$
הייטק והון סיכון

ראיון כלכליסט

"המשקיעים הסינים לא מסתכלים על הטכנולוגיה, הם מתבססים על המודל העסקי"

אלן לאם, ראש תחום טכנולוגיה ומדיה של איזור אסיה בבנק ההשקעות קרדיט סוויס, מספר מה מחפשים המשקיעים הסינים ולמה חברות טכנולוגיה ישראליות צריכות לשים לב

רפאל קאהאן 17:1718.09.16

עולם הטכנולוגיה האסייתי בכלל והסיני בפרט, מהווה סוג של חידה עבור לא מעט חברות טכנולוגיה. הפעילות של המשקיעים הסינים שמבקשים להרחיב את סל השקעותיהם כמו גם הרצון להגדיל את החשיפה של ההייטק הישראלי לאסיה מחייבים ליווי של מומחים ויועצים מקומיים. אלן לאם, ראש תחום טכנולוגיה ומדיה עבור אזור אסיה-פסיפיק בבנק השווייצרי קרדיט סוויס, מפרט לאילו דקויות צריכים לשים לב משקיעים או חברות ישראליות שמעוניינות לפרוץ לשוק האסייתי.

לפרטים נוספים אודות פורום ההייטק השנתי של קרדיט סוויס לחצו כאן.

 

תנופת ההשקעה של משקיעים אסייתיים בישראל נמצאת בעלייה. איך אתה מתאר עבורם את ענף ההייטק הישראלי?

"ישראל היא מדינה שמעניינת יותר ויותר משקיעים וגורמים בתחום. זה שוק ממוקד תוכנה ומוצרים ארגוניים, שמאופיין בפתיחות גוברת עבור משקיעים זרים - מסין בעיקר. הוא פחות מעניין עבור משקיעים שמתמקדים בצד הצרכני של הטכנולוגיה. אבל החברות הישראליות מציעות מוצרים שמיועדים לתחום התוכן וניתוח התוכן, ולהרבה חברות יש צורך בכלים כאלה על מנת להתמודד עם כמויות המידע הגדולות שנוצרות. תעשיית הפרסום זקוקה לכלים כאלה כדי להבין את הלקוחות ואת הצרכנים שלהם.

 

אלן לאם קרדיט סוויס. צריך מלווה מקומי אלן לאם קרדיט סוויס. צריך מלווה מקומי צילום: יח"צ

 

חברות מבינות היום שיהיה להן קשה להתמודד עם המידע תוך התבססות על כלים "פנימיים", וזה גורם להן לחפש מומחים חיצוניים שיכולים לסייע. התחום הזה לא מפותח כל כך באסיה, כך שיש כאן הזדמנות לחברות ישראליות ואסייתיות. גם תחום התוכן, בעיקר הגיימינג, מושך מאוד משקיעים סינים מפני שמדובר בתחום שהם יכולים לפתח באסיה. לראייה העסקאות עם פלייטיקה של טדי שגיא וסופרסל (Super Cell) מעידות על העניין שמעורר התחום הזה. בסופו של דבר המשקיעים מחפשים גם טכנולוגיות מוגנות ופטנטים - קניין רוחני".

 

ישראל מהווה כר פורה למרכזי פיתוח של חברות טכנולוגיה מרחבי העולם. עם זאת, החברות הסיניות למעט וואווי לא מראות הרבה עניין בפתיחת מרכזי פיתוח תוך רכישה של חברות טכנולוגיה ישראליות. האם לדעתך נראה שינוי במגמה הזו בעתיד הקרוב?

"כן, אני חושב שאם חברות רוצות גישה ליכולות הפיתוח – הן יצטרכו לפתוח נציגויות ברחבי העולם. בכלל, אני מאמין שאנחנו נראה נציגויות מקומיות של משקיעים שיחפשו לרכוש חברות או טכנולוגיה, זה כורח המציאות. הנטייה של חברות סיניות היא דווקא לפתח באופן עצמאי, כך שאני לא בטוח שנראה הרבה מרכזי פיתוח מקומיים".

 

מה לגבי משקיעים או חברות טכנולוגיה ישראליות שרוצים לחדור לשוק הסיני? מה היית ממליץ להם לעשות?

"זו שאלה מצוינת. השוק הסיני הוא קשה מאוד. אחת הבעיות בכניסה לסין היא שישנם חסמים שקשורים למספר גורמים, רגולציה, תרבות ושפה. אפילו חברות גדולות כגון גוגל ופייסבוק לא הצליחו להיכנס לשוק הזה בגלל אי הכרת התרבות המקומית. קשה מאוד לקבל דריסת רגל בסין בלי שיתוף פעולה עם מקומי. התרבות העסקית השונה מכריחה להיכרות עם הלכי הרוח שאינם תמיד נהירים למשקיעים מבחוץ".

 

כאן המקום לציין שלם אמנם לא אמר זאת במפורש, אך אחת הבעיות העיקריות של חברות זרות בסין קשורה לנטייה להעדפת חברות מקומיות. הממשלה סינית דורשת גישה לכל חברה שמעוניינת לפתח את עסקיה במדינה, ובנוסף, חברות זרות שיתחרו באופן מובהק במוצרים של חברות סיניות ייאלצו לעשות זאת דרך חברה מקומית אם וכאשר הם יצליחו לעבור את החסמים שמשיתה בייג'ינג.

 

האם תוכל לציין תחומי טכנולוגיה ספציפיים שעשויים לעניין את המשקיעים בשנתיים-שלוש הקרובות?

"אני לא חושב שמשקיעים סינים חושבים במונחים של טכנולוגיה. הנטייה היא יותר להתבסס על המודל העסקי. בין אם מדובר בטכנולוגיות כגון מציאות מדומה, מציאות רבודה או בינה מלאכותית, מה שחשוב הוא היכולת למצוא את הדרך להשמיש אותן בעסקיהם. בעמק הסיליקון מדברים על טכנולוגיה, אבל בסין מדובר גם בשיקולים עסקיים ואחרים. למשל פוקימון גו הוא מוצר שלא יכול להתאים לשוק הסיני (שוב, לם לא אומר זאת באופן מפורש, אך על פוקימון גו נאסר לפעול בסין בגלל התנגדות הממשלה להתכנסות של מספר גדול של אנשים בשטחים ציבוריים - ר"ק). אולי בינה מלאכותית וניתוח של מידע. גם פינטק מהווה תחום שמעניין מאוד את המשקיעים. פתרונות ניהול פיננסים עבור בנקים שמיועדים לשיפור יעילות פעילותם מהווה משהו שמושך מאוד את המשקיעים. גם פתרונות מדיה חברתית שניתן להוון מהווים תחום עניין. ווייבו, מומו או וויצ'אט הם דוגמה טובה לכך".

 

לפרטים נוספים אודות פורום ההייטק השנתי של קרדיט סוויס לחצו כאן.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x