$
דעות

תרגיל הדפסת הכסף של סטנלי פישר

בבנק ישראל גילו כי למרות הפחתות הריבית החדות שהם מבצעים, חלקו הרחוק של עקום התשואות נותר למעשה ללא שינוי. לכן, המטרה הראשונה של התערבות בנק ישראל היא לתקן מצב לא טבעי זה

אמנון אטד 08:3201.02.09

לרכישת אגרות החוב הממשלתיות של בנק ישראל יש שתי מטרות עיקריות הקשורות זו בזו. בבנק גילו שהחל בחודש נובמבר מתחילות הפחתות הריבית לחלחל גם אל הריבית לטווח קצר שגובים הבנקים. לעומת זאת, הריבית לטווח ארוך של שנה ויותר נותרה כמעט ללא שינוי.

 

הריבית על אג"ח

לטווח ארוך גבוהה יותר מהריבית על האג"ח הקצרות, כי הסיכון הגלום בהן גדול יותר. את השוני בין הריביות בטווחי הזמן השונים נהוג לתאר באמצעות "עקום התשואה", שהוא הגרף המודד את הקשר בין הריבית לבין משך הזמן של איגרת החוב. במצב רגיל, הפחתת הריבית לטווח קצר משפיעה במידה זו או אחרת גם על הריבית לטווח ארוך. בבנק ישראל גילו כי למרות הפחתות הריבית החדות שהם מבצעים, חלקו הרחוק של עקום התשואות נותר למעשה ללא שינוי. לכן, המטרה הראשונה של התערבות בנק ישראל בשוק איגרות החוב היא לתקן מצב לא טבעי זה.

 

המטרה השנייה של המהלך היא להקדים תרופה לתופעת הלוואי הצפויה מהפעולות שמתכוון לבצע האוצר בקרוב. כדי לממן את הגירעון העצום שיירשם השנה בתקציב המדינה, יהיה על האוצר להגביר את קצב הנפקות איגרות החוב הממשלתיות. סימן ראשון למה שצפוי לנו שיגר האוצר בסוף השבוע שעבר, כשהודיע על הגדלת היקף ההנפקות בפברואר ב־2 מיליארד שקל מעבר לתכנון המקורי. היקף ההנפקות המוגבר יגרום לעלייה בריבית, ורכישות האג"ח שמתכנן בנק ישראל לבצע בבורסה עתידות למתן עלייה זו.

 

בפועל, מה שנקבל הוא מעין תרגיל מימון סיבובי, שיעקוף את החוק לאיסור הדפסת כסף שקיבלה הממשלה באמצע שנות השמונים. לממשלה אסור מאז להדפיס כסף ולכן היא תממן את הגירעון העצום בתקציבה באמצעות מכירת איגרות חוב. כדי להימנע מתופעות הלוואי הכרוכות במינון היתר של ההנפקות יעשה עבורה את העבודה בנק ישראל, שלו מותר להדפיס כסף ככל העולה על רוחו. הבנק ירכוש בבורסה איגרות חוב ממשלתיות שהונפקו בעבר, וכך תצליח הממשלה לממן את הגירעון מבלי לגרום לעלייה בריבית לטווח ארוך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x