$
סביבה

רשות המים: האיסור על השקיית מדשאות יורחב גם לקיץ

אורי שני, ראש רשות המים: "אנחנו נמצאים בעיצומו של המשבר הגדול ביותר זה 85 שנה ו-2009 תהיה שנת השיא במשבר. אנחנו על הקשקש"

שאול אמסטרדמסקי וגלית שפיר 15:5314.01.09

רשות המים תאסור על השקאת מדשאות פרטיות וציבוריות במהלך כל שנת 2009. כך גילה היום (ד') ראש רשות המים, אורי שני. לדבריו, "אנחנו נמצאים בעיצומו של המשבר הגדול ביותר מזה 85 שנה, כלומר מאז שהתחלנו לתעד את נתוני המים. זהו משבר שלא היה כמותו. שנת 2009 תהיה שנת השיא במשבר".

 

משבר המים - כתבות קודמות בנושא

 

בדיון מיוחד של ועדת הפנים אתמול בנושא, אותו יזם יו"ר הוועדה, אופיר פינס (עבודה), הציג אורי שני את הצעדים שנקטה בהם רשות המים על מנת להיערך להתמודדות עם המשבר. בין היתר, הוחלט על אישור הקמת מתקנים להתפלת מים שיפיקו כ-600 מיליון קוב מים, בשיטת ה-BOT, כלומר שיזמים פרטיים יבנו את המתקנים ויפעילו אותם למשך תקופה קצובה, בסופה תעבור הבעלות עליהם לידי המדינה.

 

מלבד זאת, לדברי שני, המדינה התחייבה מראש לרכוש את כל המים המותפלים, עובדה שאמורה לסייע למימון הפרויקטים. בנוסף פועלת הרשות להשבת מים מבוזבזים, להפעלת ומיצוי קידוחי מים חדשים וכן להרחבת מתקני התפלה קיימים. במקביל, פועלים ברשות על מנת לשכנע את הציבור לצמצם את צריכת המים שלו, וכך נעשה קיצוץ של מכסות המים לחקלאות והעלאת תעריפי המים לתעשייה.

 

על פי הנתונים שהוצגו בדיון, הביקוש המצרפי למים בשנת 2009 יעמוד על סך של 1,140 מיליון קוב מים. לעומת זאת, מקורות המים המובטחים בשלב זה מסתכמים בהיצע של 350 מיליון קוב מים בלבד. לדברי שני, על פי התחזיות ועל פי ממוצעי המשקעים בשנים האחרונות, ברשות צופים כי היצע המים השנה יענה אך בקושי על הביקוש. "אנחנו על הקשקש", אמר שני.

 

ארגון מגדלי הנוף בישראל ונציגי הרשויות המקומיות יצאו נגד החלטתו של שני לאסור באופן מוחלט על השקאת הדשאים לכל אורך שנת 2009 בניסיון לחסוך במים, בטענה כי עלות ומשך שיקום הדשאים לאחר מכן יהיו גדולים מהתועלת שבהפסקת ההשקאה. שני התנגד לטענה זו באומרו כי הפגיעה במקורות המים, דוגמת אקוויפר החוף, בשל השקאת הדשאים עלולה להיות בלתי הפיכה, ולהגדיל במידה ניכרת את כמות המים המותפלים שישראל תידרש אליהם. הקנסות על השקאה בלתי מותרת נעים בין 500 ל-1,000 שקלים, אולם לא ברור לפי שעה אם ישנה כמות מספקת של פקחים שתאכוף את ההוראה.

 

"למשבר יש השלכות חברתיות וכלכליות לא מבוטלות"

 

ח"כ אופיר פינס אמר בדיון כי "בקרב הציבור אין תחושה של חירום או של משבר ולכן החיסכון אינו גדול מספיק. אם הציבור היה יודע שהמצב הוא הרה אסון הייתה התגייסות ציבורית עצומה למען הנושא".

 

ח"כ דב חנין: " למשבר ישנן השלכות חברתיות וכלכליות לא מבוטלות, אבל גם השלכות מדיניות וביטחוניות שקשה להגזים במשקלן. מול הודאוּת הקשה הזו, הממשלות האחרונות מתנהלות באופן מחדלי מזעזע. הממשלה לא עושה דבר כדי להגן על מקורות המים הקיימים".

 

נציג החברה להגנת הטבע בדיון, ניר פפאי, ראש אגף שמירת טבע וסביבה: "תוכנית האב לשנת 2005 למשק המים שהדגישה את פעולות החיסכון החשובות לא מומשה, האכיפה חייבת להיות נחושה יותר. יש לקדם תוכנית חינוך ארוכת טווח לחיסכון וכמובן לקדם התקנת חסכמים, אביזרים חוסכי מים בכל מקום אפשרי. על פי נתוני רשות המים, אביזרים אלו חוסכים כ-35% מצריכת המים (שליש!) - ומי שעצר את הצעת החוק בנושא התקנת חסכמים במבני ציבור ומוסדות ממשלתיים היה שר התשתיות עצמו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x