$
הייטק והון סיכון

העולם ממשיך לסבול מחורף ההשקעות, ישראל עוד מתחמקת

ההייטק הישראלי רשם ברבעון האחרון שיא עם השקעות בסך 1.7 מיליארד דולר, אך המגמה העולמית שונה. למרות עלייה קלה בסך ההשקעות העולמיות, כמות העסקאות ירדה ל־1,886, מה שמעיד על חוסר הביטחון של המשקיעים להיכנס לתחומים חדשים

מאיר אורבך 08:2120.07.16

נתוני הרבעון השני של שנת 2016 על השקעות בחברות טכנולוגיה מלמדים על המשבר שבו שרויה תעשיית ההשקעות העולמית, ועל המגמה ההפוכה של ההייטק הישראלי. כך, בעוד בישראל נרשם אחד הרבעונים המרשמים בהיסטוריה המקומית, עם שיא השקעות לרבעון של 1.7 מיליארד דולר שכלל את 300 מיליון הדולר שהשקיעה פולקסווגן ב־Gett, בעולם נמשכת המגמה השלילית.

 

על פי דו"ח של חברת המחקר CBI Insight ופירמת רואי החשבון KPMG, חברות הטכנולוגיה ברחבי העולם גייסו במהלך הרבעון השני 27.4 מיליארד דולר. מדובר בסכום המהווה עלייה קלה בהשווה לרבעון הקודם (אז גייסו החברות כ־26.5 מיליארד דולר), אך ירידה חדשה לעומת הרבעון המקביל ב־2015 (אז גייסו החברות כ־34.7 מיליארד דולר). העלייה הקלה מיוחסת לשתי השקעות גדולות אשר האפילו על שאר הרבעון — 3.5 מיליארד דולר שהשקיעה קרן סעודית באובר ו־1.5 מיליארד דולר שגייסה סנאפצ'ט.

 

אבל, המשבר של התעשייה העולמית מתבטא יותר מכל בירידה במספר העסקאות. המשקיעים לא בטוחים היכן להשקיע ובינתיים יושבים על הגדר עם פחות מ־2,000 עסקאות ברבעון זה. כך, ברבעון השני של 2016 נרשמו 1,886 עסקאות בלבד, בעוד ברבעון הקודם נרשמו 2,008 וברבעון המקביל אשתקד 2,319. "הנתון שהכי מדאיג אותי ברבעון האחרון הוא הירידה במספר העסקאות", אמר ל"כלכליסט" אריק שפיר, שותף בפירמת רואי החשבון KPMG. "זהו רבעון ראשון שבו נספרו פחות מ־2,000 השקעות בחברות סטארט־אפ. מדובר על מספר שמעיד בעיקר על חשש של משקיעים להיכנס להשקעות חדשות", הוא הוסיף.

 

 

 

נתון מדאיג נוסף הוא הירידה החדה במספר ההשקעות בסיבובים המוקדמים לעומת הרבעון המקביל אשתקד, כשבצפון אמריקה לבדה נרשמה ירידה של 51% במספר ההשקעות הללו, והוא יכול ללמד על החשש של המשקיעים להיכנס להרפתקאות חדשות. בנוסף, נפילה גדולה נרשמה גם במגה־עסקאות (השקעות של מעל ל־100 מיליון דולר): ברבעון האחרון נרשמו 35 עסקאות כאלה, בעוד ברבעון הראשון נרשמו 40 וברבעון המקביל אשתקד 63.

 

ההערכות הן שישראל עדיין חסינה לירידות בעולם משתי סיבות עיקריות: האחת היא שפעמים רבות תופעות עולמיות מגיעות לישראל באיחור קל, בעיקר מכיוון שהמשקיעים עוסקים קודם במה שקרוב אליהן ולאחר מכן במה שרחוק; סיבה שנייה היא שישראל מעולם לא היתה בועת השקעות אמיתית כמו בארצות הברית — לא התפתחו כאן חברות של מיליארד דולר ואין הרבה חברות שגייסו סכומים בשווי חריג.

 

"ישראל אמנם הגיעה לשיא ברבעון האחרון, אבל המשבר בעולם כבר קיים ורבים חוששים מלהשקיע", מסביר שפיר. "הבחירות הקרבות בארצות הברית והתוצאות הלא ברורות שלהן, לצד המהלך שעובר על אירופה עם הפרידה מבריטניה, יוצרות עננה של אי ודאות על ההשקעות בעולם".

 

 

אריק שפיר. "עננה של אי־ודאות" אריק שפיר. "עננה של אי־ודאות" צילום: עמית שעל

 

 

עוד על פי הדו"ח על הרבעון האחרון, תחום הסייבר ממשיך לצמוח. כך, ברבעון השני של השנה 68 חברות גייסו 811 מיליון דולר, בעוד ברבעון הראשון 64 חברות גייסו 769 מיליון דולר וברבעון המקביל אשתקד גייסו 70 חברות 798 מיליון דולר. המשך הגידול בתחום מעיד בעיקר על שפע החברות, דבר שמקשה על איתור חברות טובות. "אני חושב שגם בתחום הזה נראה בעתיד ירידה", אמר שפיר. "יש יותר מדי חברות סייבר ואני מעריך שרבות מהן לא יצליחו לגייס סיבובי המשך".

 

תחום מדובר נוסף הוא תחום האינטיליגנציה המלאכותית (AI). על פי הדו"ח, ברבעון האחרון גייסו 73 חברות בתחום 624 מיליון דולר — עלייה ניכרת מהרבעון השני של 2015 אז גייסו 66 חברות 373 מיליון דולר. לדעת רבים, תחום זה הוא חלק מהעתיד של תעשיית הביג דאטה, ולכן משקיעים רבים נכנסים אליו בתקווה לתפוס נתח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x