$
תיירות

התחזית ל-2050: נמריא מהים, ננחת בציקלג

רגע לפני הבחירות אימצה הממשלה תוכנית אב לשדות התעופה בישראל. בתכנון: אי מלאכותי בים, שדות תעופה בינלאומיים במגידו ובתמנע, סגירת השדה בהרצליה והעברתו לעין שמר. ואלו רק חלק מהמלצות דו"ח ועדת בודינגר לעתיד התעופה בישראל. עכשיו נשאר רק לחכות לממשלה שתיישם אותן

יסמין גיל 09:1902.02.09

הממשלה החליטה אתמול לקדם את המלצות דו"ח הוועדה הציבורית לבחינת תוכנית אב לשדות תעופה בישראל, בראשות האלוף (במיל') ומפקד חיל האוויר לשעבר הרצל בודינגר. למרות ההחלטה הנחרצת שהתקבלה, עד הבחירות לא ייעשו כל צעדים של ממש בעניין ועדיין לא ברור מה יעלה בגורל ההמלצות לאחר כינון הממשלה החדשה.

 

בודינגר אמר אתמול ל"כלכליסט": "יש סיכון שהדברים לא יתממשו אך אני מקווה שהפעם הנושאים יקודמו". הוועדה, שמונתה על ידי שר התחבורה שאול מופז בספטמבר 2007, התבקשה לגבש המלצות ל־50 השנים הבאות, לפיתוח שדות תעופה בישראל לטיסות בינלאומיות, פנים ארציות ולתעופה הכללית.

 

הדו"ח ממליץ, בין השאר, לקדם הקמתו של שדה תעופה משלים לנתב"ג, אם כי לא בסדר הגודל שלו. לדברי בודינגר, כל עוד אין שלום אזורי, המביא איתו אפשרויות של נתיבי טיסה חדשים, ביצוע טיסות המשך מנתב"ג וגידול בתנועת התיירים - נמל תעופה בינלאומי מרכזי אחד מספיק. זאת, לצד נמלים בינלאומיים קטנים, אזוריים ומשלימים. בשל כך ההמלצות מתייחסות בעיקר לשדות תעופה אזוריים קטנים יותר.

 

שדה שיתחרה בעקבה

 

"ההמלצה הדחופה ביותר שלנו היא לגבי נתב"ג", אומר בודינגר, "יש להשתמש בחלק מהשטחים שיתפנו עם העברת בסיס חיל האוויר שבמקום דרומה, ולתת עדיפות לפיתוח תשתיות במקום".

 

לצד נתב"ג, לתגבור הפעילות הבינלאומית הומלץ להקים שדות אזוריים משניים שבהם תופעל פעילות נקודתית: שדה תעופה בתמנע שיפעיל, לדוגמה, טיסות שכר לאילת; שדה תעופה במגידו שיפעיל, לדוגמה, טיסות שכר של צליינים לצפון הארץ (בעיקר לאזור נצרת והכנרת), וגם שדה תעופה על אי מלאכותי בים התיכון שיהווה שדה משלים לנתב"ג.

 

שדה התעופה בתמנע, אותו ממליצה הוועדה להקים, ייתן שירות לתנועה האווירית הבינלאומית והפנים־ארצית לאילת "בכפוף למגבלות הביטחוניות הקשורות בהקמת השדה שיגובשו על ידי גופי הביטחון בתוך חצי שנה", קובע דו"ח הוועדה.

"לגבי שדה זה היתה כבר החלטה ב־2003, אולם היא עוכבה", אומר בודינגר, "הפעם אני מקווה שהדברים יתקדמו. המתחרה של אילת זאת עקבה, ולהם כבר יש שדה, כך שאם הם יובילו בתחום הטיסות הבינלאומיות לאזור - נאבד את ההגמוניה".

 

צילום: אוראל כהן
נחיתה בנתב"ג. התוכנית היא להקים שדה משלים במרחק שלא יעלה על 60 ק"מ מנתב"ג צילום: אוראל כהן
 
לדבריו, שדה זה, אם וכאשר יופעל כבסיס לטיסות בינלאומיות, יחליף בכך את פעילות עובדה בתחום הטיסות הבינלאומיות, אולם עובדה ימשיך לשמש כנמל משני לנתב"ג, אליו יופנו טיסות שלא יוכלו, מסיבות כמו מזג אוויר, לנחות בנתב"ג.

 

תושבי מגידו מודאגים

 

כאמור, אחת ההמלצות המרכזיות בדו"ח היא הפיכת המנחת הקטן באזור מגידו לשדה תעופה בינלאומי אזורי. על המלצה זו אומר בודינגר: "תושבי האזור מאוד מוטרדים מכיוון שבדמיונם הם רואים את השדה הופך לנתב"ג וצריך להראות להם שלא זאת הכוונה. השדה אמנם יורחב, אולם יהיה קטן", הוא מסביר ומוסיף: "מנגד, הוא יספק מקומות עבודה לתושבי האזור. צריך להיות קשובים לדאגות התושבים, להקים צוותי עבודה, לשמוע אותם, אך יחד עם זאת המדינה צריכה להתפתח. אנחנו זוכרים את הלחצים שהיו סביב כביש 6, אולם בסופו של דבר זה לטובת הצרכנים".

 

היום עתיד שר התחבורה שאול מופז לקיים סיור וישיבת עבודה במגידו, כדי לדון בתוכניות הפיתוח של השדה לפעילות בינלאומית ולבדוק לוחות זמנים.

 

ומה לגבי פנטזיית האי המלאכותי מול חופי תל אביב? על פי הדו"ח יש לבחון "היתכנות לשדה על אי בים התיכון", וזאת מכיוון ששטחים פנויים במרכז הארץ אינם בנמצא. "ההצעה קיימת כבר הרבה שנים - להקים שדה משלים לנתב"ג בדומה לקנדי ולניו ארק בניו יורק, או שארל דה גול ואורלי בפריז", אומר בודינגר, "שדה נוסף שלוקח חלק מהעומס, ומקובל שיהיה בטווח של 60 ק"מ מהעיר שאותה הוא משרת. נקבע שיוקם צוות שימשיך לחקור את הנושא ומגבלותיו. אנו יודעים מה היתרונות, אולם עדיין בוחנים את החסרונות".

 

הוא מסכם ואומר, כי "קיבלנו 19 המלצות שחלקן מוחלטות לגמרי וחלקן דורשות עיבוד נוסף. אבל זה לא פה אחד, ולכל אתר שבחנו בין אם להשאירו, להעתיקו, או לסגור אותו מפעילות - יש לפחות מתנגד אחד רלוונטי, שצריך להקשיב לו. צריך להקים צוותי עבודה ולבחון כל החלטה".

 

השר מופז אמר אתמול כי "מדובר בהחלטות בעלות חשיבות מכרעת לקידום ענף התעופה בישראל, שיקדמו את הענף לעבר אתגרי העתיד, הן בתחום בטיחות התעופה, והן בתחום השירות לנוסעים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x