבחירות עצם האפשרות לשינוי עורר תקווה. כשהחלה הקלחת הפוליטית המעייפת, באה ההתפכחות.

 

המפה הפוליטית המפה הפוליטית

 

תוצאות הבחירות: אכזבה גורפת

 

איך אתה מרגיש לנוכח תוצאות הבחירות? 

אלו בחירות ללא מנצחים, מיהרו הפרשנים הפוליטיים להכריז מיד אחרי 10 בפברואר. גם הציבור, מבחינתו, הפסיד. 57.3% חשים אכזבה מהתוצאות, ורק 15.6% מרוצים מהן. השאר - 27.1% - פשוט אדישים ושרויים באותה תחושה של ייאוש פסיבי שבאה לידי ביטוי גם בסקאלת הרגשות. כשאכזבה וייאוש הן התחושות המובילות סביב האירוע המרכזי של החודש, מה הפלא שהן משליכות על מצב הרוח הכללי?

תוצאות הבחירות תוצאות הבחירות

 

הצפי לשנה הקרובה: מנמיכים ציפיות

 

הציבור מנמיך את ציפיותיו באשר למצבו הכלכלי בעוד שנה: אם בחודש שעבר עמד הממוצע על 6.3, החודש הוא ירד ל־6. במקביל, גוברת גם הדאגה לימי הפנסיה.

 

ניכר שלמצב הכלכלי המורכב ולהשלכותיו הרבות לוקח זמן לחלחל למצב הרוח של הציבור ולסדוק את תחושת הביטחון הישראלית ברוח "לי זה לא יקרה". הרוח הכללית במשק, שצופה שנה קשה במיוחד, מתחילה לתת את אותותיה גם בקרב הציבור בנוגע לשנה הקרובה.

 

על הסקר

 

מצב הרוח הכלכליסטי הוא מדד מיוחד שמתפרסם מדי חודש. המדד נועד לבחון הלכי רוח כלכליים וכלליים בקרב הציבור הישראלי, הן בהיבטים רגשיים והן בסוגיות התנהגותיות. המדד מתבסס על סקר שהתקיים ב־20–15 בפברואר בקרב 546 נשאלים, שהם מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל.

 

הסקר נעשה בידי מכון המחקר פאנלס, המתמחה במחקרי שוק באמצעות פאנל המשיבים באינטרנט Panel4all. טעות הדגימה המרבית היא 4.3% ±.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x